Krvavo pljačka Fine

Je li mozak razbojništva u Fini prisilio rođaka da lažno svjedoči?

Ana Raić Knežević



ZAGREB – Je li Ivan Boršić, osuđeni mozak serije razbojništava među kojima je i ono krvavo počinjeno u zagrebačkoj poslovnici »Fine« gdje su ubijena dva zaštitara, prisilio svog rođaka Ivana Tucmana da na sudu potvrdi njegove riječi, te optuži sebe i ostale za ta teška kaznena djela? 


To bi sudskom vijeću trebala reći Ljerka Tucman majka Ivana Tucmana čije je ispitivanje u svojstvu svjedoka jučer predložila obrana prvookrivljenog Dubravka Žugelja. Njemu i još četvorici suokrivljenika, među kojima je i navodni organizator ove skupine Ante Roso, u ponovljenom postupku sudi za zbog brutalne pljačke »Fine« 5. rujna 2005. godine, te još nekoliko oružanih prepada u novčarskim institucijama. 


Podsjećamo da je ova skupina razotkrivena isključivo na osnovu onoga što je policiji ispričao Ivan Boršić nakon što je uhićen zbog pokušaja likvidacije Ante Rose u prosincu 2010. godine. Prvotno je za razbojništvo u »Fini« gdje su ubijena sva zaštitara suđeno skupini što ju je predvodio sada pokojni Nenad Filipović. 




Osim ove svjedokinje odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj Dubravka Žugelja, optuženog da je pucao u zaštitare, predložio je i ispitivanje policijskih službenika koji su obavljali očevid na zapaljenom vozilu pronađenom nakon pljačke »Fine«. Ako je suditi po onome što je Krsnik danas rekao u sudnici, pitat će ih kako su i gdje točno u vozilu pronašli kapu-šiltericu, s koje su pak vještaci skinuli biološki trag – Žugeljev DNK. 


Vještakinja za biološke tragove Marijana Macan jučer je pak rekla kako ne zna jesu li na kapi pronađeni tragovi krvi, kose ili dlaka, no u svakom slučaju iz njih je izoliran DNK. Odgovarajući na pitanje odvjetnika Krsnika dodala je kako prema stručnoj literaturi tek temperatura viša od 800 stupnjeva celizijusovih uništava biološke tragove.