Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Mate Mišo Kovač stigao na sud vidno narušenog zdravlja

Izlazeći iz sudnice Mišo Kovač pitao Sanadera: Jesi li zadovoljan, predsjedniče?

Mate Mišo Kovač na suđenju Ivi Sanaderu / Foto Denis LOVROVIĆ
Mate Mišo Kovač na suđenju Ivi Sanaderu / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2013. u 10:30 2013-04-23T10:30:00+02:00

"Za HDZ sam pjevao zbog svog sina Edija, jer je on bio član HDZ-a još od 1990." kazao je Mišo. Dodao je da za to nije dobivao novac od bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića

ZAGREB - Iz trećeg pokušaja glazbena zvijezda Mate Mišo Kovač danas se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je potvrdio da je na poziv optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007. no kazao je da za to nije dobivao novac od bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića.

Vidno narušena zdravlja Mišo je, svjedočeći na poziv Sanaderove obrane u slučaju Fimi media, na početku svog iskaza potvrdio da je pjevao u HDZ-ovoj kampanji, rekavši da o tome postoji i ugovor koji je predao sudu.

"Plaćeni su mi nastup, dnevnice, spavanje i orkestar", rekao je Kovač. No, tvrdi da novac nikada nije dobivao od Barišića, iako ga je upoznao preko Sanadera.

"Za HDZ sam pjevao zbog svog sina Edija, jer je on bio član HDZ-a još od 1990.", kazao je Mišo.

U konfuznom iskazu počeo je pričati i da nikada nije želio nastupati u Srbiji iako su mu nudili 300.000 eura, govoriti o sinu i njegovu ubojstvu. "Prodao sam 200 milijuna ploča i još 300 godina me nitko neće skinuti", zaključio je Kovač.

Izlazeći iz sudnice podigao je ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan predsjedniče?".

Tužiteljstvo tvrdi da je jedna od najvećih hrvatskih zvijezda zabavne glazbe, prema Sanaderovoj ideji, za nastupe u kampanji dobivao ilegalni novac koji mu je u sjedištu carine novac iz crnog stranačkog fonda u gotovini davao Barišić.

Bivši šef carine to je, među ostalim, kazao u svom istražnom iskazu pred USKOK-ovim istražiteljima, na temelju kojega je sastavljena optužnica kojom se Sanadera, HDZ kao političku stranku i ostale optuženike tereti da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli više od 70 milijuna kuna.

Nakon Miše na klupu za svjedoke došao je svećenik Slaven Milanović Litre koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva bio posrednik između Sanadera i Marka Perkovića Thompsona koji je pred izbore 2007. navodno dobio više od pola milijuna eura iz stranačkog crnog fonda, ali ne za nastupe već kako u kampanji ne bi zapjevao za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnio dio biračkog tijela.

Svjedočeći u ovom postupku Thompson je odbacio takve tvrdnje, ističući da od HDZ-a 2007. nije dobio novac.

Predstavnici HDZ-a 1990. tvrde da nisu dobili novac

Predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Božo Ljubić danas je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu pobio tvrdnje da je od bivšeg HDZ-ova rizničara i šefa hrvatske carine Mladena Barišića primio 1,2 milijuna kuna iz stranačkog crnog fonda.

Barišić je u svom istražnom iskazu na temelju kojega je, među ostalim, sastavljena i optužnica u slučaju Fimi medija kazao da mu je Sanader na sastanku u Tučepima, na kojemu je bio i Luka Bebić, kazao da Ljubiću u posebnoj prostoriji preda 1,2 milijuna kuna koje je imao kod sebe.

»To nije istina, u nikakvoj prostoriji nisam bio s Barišićem. Osim toga u Tučepima nisam bio od rata«, kazao je Ljubić nakon što mu je Sanaderova obrana, koja ga je pozvala za svjedoka, pročitala dio Barišićeva iskaza iz istrage.

Ljubić je ustvrdio da nikada nije bio na sastanku s Barišićem, Bebićem, i Sanaderom na kojem bi se raspravljalo o izborima za državljane s prebivalištem izvan Hrvatske, ali da dopušta mogućnost da je Barišić bio na nekom od ručkova na kojemu je bilo 20 ili 30 ljudi. »Nikada ga nisam percipirao kao osobu. Bili su bitni vodeći ljudi HDZ-a«, kazao je Ljubić.

Dodao je da se od 2004. do 2009. često sastajao sa Sanaderom koji je želio pomoći oko ujedinjenja dva HDZ-a u BiH. No, rekao je da od Sanadera nikada nije tražio novac, koji im nakon 2006., kada je HDZ 1990. postao »vladajuća stranka«, nije niti trebao jer su imali dovoljno sredstava iz proračuna.

To je potvrdio i Ljubićev zamjenik u HDZ-u 1990. Martin Raguž koji je kazao da sa Sanaderom nikada nije bilo niti razgovora o financijskoj pomoći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.