Zaraćene obitelji

Istraga o vatrenom obračunu u Osječkoj: Sve je počelo još u lipnju kad su se Grublješić i Šnajder potukli

Slavica Kleva

Ilustracija Damir Škomrlj

Ilustracija Damir Škomrlj

Vedran Šnajder osumnjičen je za pokušaj u ubojstva Davora Grublješića, a njegova majka, Katica Brajković, za pomaganje. U tijeku je ispitivanje svjedoka, a još uvijek nije ispitan niti teško ozlijeđeni mladić koji se oporavlja od prostrijelnih rana



RIJEKA Produljen je istražni zatvor 19-godišnjem Vedranu Šnajderu osumnjičenom za pokušaj ubojstva 24-godišnjeg Davora Grublješića i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom.


Ostaje u istražnom zatvoru naredna dva mjeseca baš kao i njegova majka, 37-godišnja Katica Brajković, osumnjičena za pomaganje u pokušaju ubojstva. Zamjenik Glavne županijske odvjetnice, tužitelj Nenad Bogosavljev, zatražio je produljenje istražnog zatvora za prvoosumnjičenog Šnajdera zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke koji u dosadašnjem tijeku istrage još nisu ispitani, a zatražio je produljenje istražnog zatvora i za njegovu majku jer istraga nije okončana.


Jurnjava ulicama


Riječ je o sukobu članova dviju obitelji koji je eskalirao na blagdan Svi svetih kada je Vedran Šnajder oko podneva na Turniću, nadomak benzinske crpke, zapazio Davora Grublješića u društvu prijatelja i članova obitelji. Sukob je i započeo nadomak benzinske crpke, Šnajder je pokušao uhvatiti Grublješića, naganjao ga je vatrenim oružjem, trčao oko pumpe za njim, a početak sukoba među dvjema skupinama mladića djelomično je obuhvaćen kamerama video nadzora na crpki čije su snimke priložene uz istražni spis.





Ispitani svjedoci u dosadašnjem tijeku istrage ukazuju da netrpeljivost i obiteljski sukobi unutar ovih dviju »zaraćenih« obitelji tinjaju posljednjih šest mjeseci.


Povod svađama i sukobima treba tražiti u prvom fizičkom sukobu Šnajdera i Grublješića još u lipnju ove godine. Najprije je nasrnuo Šnajder na Grublješića, a potom je Grublješić u drugom sukobu nanio vrlo teške tjelesne ozljede Šnajderu koji se dugo oporavljao. Protiv Davora Grublješića i njegovih pomagača je u međuvremenu podignuta i optužnica zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a ovaj sukob s početka studenog samo je nastavak netrpeljivosti između članova dviju obitelji, samo što pukom srećom tom prilikom nisu stradali i nedužni građani. Početkom lipnja ove godine Vedran Šnajder bio je priveden sucu istrage, a nakon što je ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe, pokušaj krađe, ali i prijetnje nevjenčanoj supruzi. Sudac istrage tada mu nije odredio istražni zatvor, već donio rješenje da se u daljnjem tijeku istrage brani sa slobode, ali uz nekoliko izrečenih mjera opreza. Između ostalog mu je zabranio komuniciranje te približavanje bivšoj partnerici. I to je moguće bio okidač za svađu i prepirku Šnajdera i Grublješića koja je eskalirala potezanjem vatrenog oružja.



Davor Grublješić je uspio sjesti u BMW-e i pobjeći, no Šnajder je u društvu mame Katice Brajković, također BMW-om krenuo Čandekovom ulicom za njim. Jurnjava po ulicama Turnića nastavila se do Potoka gdje su suparnici izašli iz automobila pa na raskršću s Ulicom 1. maja i odvojka Ulice Potok krenuli u još jedno oružano obračunavanje. Od nekoliko ispaljenih hitaca u okršaju je stradala djevojka Šnajderovog brata kao kolateralna žrtva. No, srećom, zadobivena ozljeda je lakše naravi.


Naganjanje automobilima potom se nastavilo vožnjom prema Škurinju, Osječkom ulicom i nedaleko raskršća s Tizianovom ulicom i Ulicom 1. maja nasred prometnice izašli su iz automobila u namjeri da nastave započeti i po njihovom mišljenju nezavršeni obračun.


Vatreni obračun


U neposrednoj blizini ugostiteljskog lokala na čijoj je terasi u tom trenutku sjedilo mnoštvo ljudi, žena i djece ispijajući kavu tog sunčanog podneva bio je odabir mjesta za vatreni obračun. Šnajder je ispucao nekoliko metaka u Davora Grublješića. Posljedica su bile teške prostrijelne rane obje noge, a nakon okršaja Vedran je s majkom sjeo u automobil i pobjegao. No, nije dugo bježao, brzo ih je policija uhvatila i odvela u postaju. Posjetitelji lokala u tom trenutku nisu znali što se događa, gotovo svi su polijegali na pod i tako spasili živote jer jedna je čahura pronađena na terasi.


U nastavku istrage tužitelj Bogosavljev namjerava ispitati i teško ozlijeđenog Grublješića koji u ovoj fazi još uvijek nije pokretan, oporavlja se od zadobivenih prostrijelnih rana. Istraga se nastavlja, izuzete su video snimke s benzinske crpke na Turniću, ali i snimke s kamera instaliranih na ulicama kojima su se kretali osumnjičeni i ozlijeđeni zbog sumnje da postoje elementi za kazneno djelo obijesne vožnje, nepropisnog pretjecanja, vožnje preko pune linije. Istražuje se i porijeklo oružja kojim je Šnajder ustrijelio Grublješića, te je li i Grublješić bio naoružan. Odvjetnica Ksenija Lučić koja zastupa osumnjičenu Katicu Brajković uložila je žalbu na produljenje istražnog zatvora.