Ponovio nedjelo

“Hoćeš možda i ti batina?” Šakama i nogama ozlijedio dva mladića u centru Rijeke. I to mu nije prvi put

Slavica Kleva

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Nikola Mostarac je 2016. godine optužen jer je u Malom Lošinju teško ozlijedio maloljetnika, a u međuvremenu je još jednom Riječaninu slomio čeljust. Nova optužnica ga tereti za ozljeđivanje dvojice mladića u lokalu Indigo



Nakon provedenog istraživanja, Općinsko državno odvjetništvo oglasilo se na svojim službenim stranicama priopćenjem da je podiglo optužnicu protiv 26-godišnjeg Nikole Mostarca iz Rijeke zbog nanošenja teške tjelesne ozljede i nasilničkog ponašanja.


Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je u jutarnjim satima 16. rujna 2017. godine između 5.20 i 5.45 sati u riječkom ugostiteljskom lokalu Indigo bez ikakvog razloga i povoda, ničim izazvan, s ciljem da mu nanese tešku tjelesnu ozljedu, udario šakom u glavu 22-godišnjaka koji se od zadobivenog udarca onesvijestio. U opisanom događaju je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, prijelom nosne kosti s pomakom.


Odmah nakon tog događaja, 21-godišnjak je iz lokala izvukao teško ozlijeđenog i pomogao mu posjevši ga na zidić, ali je i na tog mladića okrivljeni nasrnuo pa bez ikakvog povoda i razloga prišao mu i pred drugim osobama koje su izašle iz lokala priupitao »Hoćeš možda i ti batina?«. Ne čekajući odgovor, počeo je i njega udarati šakom po glavi te je od udaraca nesretnik pao na tlo rukama štiteći glavu dok ga je ovaj udarao nogama po tijelu. Mladić je bio uplašen i ponižen pa ga tužiteljstvo optužuje i za nasilje i iživljavanje na javnom mjestu dovodeći drugog u ponižavajući položaj.


Bezrazložan napad




Tijekom dokaznog postupka okrivljeni je iskoristio svoje zakonsko pravo obrane šutnjom, ali su ispitani svjedoci potvrdili da je okrivljeni bezrazložno i bez povoda udario šakom u glavu 22-godišnjaka, »nokautirao« ga, od čega se mladić onesvijestio. Zatim je izvan lokala svjestan svoje nadmoći fizički nasrnuo i na ovog drugog mladića koji je pao na pod od udaraca, nastojeći zaštititi glavu rukama, nadajući se da će netko zaustaviti optuženog u iživljavanju.


No, tužitelj je u slučaju Nikole Mostarca podnio sudu prijedlog o određivanju istražnog zatvora, s obzirom na to da je utvrđeno da je protiv okrivljenika potkraj svibnja 2016. godine podignuta optužnica zbog istovrsnog kaznenog djela zbog događaja od 6. rujna 2015. godine u Malom Lošinju, kad je teško tjelesno ozlijedio jednog maloljetnika. Ozlijeđeni maloljetnik je zadobio dvostruki prijelom donje čeljusti s izbijanjem prvog pretkutnjaka. Ovaj sudski postupak protiv Mostarca je u tijeku.


Prijelom čeljusti


No, tužitelj je također upozorio da je Općinsko državno odvjetništvo 25. studenog 2016. godine protiv Nikole Mostarca podignulo optužnicu također zbog nanošenja teške tjelesne ozljede jednom Riječaninu. U tom slučaju osoba je zadobila prijelom baze donje čeljusti, a 5. listopada 2017. godine donesena je presuda kojom je Mostarac proglašen krivim i osuđen na deset mjeseci zatvora, a kazna je zamijenjena radom za opće dobro. Ova presuda je u međuvremenu postala pravomoćna. Kako tužitelj naglašava, za vrijeme trajanja sudskog postupka u ovom potonjem slučaju, Mostarac je teško tjelesno ozlijedio 22-godišnjaka u Indigu. Stoga u tužiteljstvu smatraju da je riječ o osobi sklonoj kriminalnom ponašanju, i ovaj inkriminirani događaj se ne može smatrati »incidentom« već se radi o nasilniku i potencijalnom povratniku u počinjenju kaznenih djela.


»Riječ je o agresivnoj osobi koja je u tri navrata u vrlo kratkom periodu, od dvije godine, u odnosu na četiri oštećenika počinila kazneno djelo s elementima nasilja i tri osobe teško ozlijedila«, stoji u obrazloženju tužitelja razloga za određivanje istražnog zatvora. Inkriminirano kazneno djelo okrivljeni je počinio za vrijeme trajanja ovog drugog postupka u kojem mu se sudilo za teško ozljeđivanje Riječanina, a na raspravi je iskazivao da se kaje zbog počinjenog djela, obećavši da djelo neće ponoviti, iako je znao da je djelo već ponovio, kao i da je protiv njega u tijeku drugi kazneni postupak za istovrsno kazneno djelo.


»Sve to ukazuje na njegovu bezobzirnost i nekritičnost prema djelu koje je počinio i iskazuje da ne poštuje pravni sustav. Smatramo da postoji realna i konkretna opasnost da će boravkom na slobodi nastaviti činiti kaznena djela jer dosadašnje kazne na njega nisu odgojno djelovale pa postoji opasnost od ponavljanja djela«, zaključak je tužitelja. O prijedlogu tužitelja razmatrat će izvanraspravno vijeće Općinskog suda.