Misterija

GDJE JE ZORAN MAREVIĆ? Sudbina krčkog poduzetnika nepoznata i nakon dvanaest godina

Mladen Trinajstić

Zoran Marević nestao je prije 12 godina

Zoran Marević nestao je prije 12 godina

Goran Marević ustvrdio je da zbog nezainteresiranosti predstavnika domaćih pravosudnih tijela ne nalazi drugog načina njihova »tjeranja na rad« do li kroz obraćanje za pomoć međunarodnim pravosudnim institucijama



KRK -Nema u Hrvatskoj većeg vica od one – pustimo da institucije pravne države rade svoj posao. U to sam već neko vrijeme sasvim siguran, a sve temeljem svog, sad nažalost već bogatog iskustva s našim Državnim odvjetništvom, posebice onima koji tu instituciju pravne države vode u Rijeci, odnosno onima zbog kojih, ne ustežem se sada jasno, glasno i otvoreno reći – i nakon 12 godina nije poznata sudbina mog brata Zorana kao niti imena odgovornih za ono što mu se dogodilo. Ustvrdio je to brat nestalog, Goran Marević – Krčanin koji već godinama s ostalim članovima obitelji nastoji doći do odgovora koje nikako ne dobija i koji se, zbog izostanka poduzimanja po njegovoj ocjeni već odavno mogućih koraka domaćih pravosudnih tijela, sad kani obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.


– I nakon ovogodišnjeg obilježavanja datuma kad je Zoran nestao, jednako kao i nakon primanja naših roditelja kod krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, a o čemu je u oba navrata Novi list izvještavao, kontaktirali su me sa Zoranovim slučajem dobro upoznati predstavnici policije kojima sam i tom prilikom iznio ili bolje rečeno ponovio sva svoja »dodatna« saznanja o okolnostima bratova nestanka – naglašava naš sugovornik.


U rukama DORH-a


Ističe i da je u nizu formalnih, ali i onih ponešto neformalnijih, kontakata s policijskim službenicima upućenim u slučaj misterioznog nestanka njegova brata došao do spoznaja da je, u policijskom, odnosno istražnom smislu, Zoranov nestanak odavna »isklompletiran« te da je kao takav u rukama DORH-a.





Zoran Marević se, podsjetimo, 28. srpnja 2005. godine u predvečernjim satima dovezao motociklom do kafića na Dunatu, lokalitetu između Krka i Punta, parkirao ga pokraj ceste i otišao na piće. Prema svjedočenju onih koji su ga tog dana vidjeli, sjeo je za stol s dvojicom muškaraca, u kafiću punom gostiju. Od tad mu se gubi svaki trag, a motocikl je pronađen na mjestu na kojem ga je sam ostavio. Sve je upućivalo na otmicu.


Dodatan »element« u ovoj začudnoj, nikad razjašnjenoj, priči jest i to da je od policije obrađivana, a kasnije i na slobodu puštena osoba koja je nakon nestanka tada 44-godišnjeg krčkog poduzetnika njegovom karticom na bankomatu podizala novac s Marevićeva računa kao i da je isti, u to vrijeme, bio u kontaktu s čovjekom kojeg Marevići sumnjiče kao glavnog krivca, a koji je samo koji dan po Zoranovu nestanku ovome trebao vratiti dug od nešto više od 120 tisuća eura.



– Upravo u toj instituciji, tromoj, nezainteresiranoj za stvarni život i neučinkovitoj, onakvoj kakvo je izgleda cjelokupno naše pravosuđe, sad nedvojbeno svi mi iz Zoranove obitelji razaznajemo uzroke nerazriješenosti slučaja, odnosno sudbine moga brata kao i nekažnjavanja odgovornih za ono što mu se dogodilo – kaže Goran Marević.


– Iz u sve aspekte ovog slučaja upućenih policijskih struktura, a iz čije je nadležnosti taj predmet davno prešao u ruke odvjetništva, preneseno mi je da se, barem što se policije tiče, ovaj slučaj drži »čvršćim« i dokazima znatno potkrijepljenijim u odnosu na mnoge druge javnosti poznate, pravosudno zaključene slučajeve, uključujući i onaj u kojem je za ubojstvo mlade Drnišanke Antonije Bilić suđen i osuđen Dragan Paravinja – kaže naš sugovornik.


Izgubio vjeru


Goran Marević ističe da ne može shvatiti niti prihvatiti izostanak nastavka istražnih aktivnosti temeljenih na saznanjima do kojih je sam naknadno došao, a koje se, tvrdi, DORH ne dajući nalog za provedbom dodatnih istražnih radnji policiji nikad nije potrudio provjeriti te da je zbog svega toga u potpunosti izgubio vjeru da predstavnici Državnog odvjetništva uopće više žele rješiti taj slučaj.


– Na to mi ukazuje činjenica da čak ni po informaciji do koje sam došao pred godinu dana, a koja govori o mogućem mjestu gdje bi se moglo nalaziti Zoranovo tijelo, DORH do današnjeg dana nije policiji dao nalog za provedbu istražnih radnji, odnosno provjeru utemljenosti te dojave – završio je Goran Marević. Ustvrdio je da u takvim okolnostima, odnosno u izostanku bilo kakvog »znaka života« i zainteresiranosti predstavnika domaćih pravosudnih tijela, ne nalazi drugog načina njihova »tjeranja na rad« do li kroz obraćanje za pomoć međunarodnim pravosudnim institucijama.