Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Spasilačka akcija

Dramatična potraga za planinarima na Velebitu: Zbog olujnog nevremena izgubili orijentaciju

Foto HGSS
Foto HGSS
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 19:25 2018-08-27T19:25:30+02:00

Obilna kiša, orkanski vjetar, niska naoblaka i noć bili su razlozi zbog kojih su planinari skrenuli s označene staze i pokušavajući vratiti se na stazu potpuno izgubili orijentaciju u prostoru. Potpuno mokri, iscrpljeni i pothlađeni, planinari teško su mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze

U nedjelju u 21.30 sati preko ŽC 112 HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv od dvoje planinara s područja srednjeg Velebita u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg.

Planinare je nakon višesatnog hodanja zahvatilo olujno nevrijeme koje nije posustajalo, piše na internet stranici HGSS-a.

Obilna kiša, orkanski vjetar, niska naoblaka i noć bili su razlozi zbog kojih su planinari skrenuli s označene staze i pokušavajući vratiti se na stazu potpuno izgubili orijentaciju u prostoru. Potpuno mokri, iscrpljeni i pothlađeni, planinari teško su mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze.

Situacija je nalagala brzu reakciju spašavatelja pa tako interventni tim odmah po dojavi izlazi na teren i po vrlo teškim vremenskim uvjetima, uz gotovo nikakvu vidljivost, u 02.00 sata pronalazi izgubljene planinare.

Uslijedilo je brzo zbrinjavanje, utopljavanje i izlazak prema planinarskom skloništu Ograđenica podno Matijević brijega.

Zbog pothlađenosti planinari su se kretali vrlo otežano i sporo, ali to je ujedno bio i način kako bi održali tjelesnu temperaturu.

U 3.30 sati, spašavatelji su planinare doveli do planinarskog skloništa gdje ih je dočekala vatra te su im pruženi potrebni uvjeti i mogućnost za odmorom.

Spašavateljima je trebalo još nekoliko sati do povratka u svoj topli dom. Umorni, ali ispunjeni u svitanje prekrasnog dana dolaze svojim obiteljima, piše na stranici HGSS-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu