Mislio je da je smislio

DOVITLJIVAC Naručio paketić droge preko interneta. Umjesto poštara, dočekala ga policija

Slavica Kleva

Alen Ivančić (30) iz Umaga dosjetio se da poštom naruči pedesetak grama ekstazija, no u hreljinskoj pošti dočekali su ga policajci, te će po presudi umjesto za svoje, raditi za opće dobro

RIJEKA Alen Ivančić (30) s prebivalištem u Umagu i boravištem u Rijeci nepravomoćno je osuđen zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Presudu u trajanju godine dana koja je zamijenjena radom za opće dobro, donijelo je sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Sandra Juranović.Riječ je o zanimljivom nabavljanju droge, pravoj pošasti unazad dvije godine, jer je u to vrijeme zabilježeno nekoliko slučajeva preuzimanja pošiljki u poštanskim uredima koje je policija na vrijeme osujetila.

Na njegovo ime i adresu stigla je pošiljka s 51,47 grama MDMA (ekstazi) vrijedne oko 5.700 kuna. Kad je optuženi Ivančić zakoračio 20. rujna 2016. godine oko 14 sati u poštanski ured na Hreljinu i preuzeo pošiljku, vani ga je sačekala policija.


Tajna akcija


A rasplet događaja odvijao se u tajnosti dva tjedna ranije. Policajci kriminalističke policije PU primorsko-goranske obavješteni su preko njemačke carinske policije da je otkrivena pismovna pošiljka sa sadržajem 50 grama droge amfetamina. U toj obavijesti navedeno je i da je sadržaj pošiljke avionska omotnica u kojoj se nalazi aluminijska vrećica težine brutto 63 grama na kojoj je bio crveni natpis »50MD«. U vrećici se nalazila vakumski zatvorena plastična vrećica od brutto 56 grama sa sadržajem praškaste smeđe materije, a za koju se priliminarnim testom za drogu (ESA) utvrdilo da se radi o amfetaminu. Kao primatelj je naveden Alen Ivančić, Ulica Praputnjak, dok je kao pošiljatelj navedena tvrtka Wilebrandt GmbH, Saerbeck, Deutchland.



I zatraženo vještačenje njegova računala i mobitela pokazalo je nešto drugo, da je naručio i platio pošiljku. Stoga je tužitelj u završnim riječima smatrao u potpunosti dokazanim kazneno djelo kazavši da nije baš životno moguće da je netko iz inozemstva upravo slučajno ili pogreškom znatnu količinu droge za koju se ne može reći da je dostatna za vlastitu uporabu, odaslao upravo optuženom i to baš na njegovu adresu u Praputnjaku, jer je tek posebnim dokaznim radnjama utvrđeno da je na njoj neprijavljeno boravio.Sudsko vijeće je prilikom donošenja presude olakotnim držalo činjenicu da je riječ o dosada neosuđivanom mladiću, urednih obiteljskih prilika i osobi koja je netom završila fakultet.




Provjerom i izvidima koje je policija pokrenula, utvrđeno je da optuženi nema prijavljenu adresu u Praputnjaku, ali da je riječ o osobi koja ima prijavljenu adresu u Umagu, boravište u Rijeci u Ulici Žrtava fašizma. Potom je zatražen nalog od suca istrage Županijskog suda o tajnom praćenju i snimanju osoba i predmeta nadziranog prijevoza i isporuke predmeta. Tada je utvrđeno da optuženi na bakarskoj adresi (Praputnajk) boravi neprijavljeno.


Droga i na vagi


Kad je tog rujna Ivančić krenuo u poštu po pošiljku, policija mu je oduzela omotnicu. Prilikom pretresa prostorija koje je koristio u Rijeci, optuženom je oduzeta digitalna vaga, oduzet mu je laptop, mobitel, bankovne kartice. Prilikom prvog ispitivanja, optuženi Ivančić je negirao kazneno djelo, kaže da je došao preuzeti pošiljku ali ne znajući za njezin sadržaj i pošiljatelja jer da uopće nije naručivao isporuku bilo kakve opojne droge putem računala ili na neki drugi način. Dapače, tvrdio je u obrani da je mislio da mu je stigla neka igrica, odnosno nekakav zabavni sadržaj. I za držanje digitalne vage imao je objašnjenje, kazao je da mu je bila neophodna jer je vagao proteine. No, vještačenje vage u Centru za kriminalistička istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić dalo je neke druge rezultate, iznmeđu ostalog, uz tragove jednog drugog opijata i tragove ekstazija.