Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 3
Sutra: 11° 11° 3
27. siječnja 2020.
Lažni dug od 70.000 eura

Crikveničani optuženi za iznudu lažnog duga pušteni iz pritvora nakon mjesec i pol dana

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 17:08 2019-07-06T17:08:00+02:00

Prijava za iznudu stigla je od jednog oštećenika također s crikveničkog područja. Sva trojica se sumnjiče za inkriminacije koje datiraju unazad nekoliko mjeseci, sežu u prošlu godinu

RIJEKA Premda su se Davor Uremović (39) iz Crikvenice, Hrvoje Petrović (39) također iz Crikvenice i trećeosumnjičeni Crikveničanin Mirjan Antić (37) osumnjičeni za kazneno djelo iznude nalazili u istražnom zatvoru od kraja svibnja ove godine, sudac istrage je nakon uloženih žalbi osumnjičenih, donio rješenje da se u daljnem tijeku postupka brane sa slobode.

Tako je odlučilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje je odlučivalo o žalbama osumnjičenika i koje je preinačilo prvotno donesenu odluku kada im je i određen istražni zatvor, te je na posljednjem ročištu sudac istrage odbio prijedlog Općinske državne odvjetnice o produljenju pritvora za svu trojicu.

Prijava za iznudu stigla je od jednog oštećenika također s crikveničkog područja. Sva trojica se sumnjiče za inkriminacije koje datiraju unazad nekoliko mjeseci, sežu u prošlu godinu.

Pozvali su oštećenog S.Č. na sastanak u jedan restoran, pa premda svjesni njegove loše financijske situacije i straha koji je imao pred njima, prethodno ga prisiljavajući da vrati navodni dug prvoosumnjičenom Uremoviću, ponudili pozajmicu od 70 tisuća eura.

Tom pozajmicom koju su mu nudili trebao je vratiti nepostojeći dug Uremoviću što je oštećeni iz straha i prihvatio, no, nije mogao vraćati.

Ponovo su se u listopadu prošle godine dogovorili da se nađu sa S.Č. i susret se zbio u blizini Krčkog mosta gdje su ga svo troje okružili.

Prema kaznenoj prijavi prvoosumnjičeni Uremović je vikao na S.Č.-a i udario ga šakom u glavu, a preostala dvojica pridružila vrijeđanjima, pretresali ga, govorili mu da je sigurno ozvučen, a kada im je rekao da ne može plaćati rate, Uremović mu je vikao da će mu doći na kućna vrata.

U prosincu prošle godine Hrvoje Petrović nastavlja s realizacijom plana, koristeći položaj oštećenog koji je i dalje u strahu, posuđuje mu tri tisuće eura kojim novcem će navodno »omekšati« ljude koji su mu posudili prvotno novac, ali mu ga nikada nisu predali na ruke, nego mu je iznos navodnog duga povećan za nekoliko tisuća eura.

Prestrašen u bojazni da će realizirati izravne i neizravne prijetnje, žrtva sredinom veljače ove godine na benzinskoj crpki predaje Hrvoju Petroviću na ruke 50 tisuća kuna, a Uremoviću i Petroviću u Crikvenici predje gumenjak s motorom vrijedan 37 tisuća kuna.

Krajem veljače na ruke isplaćuje Petroviću 1.600 kuna, a nakon tih isplata su nastavili žrtvi slati poruke, upućujući pozive da vrati dug. Nesretni S.Č. je u dva navrata pokušao suicid, liječio se na Odjelu psihijatrije KBC-a Rijeka i u konačnici skupio hrabrost i sve prijavio policiji.

Kaznenu prijavu policija je proslijedila nadležnom državnom odvjetništvu te je zamjenica Općinske državne odvjetnice potkraj svibnja otvorila istragu zatraživši pritvor za svu trojicu što je sudac istrage i prihvatio.Osnovana sumnja da su Uremović, Petrović i Antić počinili kazneno djelo proizlazi iz sadržaja svjedočkog iskaza S.Č, pribavljene dokumentacije te ispisa poruka koje je Uremović upućivao oštećenom.

I dok su se Uremović i Antić pred tužiteljicom branili šutnjom, Petrović je iznosio obranu porekavši kazneno djelo. Istraga se nastavlja, a u tijeku postupka tužiteljica će ispitati više od šest svjedoka na okolnosti kaznenog djela protupravne naplate za koje se osumnjičenici terete.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.