Ekscesi

Četvorica ozlijeđena u dva odvojena fizička obračuna u Rijeci

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Znam da je mlađi čovjek, koji je isprovocirao sukob, imao nož u ruksaku s kojim je došao. Mislim da je riječ o ribarskom nožu, ne znam zašto ga je uopće nosio sa sobom, kaže svjedok



RIJEKA Dva fizička obračuna – u kojem su četiri muškarca ozlijeđena, od kojih jedan teže – dogodila su se u četvrtak navečer u riječkoj regiji. Ekscesi su se zbili u caffe baru Belvedere u Baštijanovoj ulici u Rijeci i u kući u mjestu Brešca, naselju u sklopu općine Matulji.


U kafiću Belvedere nedaleko središta Rijeke oko 22 sata u četvrtak došlo je do fizičkog sukoba dvojice muškaraca, u dobi od 34 i 54 godine, od kojih je jedan, navodno, bio oboružan nožem. Epilog slučaja je da su obojica lakše ozlijeđena, ali nema službene potvrde da je itko od njih nastradao od hladnog oružja. Još se rasvjetljavaju okolnosti događaja nakon kojeg su obojica aktera prevezena vozilom Hitne pomoći u sušačku bolnicu. Ispostavilo se da su obojica umiješanih u sukob tada bila pod utjecajem alkohola. Iz izvora bliskih slučaju doznaje se da je policija prekršajno prijavila obojicu zbog narušavanja javnog reda i mira što znači da se, po sadašnjem stanju stvari, protiv njih neće pokretati kazneni postupak.


Gost provocirao 


– Bio sam u lokalu dva sata prije događaja, u njemu je bilo uobičajeno društvo i sve je bilo mirno. Konobarici sam rekao da se vidimo kasnije pred zatvaranje. Bilo je nešto poslije 22 sata kada me nazvala da je došao jedan gost, koji inače ne dolazi u kafić, i počeo provocirati. Kada sam stigao u lokal, već je sve bilo gotovo, hitna pomoć odvela je dvojicu ozlijeđenih – objašnjava nam voditelj kafića Belvedere, dodajući da je zatim sačekao dok policija nije okončala očevid.




Drugi čovjek s kojim smo jučer ujutro razgovarali na mjestu događaja, koji je želio ostati anoniman, ispričao nam je da je probleme izazvao mlađi od dvojice sukobljenih, koji inače nije redoviti gost lokala, da zna tek povremeno navratiti. Naš sugovornik, koji svakodnevno dolazi u Belvedere, starijeg aktera sukoba ocrtao je kao pravog gospodina, koji nikad nije radio probleme u lokalu.


– Znam da je mlađi čovjek, koji je isprovocirao sukob, imao nož u ruksaku s kojim je došao. Mislim da je riječ o ribarskom nožu, ne znam zašto ga je uopće nosio sa sobom. Valjda mu treba za posao koji obavlja. No, ja nemam saznanja da je njime zakačio svog suparnika, možda je mahao njime. Znam da je jedan od dvojice šakom dobio u arkadu pa je bio dosta krvav. Tragovi krvi su, kao što ste i sami mogli vidjeti, jutros još uvijek bili ponegdje vidljivi na terasi – kazao nam je sredovječni muškarac, čest posjetitelj lokala Belvedere.


Ljudi iz sudsjedstva, s kojima smo jučer razgovarali, uglavnom ne znaju gotovo ništa o sukobu u kafiću.


Plave rotirke 


– Shvatio sam da se nešto dogodilo tek kada su stigle hitna pomoć i policija. Trakom su ogradili kafić, mjesto događaja – rekao nam je muškarac koji živi u stanu u zgradi odmah do kafića.


– Odjednom je ulica bila puna plavih rotirki, policijska vozila su blokirala jednu stranu ceste – kazao nam je pak drugi čovjek iz susjedstva, koji stanuje u drugoj zgradi do lokala.


Alkohol je, po svemu sudeći, kumovao i fizičkom obračunu što se dogodio u kući u mjestu Brešca nadomak Permana. U ekscesu su sudjelovala trojica, dvojica hrvatskih i jedan BiH državljanin, u dobi od 44, 62 i 65 godina, a epilog su dvojica ozlijeđenih, od kojih jedan teže. Koliko se može doznati, u sukobu je, osim šaka, korišteno i priručno metalno sredstvo. Nakon svega su dvojica privedena, jedan i pod sumnjom da je poticao sukob. Neslužbeno se saznaje da je alkotestiranje pokazalo da su dvojica aktera bila pod utjecajem alkohola većim od 1,5 promila.