Međunarodni lanac

CRNOGORSKA MARIHUANA U RIJECI Četvero dilera može u zatvor do čak petnaest godina

Fiore Vežnaver

Snežana Ristić bila je "kurirka" sa svojom corsom / Foto Roni BRMALJ

Snežana Ristić bila je "kurirka" sa svojom corsom / Foto Roni BRMALJ

Očekuje se da bi na današnjoj raspravi optuženi mogli iznijeti svoju obranu nakon što je jučer tužiteljica USKOK-a akterima sudskog procesa podijelila primjerke izmijenjene optužnice



RIJEKA – Ne smatram se krivim! – ponovilo je svih šestero optuženih – dvojica Istrana, tročlana obitelj iz Crne Gore i državljanka Srbije – kojima je jučer u riječkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje pod optužbom da su nabavljali i krijumčarili marihuanu iz Crne Gore u Rijeku, a dio njih zatečen je i uhićen u švercu 11 kilograma te droge. Očekuje se da bi na današnjoj raspravi optuženi mogli iznijeti svoju obranu nakon što je jučer tužiteljica USKOK-a akterima sudskog procesa podijelila primjerke izmijenjene optužnice. Glavna značajka izmijenjene optužnice jest da je ublažena optužba za petooptuženog 56-godišnjeg Zdravka Brajkovića iz Buzeta, kojemu više ne prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora, već kazna do tri godine zatvora.


Brajkovića se dosad teretilo za promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja, dok ga se promijenjenom kvalifikacijom kaznenog djela u izmijenjenoj optužnici sada tereti da je sudjelovao u zločinačkom udruženju, ali da nije počinio ni jedno kazneno djelo za to udruženje, mada ga je financijski podupirao. I dalje su pod težom inkriminacijom 45-godišnji Vlado Škorić iz Brtonigle, supružnici 52-godišnji Miodrag i 49-godišnja Žaklina Zarubica iz Nikšića te 56-godišnja Snežana Ristić iz Niša. Četvero se tereti za kupoprodaju i šverc droge u sastavu zločinačkog udruženja (za dio njih izmijenjena optužnica može se tumačiti na način i da im je optužba pooštrena). Za blaže kazneno djelo se, kao i Brajković, tereti 23-godišnji Željko Zarubica, sin ostalo dvoje Nikšićana.


Marihuana u corsi


Izmijenjenom optužnicom USKOK-a Škorića i supružnike Zarubica se tereti da su se u razdoblju od studenoga 2015. godine do lipnja prošle godine povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabavke marihuane, po cijeni od 3.500 eura za kilogram, te njene prodaje u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije. Crnogorski supružnici Zarubica, privatni poduzetnik Miodrag i domaćica Žaklina, optuženi su da su nabavljali i organizirali krijumčarenje droge iz Crne Gore za Rijeku, za što su angažirali Snežanu Ristić iz Niša. Ristić, koja je do pritvaranja lani u lipnju radila kao viši defektolog u Centru za socijalni rad u Nišu, marihuanu je prenosila skrivenu u svom automobilu opel corsa.




USKOK optužuje Škorića da je financirao nabavu marihuane posuđenim novcem tako da je 4. prosinca 2015. godine od Brajkovića posudio 12 tisuće eura i novac predao supružnicima Zarubica. Dva i pol mjeseca kasnije, 18. veljače 2016. godine, posredovao je pri posudbi 3.000 eura koje je Brajković dao Zarubicama za nabavu droge. U tu svrhu, tvrdi optužba, Brajković je dao još 300 eura u ožujku prošle godine.


Vlado Škorić i s njim povezane osobe su i putem Western Uniona prosljeđivali novac troje Zarubica i s njima povezanim karikama narkolanca, tvrdi USKOK, koji precizira da je u krugu kupoprodavača droge prokolalo tako oko 125 tisuća kuna.


Prethodnica u yarisu


Sudeći po inkriminacijama, posljednji šverc droge dogodio se nakon što je 8. lipnja prošle godine dvoje Zarubica, Miodrag i supruga, u Crnoj Gori nabavilo oko 11 kilograma marihuane, za čije prenošenje u Hrvatsku su angažirali Snežanu Ristić. Njoj su dan kasnije u Nikšiću predali tu drogu, a ona ju je prenijela u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Metković-Doljani u svojoj corsi srpske nacionalne oznake, s nakanom da je doveze u Rijeku. Istodobno s putovanjem tovara marihuane, troje Zarubica je u toyoti yaris crnogorske registracije bilo prethodnica, radi osiguravanja sigurnog prijevoza narkotika. No, u krijumčarenju droge – koja je, po optužbi, trebala stići Škoriću – prekinula ih je policija koja je u Zadru otkrila tovar droge u Snežaninoj corsi. Svih šestoro je dan kasnije završilo u istražnom zatvoru u Rijeci.


Prije no što je jučerašnja rasprava prekinuta kako bi se optuženicima dalo vremena za pripremu obrane, u sudnici su saslušana dvojica svjedoka. Prvi je bio zadarski policajac, vodič službenog policijskog psa, dresiranog za otkrivanje droge, koji se prisjetio da je pas »pozitivno reagirao« kad je njušio oko stražnje bočne strane corse. Poslije je skinuta oplata na tom dijelu vozila i pronađeni su paketi oblijepljeni trakom. Svjedočio je i vlasnik tvrtke registrirane za pomoć na cesti koji je prije toga bio pozvan na intervenciju zbog kvara na toj corsi, problema za kojeg se u početku mislilo da je vezan za akumulator. Svjedok je utvrdio da je na autu Snežane Ristić zapravo alternator neispravan. Krenuli su s autom do radionice, ali je tamo već čekala policija, koja je naložila da se auto odveze u zadarsku policijsku upravu.


Sutkinja Ika Šarić, predsjednica sudskog vijeća, pročitala je u sudnici i rezultate pretrage mobitela, što su pokazali da je više optuženika imalo međusobno ucrtane brojeve mobilnih telefona.