Policijsko nasilje

CMS: Nedopustivo je pucati po migrantima; Sindikat policije: Bilo je to slučajno opaljenje

Hina

Robert Anić/PIXSELL

Robert Anić/PIXSELL

Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a MUP na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje", ističu iz CMS-a u priopćenju. Sindikat policije Hrvatske (SPH) pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske

ZAGREB – Centar za mirovne studije (CMS) u ponedjeljak je nedopustivim ocijenio policijsko propucavanje migranta na području Gorskog kotara, dok iz Sindikata policije Hrvatske kažu kako je do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja, a život migranta je spašen jer je policajac postupio u skladu s najvišim načelima. “Prema medijskim napisima čovjek je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrijelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha, a liječnici riječkog KBC-a bore se za njegov život.

Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a MUP na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje”, ističu iz CMS-a u priopćenju.


Neuvjerljivom pričom smatraju policijske neslužbene informacije iako rezultati istrage nisu objavljeni, a još više, kažu, zabrinjavaju izjave ministra Davora Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima. Napominju kako ovo nije prvi put da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje.


 “Naime, u svibnju 2018. prvi puta je zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka već ustaljena praksa, koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote”, tvrde u CMS-u.




Prozivaju MUP da bez rezultata istraga ili dokaza odbacuje da se nad migrantima na granici provodi nasilje, kao i svjedočanstva ljudi iz sustava koji upozoravaju na ovakva postupanja, zbog čega iznimno važnim drže neovisnu i učinkovitu istragu te da javnost bude upoznata s njenim rezultatima. 


“Manipulacija informacijama u slučaju potencijalnog protupravnog postupanja policije spram nenaoružanih civila ne samo da krši demokratske temelje RH, već i ugrožava osjećaj sigurnosti svih njezinih državljana, kao i u povjerenje u nadležne institucije”, ističu u CMS-u i dodaju kako se ovime dovodi u pitanje ispunjavanje kriterija za ulazak Hrvatske u SchengennSindikat policije Hrvatske (SPH) pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske.

“Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je RH preuzela ulaskom u EU te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila”, navodi u priopćenju predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.


Vezano za policijsko propucavanje migranta Jagić tvrdi kako je po svim do sada javnim i službenim informacijama do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante.


“Nažalost, posljedice ranjavanja su bile teške i ozlijeđena osoba je još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo iz razloga što je policajac, čije je vatreno oružje slučajno opalilo, postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći”, kaže Jagić.


“Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje niti ne očekuje”, zaključuju u Sindikatu.