Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Svjedočenje jednog od organizatora serije oružanih razbojništava

Boršić: Planirali smo ukrasti 20 milijuna kuna pred Gradskim poglavarstvom

Foto	Damjan Tadic / CROPIX
Foto Damjan Tadic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2014. u 16:50 2014-09-29T16:50:51+02:00

Iz medija smo doznali da je u pitanju 1,8-2 milijuna kuna. Zato sam i znao da su Ivan Bekavac i njegov kum kod kojeg je novac bio zakopan uzeli oko 400 tisuća kuna, svjedočio je Boršić čiji je iskaz obrana ocijenila lažnim i iskonstruiranim

ZAGREB Pripremali smo 2010. godine pred Gradskim poglavarstvom opljačkati blindirani kombi Fine s 20 milijuna kuna, no ja sam to sabotirao. Zato se Ivica Štrk uplašio da ga ne ocinkam policiji za pljačku poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici, pa se 10. prosinca te godine okomio na mene i Antu Rosu, nastavio je i danas svoje svjedočenje Ivan Boršić, jedan od organizatora serije oružanih razbojništava među kojima je i ono počinjeno u "Fini" gdje su 9. rujna 2005. godine ubijena dvojica zaštitara.
Boršić je za svoju ulogu u tim kaznenim djelima osuđen pravomoćno na deset godina zatvora, a sada je svjedok protiv dijela ostalih okrivljenika. Među njima je i nedavno uhićeni Ante Roso, koji je, prema Boršićevim riječima bio organizator krvave pljačke "Fine" jer je nabavio insajderske informacije. Za svoju ulogu dobio je i petinu plijena potvrdio je Boršić. 
Boršić je u međuvremenu osuđen i za poticanje Štrka na ubojstvo Rose tog 10. prosinca 2010. godine, no uporno i dalje tvrdi kako nije kriv već je sve priznao jer su mu prijetili ubojstvom djece. 
- Ti si me zapričavao dok mi je ovaj pucao u glavu, ubacio se Roso čuvši taj dio Boršićevog svjedočenja. Boršić je na to ostao miran, tek je Rosi uputio dug i hladan pogled kad su ga pravosudni policajci izvodili iz sudnice. Prije toga još je pojasnio kako se neposredno nakon razbojništva u "Fini" nije znalo koliko je novca ukradeno. 
- Iz medija smo doznali da je u pitanju 1,8-2 milijuna kuna. Zato sam i znao da su Ivan Bekavac i njegov kum kod kojeg je novac bio zakopan uzeli oko 400 tisuća kuna, svjedočio je Boršić čiji je iskaz obrana ocijenila lažnim i iskonstruiranim. 
- Ovaj svjedok štiti sebe, kako ne bi odgovarao za najteža kaznena djela u ovom postupku - dva ubojstva. Još danas ću protiv njega podnijeti prijavu zbog lažnog svjedočenja, rekao je odvjetnik Krešimir Krsnik koji brani prvookrivljenog Dubravka Žugelja. 
Da Boršić nije govorio istinu smatra i odvjetnik Veljko Miljević, koji brani drugookrivljenog Antu Rosu. Naime, prema Miljevićevim riječima Boršić nije predočio niti jedan dokaz da je s Rosom kontaktirao prije 2008. godine niti da ga je u to vrijeme uopće poznavao. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.