Nasilnici s otoka

Bez konačne odluke o optužnici za dramu na Krku: Maloljetnici stavio nož pod grlo, vezao je lisicama pa bludničio nad njom

Fiore Vežnaver

Damir Šišaković / Foto Marko GRACIN

Damir Šišaković / Foto Marko GRACIN

Ivan Dejanović je u istrazi poricao da je umiješan u otmicu djevojke, a kamoli da je bludničio nad njom, te je svu krivnju svalio na Damira Šišakovića



RIJEKA – Nema još konačne odluke o tome potvrđuje li se, vraća u istragu ili odbacuje optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva koja tereti dvojicu 34-godišnjih Zagrepčana – Damira Šišakovića i Ivana Dejanovića – da su upleteni u ružan i dramatičan slučaj što se na otoku Krku zbio proteklog ljeta, kada je maloljetna djevojka oteta, silovana i opljačkana. Optužno vijeće riječkog Županijskog suda odbilo je jučer prijedlog obrane, zapravo drugooptuženog, koji je ocijenio neke navode u sudskom spisu neutemeljenim i, u biti, tražio da se oni izdvoje iz spisa kao nezakoniti dokazi. O tome kako se zahtjev optuženika odbija, vijeće će donijeti pisano rješenje i dostaviti ga obrani. Na njega obrana ima pravo žalbe, a zasigurno će ga i iskoristiti, tako da će na kraju arbitrirati Vrhovni sud.


Damir Šišaković je, po optužbi, bio kolovođa u slučaju na Krku, a optužen je za više kaznenih djela: silovanje, protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo. Šišaković se tereti za težak seksualni delikt, iako se zapravo i nije radilo o »pravom« silovanju, no tereti se da je uz uporabu sile i prijetnje »izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem«. Njegov kompanjon tereti se sada »samo« za razbojstvo, nakon što je protiv njega, u odnosu na istragu, optužba odustala od inkriminacije za protupravno oduzimanje slobode maloljetnoj žrtvi.


Milom ili silom


Nemio slučaj zbio se za poslijepodneva 11. srpnja ove godine, a začeo se oko 14.40 sati, na makadamskom putu što povezuje Malinsku i Žgombiće, kada je, po tvrdnjama tužiteljstva, Šišaković zaskočio 16-godišnju djevojku. Po navodima optužnice, Šišaković je dotrčao iza leđa maloljetnici, pa ju jednom rukom uhvatio oko usta, a drugom stavio nož pod vrat. Zapovijedio joj je: »Šuti! Ne govori ništa! Ideš sa mnom!« Odveo ju je preko suhozida na teren okružen šumom, skinuo svoju majicu i naredio žrtvi da sjedne na nju. Nakon toga je izvadio lisice i vezao maloljetnu žrtvu, govoreći joj: »Ovo možemo silom ili milom!« Bilo je jasno što napadač kani, no djevojka je rekla da to nikako ne želi. No, nasilnik je ponovio da će biti milom ili silom, pa je razodjenuo žrtvu i, unatoč njenim molbama da to ne čini, napravio ono što naš zakon izjednačava sa silovanjem.





Prema službenim podacima, Damir Šišaković dosad je osuđivan čak devet puta, na sudovima u Zagrebu, Požegi, Sv. Ivanu Zelini, Makarskoj i Rijeci. Uglavnom je oglašavan krivim za imovinske delikte, teške krađe, pretežito na bezuvjetne kazne, ali one nisu bile posebno velike, najveća je ona od godinu i pol dana. Rodom je iz Sarajeva, a prijavljeno prebivalište ima u Zagrebu. Ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i BiH. Po zanimanju je konobar, nezaposlen.


Njegov vršnjak Ivan Dejanović, rodom iz Bihaća, dosad je neosuđivan. Na jučerašnje ročište Šišaković je doveden iz gospićkog zatvora, gdje bi trebao izdržavati kaznu do kraja veljače iduće godine. Dejanović je doveden u sudnicu iz riječkog istražnog zatvora.



Nažalost, nije tu bio kraj kalvariji i iskorištavanju nesretne djevojke. Nakon što je seksualno napastvovana, od nje je Šišaković, držeći pištolj u ruci, zatražio da uđe u automobil mercedes, što je ona, prestrašena, i učinila. Zagrebački nasilnik ju je zatim odvezao do bankomata Erste banke u Malinskoj. Po tvrdnjama tužiteljstva, tada se u slučaj uključuje i Šišakovićev kompanjon Dejanović. Zajedno su od maloljetnice zatražili da na bankomatu sa svojeg računa podigne novac i donese im ga. U strahu za svoj život i sigurnost, mlada djevojka je i to učinila, te predala Dejanoviću 300 kuna, novac koji su zadržala dvojica razbojnika.


Bjegunac iz zatvora


No, policija je brzo reagirala i istog poslijepodneva uhitila dvojicu osumnjičenih za napad na djevojku koja je i orobljena. Nakon što su objavljene glavne odrednice slučaja, javnost je bila osupnuta činjenicom da je za silovanje djevojke okrivljen mladi Zagrepčanin koji je nepuna dva dana ranije pobjegao iz sisačkog zatvora, a da mu u drugom zatvoru, zbog ubojstva, leži i brat. Ispostavilo se da je Damir Šišaković iz sisačkog zatvora pobjegao u noći sa subote na nedjelju, od 9. na 10. srpnja, spektakularnim skokom s prozora, s visine od sedam metara. Rešetke na prozoru ćelije je, navodno, proširio podmetnutom klupicom, pa ih rukama razmaknuo i provukao se. U sisačkom zatvoru izdržavao je jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke kladionice u karlovačkom naselju Grabrik u svibnju 2014. godine koju je orobio s drugim kompanjonom, prijeteći plastičnim pištoljem, te iz nje odnio deset tisuća kuna. Ostalo mu je sedam mjeseci do završetka odsluženja te kazne kada je umakao te noći na nedjelju. U međuvremenu se našao u društvu Zagrepčanina Dejanovića, te već u ponedjeljak poslijepodne zaskočio djevojku kod Malinske…


Ivan Dejanović je u istrazi poricao da je umiješan u otmicu djevojke, a kamoli da je bludničio nad njom. Tvrdio je da nije znao što će Šišaković poduzeti, niti da je pobjegao iz zatvora. Došao je, kaže, svojim automobilom do njega i predložio mu kratak odmor na Krku. Mislio je, kazao je Dejanović na prvom ispitivanju, da mu je odobren vikend na slobodi, nije uopće posumnjao da je pobjegao. Kad su došli na Krk, Dejanović je spavao na prednjem sjedištu auta pa nije vidio što radi Šišaković. Kada se probudio, vidio je djevojku koju je njegov prijatelj prisilio da s bankomata podigne novac. Tvrdio je da nije znao, kako to navodi optužba, da je djevojci Šišaković stavio nož pod grlo, vezao lisicama i bludničio nad njom.