'Skraćena' optužnica

Afera ‘Lažni pomorci’: S Uskokom se nagodio već 21 optuženik, davali tisuće eura za papire

Slavica Kleva

Prvooptuženi Riječanin Siniša Mišković (48) zasad se nije nagodio / Foto Ivica Tomić

Prvooptuženi Riječanin Siniša Mišković (48) zasad se nije nagodio / Foto Ivica Tomić

Miškoviću se stavlja na teret da je od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugooptuženog Ismeta Hađiosmanovića (59) iz Viškova pronalazio pomorce kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca



RIJEKA – Na temelju sporazuma s USKOK-om o krivnji i sankciji, još trojici optuženih za fabriciranje pomoračkih dokumenata su izrečene nepravomoćne osuđujuće presude. Tako je 29-godišnji M. V. za davanje mita od 2.200 eura za upis i ovjeru lažnog plovidbenog staža u javni registar CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva mora) i u pomorsku knjižicu, za ovjeravanje neistinitog sadržaja, odnosno ovjeravanje lažnog plovidbenog staža kod lučke kapetanije, te zbog uporabe krivotvorine, odnosno predočenje pomorske knjižice s ovjerenim lažnim plovidbenim stažom kod prijave i polaganja breveta, osuđen na šest mjeseci zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi u trajanju šest mjeseci.


Nagodio se i 52-godišnji D. M. zbog davanja mita u iznosu od dvije tisuće eura za upis i ovjeru lažnog plovidbenog staža u javni registar CIMIS i u pomorsku knjižicu, te za ovjeravanje neistinitog sadržaja, na pet mjeseci rada za opće dobro. Treći koji se nagodio je 36-godišnji M.S. optužen za davanje mita kako bi upisao i ovjerio lažni plovidbeni staž u javni registar CIMIS. Nagodio se na izricanje rada za opće dobro u trajanju od pet mjeseci.


Izbjegli dugotrajan postupak


Tako se u ovoj fazi sudskog postupka od ukupno 37 optuženih, s USKOK-om uspjelo nagoditi čak 21 optuženik. Ima naznaka da bi se još neki od »pomoraca« ipak nagodili i tako izbjegli dugotrajan sudski postupak.




USKOK je optužio 37 osoba upletenih u makinacije, lažiranja oko pomorskih knjižica i upisivanje neodrađenog plovidbenog staža u CIMIS-u Ministarstva mora i pomorske knjižice. Optuženi su za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganje u primanju mita te poticanje na zlouporabu položaja.


U siječnju se s USKOK-om nagodilo trinaest optuženih, u ožujku još pet, a sada još troje pristaje nagoditi se s tužiteljem.


Prvooptuženi Riječanin Siniša Mišković (48) zasad se nije nagodio. On je odgovorna osoba u tvrtki Macon d.o.o. Rijeka koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture stekla pravo na upise plovidbenog staža pomoraca u CIMIS, no, ujedno je i odgovorna osoba u društvu Alioth Shipping and Trading LTD.


Pomorci – ugostitelji i skladištari


Miškoviću se stavlja na teret da je od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugooptuženog Ismeta Hađiosmanovića (59) iz Viškova pronalazio pomorce, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.


Mišković je tako od okrivljenih pomoraca, ukupno njih 35, preuzeo ukupno najmanje 7.100 eura i 6.300 kuna. Te iznose je, sukladno dogovoru, podijelio s drugookrivljenim Hađiosmanovićem, stoji u USKOK-ovoj optužnici.


Slavica KLEVA