Uskok

AFERA SMS Dignuta optužnica protiv Varge i Curića, evo za što ih se konkretno tereti

Hina

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Obojica su nedavno ponovno ispitana u osječkom Uskoku, a prema medijskim napisima, zbog promjene činjeničnog opisa, u kojemu se Curića više ne tereti za poticanje, već za pomaganje u kaznenom djelu



Nakon provedene istrage u tzv. aferi SMS Uskok je, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franj Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, a ujedno je protiv obojice okrivljenika predložio produljenje istražnog zatvora, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.


Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju »navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj« u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika »Dinama« Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.


Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako »pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude«, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.




Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.


Varga je u istrazi osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika »Dinama« Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.


Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.


Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava da je pod policijskim mjerama.


Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.


Obojica su nedavno ponovno ispitana u osječkom Uskoku, a prema medijskim napisima, zbog promjene činjeničnog opisa, u kojemu se Curića više ne tereti za poticanje, već za pomaganje u kaznenom djelu.


Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.


Na osječkom Županijskom sudu potvrdili su da su zaprimili optužnicu s prijedlogom za produljenje istražnog zatvora Vargi i Curiću, o čemu će optužno vijeće odlučivati u utorak, s obzirom na istek dvomjesečnog pritvora, koji im je određen 19. prosinca prošle godine.