Dogovor s USKOK-om

AFERA POKVARENI POLICAJAC Šestorka se nagodila – kazne od uvjetne do četiri godine

Fiore Vežnaver

U prvom planu trojica policajaca kojima se tek treba suditi – Sebastian Ivančić, Krešimir Ćorluka i Amir Jusufović / snimio  S. JEŽINA

U prvom planu trojica policajaca kojima se tek treba suditi – Sebastian Ivančić, Krešimir Ćorluka i Amir Jusufović / snimio S. JEŽINA

Za ostalih 17 optuženika, pripremno ročište je opet odgođeno jer je jedan od okrivljenika izostao. Među njima su i četvorica pulskih policajaca koji su osim za udruživanje radi trgovine drogom optuženi i za mito te zlouporabu položaja i ovlasti



Za šestero optuženika – uglavnom srednje ili nižerangiranih po inkriminacijama, koji su se u međuvremenu nagodili s USKOK-om oko kazne – objavljena je jučer presuda, dok je za ostalih 17 optuženika pripremno ročište opet odgođeno jer je jedan od okrivljenika izostao. Glavne su to odrednice vezane za jučerašnje ročište u riječkom Županijskom sudu, u procesu u kojem su 23 okrivljenika optužena da su bili dio istarsko-riječke zločinačke hobotnice, da su se udružili radi trgovine drogom, a dio njih, među kojima su i četvorica suspendiranih pulskih policajaca, optužuje se i za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti.


Sutkinja Jesenka Kovačić objavila je za šestero okrivljenih presudu na temelju sporazuma što su ga postigli s USKOK-om, a kazne koje su im izrečene kreću se od uvjetne osude do četiri godine zatvora, a uz to moraju ukupno platiti pola milijuna kuna na ime imovinske koristi ostvarene deliktima.



Optužnica USKOK-a je inicijalno sadržavala 25 imena, ali je u međuvremenu jedan od optuženika preminuo, a na kraju se broj optuženika koji su se nagodili s USKOK-om popeo na ukupno sedam. Tako se na broj od 17 optuženika svela skupina za koju je zakazano novo pripremno ročište, na kojem bi se trebali pojaviti okrivljenici koje se tereti za dilanje droge u sastavu zločinačkog udruženja u tzv. »aferi pokvarenipolicajac«.




Na listi okrivljenih u USKOK-ovoj optužnici nalaze se i četvorica koju se tereti da su kao pulski policajci upleteni u trgovinu opijatima, primanje mita i prodavanje dilerima informacija kojima će izbjeći uhićenja. Četvorica suspendiranih policajaca, koje se tereti da su kao službenici Policijske uprave istarske počinili kaznena djela su 47-godišnji Amir Jusufović, nastanjen u Medulinu, te 46-godišnji Sebastian Ivančić, 36-godišnji Krešimir Ćorluka i 54-godišnji Željko Radolović, svi nastanjeni u Puli. USKOK smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović, zvan Đuzi, kojeg se tereti da je organizirao zločinačko udruženje u okviru kojeg je i sam posredovao u kupoprodaji droge. Jusufović je optužen i da je od dvojice pripadnika narkomiljea primio najmanje 130 tisuća eura mita.



Zločinačko udruženje


Najveću kaznu od četiri godine zatvora dobio je 43-godišnji Samir Ferizi iz Rijeke, s adresom na riječkoj Rujevici. Po tri godine zatvora dobili su 49-godišnja Vesna Ferizi i 30-godišnji Albent Jusufi, koji također prebivaju na Rujevici. Alenu Mihoviloviću, 36-godišnjaku iz Pule, i 30-godišnjoj Maliće Mutiši s riječke Rujevice izrečena je djelomično uvjetna osuda od po dvije godine i 11 mjeseci zatvora. Od te ukupne kazne, Mihoviloviću je godinu i tri mjeseca bezuvjetna zatvorska kazna, a godinu i osam mjeseci uvjetna kazna, uz rok kušnje od tri godine. Mutiši bezuvjetno mora u zatvor na godinu i pet mjeseci, a ostatak od godinu i šest mjeseci jest uvjetna kazna, uz rok kušnje od tri godine. Dragana Ibrahimović, 31-godišnjakinja iz Pule, osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, uz trogodišnji rok kušnje.


Za produženo kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja osuđeni su svi osim Dragane Ibrahimović, koja je oglašena krivom za tzv. »običnu« prodaju droge. Vesni Ferizi je ukinut pritvor u kojem se dosad nalazila, dok je Jusufiju i Samiru Feriziju produžen istražni zatvor.


Imovinska korist


Na ime imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom najviše mora platiti Samir Ferizi – 213 tisuća kuna. Sljedeća je Vesna Ferizi koja mora namiriti 122 tisuće kuna, pa slijede Albent Jusufi s oko 120 tisuća kuna, Maliće Mutiši s 33 tisuće kuna, Alen Mihovilović s oko 12 tisuća kuna i na kraju Dragana Ibrahimović sa skromnih 250 kuna.


Optužnica USKOK-a je Jusufija, Mutiši, Samira i Vesnu Ferizi te Mihovilovića teretila da su bili dio zločinačkog udruženja i narkopiramide na čijem je vrhu bio prvooptuženi 41-godišnji Andrej Butković iz Pule koji je druge povezao u zajedničko djelovanje radi prodaje kokaina, heroina i marihuane koju će on nabavljati. Butkovića se tereti da je, između ostalog, nabavio najmanje tri kilograma heroina koji se zatim miješao i prepakiravao u male paketiće te da je tako tu drogu prodao za ukupno najmanje 488 tisuća kuna dvoje Ferizija, Mutiši, Jusufiju i Mihoviloviću.


Mercedes u tunelu


Za Jusufija i Mutiši se precizira, između ostalog, da su prenijeli u Rijeku barem kilogram heroina, koji je prodan za 150 tisuća kuna, te najmanje stotinjak grama marihuane. U siječnju 2013. godine policija je na izlasku iz tunela Učka zaustavila mercedes u kojem se Maliće Mutiši nalazila sa suputnikom, a tada je kod nje pronađeno oko 48 grama heroina i 90-ak grama marihuane. Samira i Vesnu Ferizi optužnica je teretila da su upleteni u prodaju najmanje 1,2 kilograma heroina za 180 tisuća kuna, droge što je prokrijumčarena za Rijeku. Optužba tvrdi i da je drogu skrivenu u intimnim dijelovima tijela prenosila drugooptužena 29-godišnja Katarina Gonev iz Barbana, nakon čega su Samir i Vesna Ferizi drogu prepakiravali i prodavali na riječkom području te da su tako na heroinu utržili barem 244 tisuće kuna.


Jedna točka optužnice teretila je Samira Ferizija da je Albentu Jusufiju prodao najmanje 182 grama heroina za devedesetak tisuća kuna, namijenjenog daljnjoj prodaji. Daljnja je inkriminacija USKOK-a da su Jusufi i Mutiši nabavili najmanje 1,6 kilograma heroina, pa ga prepakiravali u manje paketiće radi daljnje prodaje.


Alenu Mihoviloviću je bilo inkriminirano da je u Puli kupio najmanje 40-ak grama heroina za oko 12 tisuća kuna, drogu koju je zatim prepakirao u manje paketiće i prodao dalje na pulskom području. Dragana Ibrahimović također je bila optužena da je sudjelovala u prodaji heroina, ali ne u sastavu zločinačkog udruženja.