Pala i Rumunjska

Hrvatske odbojkašice na pragu osmine finala Europskog prvenstva

Kristian Sirotich

Hrvatske odbojkašice danas igraju protiv Mađarske

Hrvatske odbojkašice danas igraju protiv Mađarske

Glavni teret pobjede ovoga puta ponijele su Lucija Mlinar, Martina Šamadan i Sanja Popović-Gamma, koju je sredinom drugog seta izbornik Santarelli uveo umjesto Samante Fabris. Danas protiv Mađarske



BUDIMPEŠTA Utakmica 4. kola C skupine Europskog prvenstva odbojkašica: Hrvatska – Rumunjska 3:1 (25:21, 23:25, 25:18, 25:22). Dvorana Laszlo Papp. Gledatelja: 500. Suci: Andri Kovalchuk (Ukrajina) i Philippe Schurmann (Švicarska).


HRVATSKA: Sain (L), Stanović, Butigan 9, Božičević (L), Mlinar 22, Ikić, Popović-Gamma 14, Dumančić, Fabris 8, Šamadan 16, Brčić 2, Deak, Klarić 8.


RUMUNJSKA: Baciu 24, Rogojinaru 7, Buterez 1, Balintoni 7, Rus, Albu (L), Iancu 2, Budai-Ungureanu 5, Calota, Trica 4, Tucmeanu (L), Fales 5, Ciucu, Onyejekwen 4.




Napad poeni: Hrvatska 56, Rumunjska 51. Blok poeni: Hrvatska 9, Rumunjska 5. Servis poeni: Hrvatska 14, Rumunjska 3. Servis greške: Hrvatska 14, Rumunjska 8.


Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija praktički je osigurala nastup u osmini finala Europskog prvenstva, domaćin kojega su prvi put u povijesti četiri zemlje (Turska, Mađarska, Slovačka, Poljska). Pobjedom nad Rumunjskom, izborenom u tvrdoj i prilično izjednačenoj utakmici, hrvatske djevojke privremeno su skočile na drugo mjesto u skupini i stekle četiri boda prednosti nad Mađaricama, s kojima će se sastati danas u 18 sati. Izabranicama Danielea Santarellija to će biti posljednja natjecateljska obaveza u prvom krugu Europskog prvenstva, Mađarice će nakon večerašnje utakmice imati još jednu priliku. U slučaju da hrvatske djevojke ne uspiju danas pobjedom i definitivno potvrditi plasman među šesnaest najboljih, Mađarice će posljednjeg natjecateljskog dana igrati protiv Nizozemske. Nizozemke jesu apsolutne favoritkinje, ali u sportu je uvijek sve moguće.


Sanja Popović-Gamma


Samanta Fabris iz drugog je pokušaja drugu hrvatsku meč loptu pretvorila u pobjedu. Iako je posljednjim trenucima četvrtog seta gotovo svaka lopta išla prema najboljoj hrvatskoj odbojkašici, Samanta ipak nije bila ključ jučerašnje pobjede. Njezinu ulogu ovoga su puta ravnomjerno podijelile Lucija Mlinar, Martina Šamadan i Sanja Popović-Gamma, koju je sredinom drugog seta izbornik Santarelli poslao na parket upravo da malo odmijeni Samantu Fabris. I ostala je do kraja dio postave. Najiskusnija hrvatska odbojkašica svoje je dionice odigrala nevjerojatno kvalitetno, svojim je servisima napravila pravi dar-mar u redovima suparnica, od 14 poena čak šest ih je napravila servisom.


Upravo je prijem bio najveći neprijatelj Rumunjki, a hrvatske djevojke to su od početka utakmice znale koristiti. Doduše, imale su i one svojih crnih rupa (drugi set), ali uglavnom su rezultat i razvoj utakmice držale pod svojom kontrolom. Odlično su otvorile utakmicu, praktički bez većih problema stekle prednost i onda neobjašnjivo dopustile Rumunjkama da vrate poljuljano samopouzdanje. No, iako su hrvatske djevojke i u drugom setu nadoknadile osam poena zaostatka (6:14) i povele u završnici (23:22), dionica je pripala Rumunjkama, koje ipak dugoročno nisu mogle parirati razigranim hrvatskim djevojkama.


U trećem setu Hrvatska je odmah na otvaranju serijom 6:0 na servis Božane Butigan stekla minimalnu prednost (8:6), koju su djevojke postepeno povećavale i set bez prevelikih stresova riješile u svoju korist.


Činilo se da bi tako moglo biti i u četvrtom setu, ali nakon lijepe početne prednosti (10:7), Rumunjke su iskoristile jedan od jučer ne tako čestih padova koncentracije i došle do čak četiri poena prednosti (14:18). No, tada je na scenu stupila Sanja Popović-Gamma i s nekoliko sjajnih poena i servisa dovela Hrvatsku do »egala« (20:20), a onda su Lucija Mlinar, Samanta Fabris i Božena Butigan utakmicu lako privele kraju.


Servis i blok


Hrvatske djevojke sjajno je jučer služio servis, kojim su napravile veliki nered u primačkoj liniji Rumunjki, ali su dominantne bile i na bloku, a predvođene rastrčanom Rene Sain i odlične u obrani polja. Libero hrvatske reprezentacije jučer je imao nekoliko obrambenih reakcija kojih se ne bi postidjele niti najbolje obrambene igračice svijeta, a to samo ukazuje da Hrvatska i u tom segmentu igre ima jako velikih potencijala.


Današnja utakmica s Mađarskom uvelike će odrediti kakvi su izgledi Hrvatske na Europskom prvenstvu. U slučaju pobjede, a uz povoljan rasplet nekih drugih rezultata, hrvatske djevojke mogle bi i do drugog mjesta u skupini, a to bi automatski značilo i potencijalno jednostavnijeg suparnika u osmini finala. Budući se Hrvatska skupina C križa sa skupinom A u kojoj glavnu riječ vode reprezentacije Srbije i Turske, visoki plasman u skupini u mnogome bi mogao možda olakšati daljni tijek natjecanja i dovesti Hrvatsku možda i u priliku da se iznova uključi u borbu za mjesto u polufinalu, kao što je to bio slučaj na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 2013. godine, kada su predvođene izbornikom Igorom Lovrinovim na kraju zauzele peto mjesto. 



 


Rezultati 4. kola, skupina A, Ankara: Finska – Francuska 3:1, Grčka – Bugarska 0:3. Poredak: Srbija i Turska 9, Grčka 6, Bugarska i Finska 4, Francuska 2 boda.


Danas: Srbija – Grčka (17 sati), Francuska – Turska (19.30 sati).


Skupina B, Lodz: Portugal – Belgija 1:3, Italija – Slovenija 3:0.


Poredak: Italija 12, Poljska i Belgija 9, Slovenija 3, Ukrajina i Portugal bez bodova.


Danas: Belgija – Poljska (17.30 sati), Ukrajina – Slovenija (20 sati).


Skupina C, Budimpešta: Nizozemska – Estonija 3:0, Hrvatska – Rumunjska 3:1.


Poredak: Nizozemska 12, Hrvatska 7, Rumunjska 6, Azerbejdžan 5, Mađarska 3, Estonija bez bodova.


Danas: Azerbejdžan – Estonija (15.30 sati), Hrvatska – Mađarska (18 sati).


Skupina D, Bratislava: Španjolska – Švicarska 3:2, Njemačka – Slovačka 3:1.


Poredak: Njemačka 11, Slovačka 8, Rusija 7, Španjolska 5, Bjelorusija i Švicarska po 1 bod.


Danas: Rusija – Španjolska (17.30), Njemačka – Bjelorusija (20.30).