Čelnik Primorja EB

Samir Barač o budućnosti Primorja: Cilj je sanirati dugove i razviti mlade igrače

Igor Duvnjak

Foato Sergej Drechsler

Foato Sergej Drechsler

Ima nekih novih vizija i u financijskom, te na kadrovskom i trenerskom planu. Sve to kako bismo u nekoliko godina financijski minus pokušali dovesti na »nulu«, te da bi se okrenuli razvoju naše djece – kaže Barać



RIJEKAMlada momčad vaterpolista »Primorja Erste banke« okončala je natjecanje u A1 regionalnoj ligi očekivanim porazom od »Jadrana« u Igalu, čime je na kraju prvenstva na posljednjem mjestu sa sedam bodova. Totalno pomlađena momčad, sastav trenera Igora Hinića koji je imao čak devet juniora a tijekom prvenstva bio ozbiljno oslabljen neigranjem ozlijeđenih Lovre Paparića, Mislava Vrlića i na koncu Antonija Čunka, tako je ispao iz lige. U idućoj sezoni bi trebao igrati u A2 regionalnoj ligi.


– Rezultat nas je definitivno motivirao i angažirao da iduće godine budemo bolji. Već smo sada u vizualizaciji cijele iduće sezone – kaže mladi predsjednik »primorjaša« Samir Barać, svojevremeni kapetan olimpijskih pobjednika, jedan od najtrofejnijih riječkih sportaša koji je uz bio svjetski i europski prvak, te klupski prvak Europe. – Cilj nam je zadržati sve naše riječke dečke te nastaviti kontinuitet uzimanja mladića iz naše vaterpolske škole.


U sezonu smo ušli bez rezultatskih ambicija. Kao nova uprava nismo znali što možemo očekivati od ove momčadi zato jer je tu bilo nekoliko iskusnih koji su godinama čekali priliku da bi zaigrali za prvu momčad uz mlađu gardu, koja je doslovno iz škole. Igrači su pokazali ogroman napredak kada je riječ o odnosu prema treningu. Međutim, mnogima je ovo prva prvoligaška sezona. Svojim, radom i angažmanom su nas stavili u poziciju da kao uprava napravimo sve za njihov sportski razvoj i ostvarenje ambicija. Napravit ćemo sve da se iduće sezone vratimo u najviši rang Regionalne lige.


Nećemo plakati


Uprava na čelu s Baraćem klub vodi osam mjeseci i pliva na valovima novčanih i drugih teškoća.– O financijskim neprilikama neću više govoriti, ne želim plakati. Mi želimo stvoriti stanje da naša djeca imaju budućnost u svom klubu. Želimo im omogućiti normalan sportski razvoj, uz to biti na što višim pozicijama u natjecanju mlađih kategorija, te ako je moguće da iz naše škole izađe svake godine neki novi igrač. Mislimo na razvoj naših igrača. Na nekim pozicijama iz te naše škole nemamo nasljednike sadašnjih igrača te moramo razmišljati o angažiranju nekoga sa strane. No, cilj ove uprave je zadržati ono najvrijednije u klubu, zadržati ovu momčad na okupu i uz neka pojačanja pokušati se vratiti u A1 regionalnu ligu.




Na Kantridi se 5. do 8. travnja održava sportski spektakl, igra se završni turnir novog međunarodnog natjecanja, LEN Europa kupa. Riječ je o osam najboljih reprezentacija Europe, skoro pa i svijeta. Hrvatska, koja je aktualni svjetski prvak, bit će u skupini B s Crnom Gorom, Francuskom i Srbijom, dok će u skupini A za završnicu razigravati Grčka, Italija, Španjolska i Mađarska.


– Ovo je atraktivno natjecanje, dolazi osam najkvalitetnijih europskih reprezentacija, to je sportska poslastica. Poslužiti će nam i za obilježavanje velike obljetnice 110 godina vaterpola u Rijeci – kaže Barać.


Rekonstrukcija kluba


Predsjednik i suradnici itekako razmišljaju o novom načinu rada.– Uz velike financijske neprilike, koje smo i zatekli, u dosta stvari idemo ka restrukturiranju kluba. Ima nekih novih vizija i u financijskom, te na kadrovskom i trenerskom planu. Sve to kako bismo u nekoliko godina financijski minus pokušali dovesti na »nulu«, te da bi se okrenuli najvažnijem, razvoju naše djece.»Primorje EB« 21. travnja počinje nastupati u play-offu hrvatskog prvenstva, u prvom krugu riječka momčad igra sa splitskim »Jadranom«.

– Ova sezona nam služi da naši igrači steknu nova iskustva, da osjete težinu igranja kako bi u idućoj sezoni bili što spremniji. Tako ćemo dočekati i ovaj play-off. Samo neka dečki daju sve od sebe, a što se plasmana tiče, naravno da uvijek treba težiti nečemu boljemu.