Sportaši i bolesti

SANDRO SUKNO PRED TEŠKOM ODLUKOM Problemi sa srcem noćna su mora vrhunskih sportaša

Ivana Vaupotić

REUTERS/Mate Balogh

REUTERS/Mate Balogh

Iako je postotak dosta mali, implikacije mogu biti izuzetno velike. Sportaši su snažni i zdravi, ali, na žalost, to ne znači da ne mogu biti izloženi kardiovaskularnim poremećajima. Štoviše, oni koji imaju srčane probleme zbog velikih fizičkih napora mogu nastradati u svakom trenutku – objasnio je Pelliccia.



Iako postoji mnogo ljudi koji su se zbog zdravstvenih problema našli u teškim životnim situacijama, jako je teško zamisliti kroz što prolazi Sandro Sukno u zadnja tri mjeseca. Srčana mana odvojila je najboljeg svjetskog vaterpolista od bazena na neodređeno vrijeme, s time da je još uvijek postoji mogućnost prisilnog prekida karijere, i to sa 27 godina, u životnoj dobi koja za većinu sportaša predstavlja napon snage i igračke zrelosti.


Sukno će sigurno propustiti ostatak ove sezone, a idući mjeseci za njega nose vrijeme teških odluka. Povijest sporta pamti mnoštvo sličnih slučajeva vrhunskih sportaša koji su se zbog problema sa srcem našli pred jednako velikim zidom. Kod svih njih postoje različite dijagnoze, zbog čega je vrlo nezahvalno povlačiti paralele sa Suknom u čije stanje su upućeni samo njegovi liječnici. Jedni su uz stručnu pomoć liječnika uspjeli pobijediti u najtežoj borbi i vratiti se na svoja borilišta, a drugi su se morali zauvijek oprostiti od vrhunskog sporta. Na žalost, postoje i oni koji srčane mane platili životom.


Od 2004. do 2014. talijanski kardiolog Antonio Pelliccia i njegov tim su provedeli istraživanje koje je pokazalo da četiri posto olimpijaca ima nekakakav kardiovaskularni poremećaj. U tom je razdoblju pregledano više od 2.300 sportaša i utvrđeno je da ih 92, od čega ih je devetoro odmah moralo prekinuti karijeru, dok je sedamnaestoro privremeno udaljeno od borilišta i poslano na liječenje.




– Iako je postotak dosta mali, implikacije mogu biti izuzetno velike. Sportaši su snažni i zdravi, ali, na žalost, to ne znači da ne mogu biti izloženi kardiovaskularnim poremećajima. Štoviše, oni koji imaju srčane probleme zbog velikih fizičkih napora mogu nastradati u svakom trenutku – objasnio je Pelliccia.


Vollmer je izabrala rizik


Američka plivačica Dana Vollmer imala je status velike sportske nade kada joj je u 15. godini života dijagnosticirana genetska srčana mana zbog kojeg je kod svakog većeg napora postojala mogućnost infarkta. Liječnici su joj sugerirali ugrađivanje defibrilatora operativnim zahvatom, koji bi označio kraj bavljenja vrhunskim sportom, no ona je, u dogovoru s roditeljima odbila tu mogućnost.


– Kod takvih situacija potrebno je puno opreza i razumijevanja. Kada vrhunskom sportašu kažete da se više ne smije natjecati, šok je izuzetno velik. U tim okolnostima njima se pod nogama urušava cijeli svijet – objasnio je kardiolog Paul Thompson, koji je pomogao brojnim sportašima sa srčanim problemima.


Umjesto prekida karijere, Dana Vollmer je izabrala rizik. Uz odobrenje liječnika, njena majka Cathy podredila je svoj život sportskim snovima svoje kćerke i stalno ju je pratila na treninzima i natjecanjima s eksternim defibrilatorom u torbi.


– Znala sam da moje srce može stati, da mogu umrijeti u svakom trenutku. Taj defibrilator stalno me podsjećao da nisam nepodbjediva. Sanjala sam nastup na Olimpijskim igrama i nisam ga htjela ni pogledati jer sam znala da će mi to stvoriti mentalnu blokadu koja će srušiti moje snove. Zbog toga je mama stalno bila uz mene i na tome ću joj biti vječno zahvalna – istaknula je danas tridesetogodišnja Dana Vollmer, prva žena koja je sto metara leptir otplivala ispod 56 sekundi.Bilo je to 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kada joj je tih 55.98 donijelo olimpijsko zlato i novi svjetski rekord. Finalnu utrku s tribina je pratila i njena majka s defibrilatorom pri ruci. Stanje srca Dane Vollmer u međuvremenu se osjetno poboljšalo.

– Bilo je trenutaka u kojima sam osjećala neizrecivi strah, iako sam stalno nastojala potisnuti razmišljanje o tome. Pomišljala sam na najgore svaki put kada bih osjetila slabost i ošamućenost nakon treninga. No, s vremenom su te situacije postajale sve rjeđe i rjeđe i prestala sam razmišljati o tome – izjavila je Dana Vollmer.


Bytyqi i »Manchester City«


Zbog problema sa srcem karijeru je prije nekoliko mjeseci naprasno morao prekinuti Sinan Bytyqi, 22-godišnji Kosovar kojeg su mnogi uspoređivali s Davidom Beckhamom. Njega je prije tri godine u svoje redove doveo »Manchester City«, računajući da dovovodi igrača pred kojim je velika karijera. No, prošle sezone, koju je Bytyqi proveo na posudbi u Nizozemskom klubu zvanom »Go Ahead Eagles« dijagnosticirano mu je oboljenje srčanog mišića. Dodatni specijalistički pregledi u Manchesteru pokazali su da obećavajuća karijera odmah mora biti prekinuta.


– Sjeo sam s trenerom, liječnicima i fizioterapeutima. Oni su mi rekli da zbog tog problema moram ostaviti nogomet jer je postoji mogućnost da mi srce stane ako nastavim igrati – otkrio je Bytyqi.


To, međutim, nije značilo da mladi Kosovar mora prekinuti sve veze s omiljenim sportom. Naime, »Manchester City« povukao je jedini ispravan potez.– Rekli su mi da klub ne namjerava prekinuti ugovor sa mnom. Odmah su mi pronašli novo zaduženje i sada sam klupski skaut za igrače na posudbama, dodao je nesuđeni reprezentativac Kosova.

Sanjao sam NBA draft


Sličnu je sudbinu prije tri godine doživio i njegov vršnjak Isaiah Austin, 216 centimetara visoki centar sveučilišta Baylor kojem su košarkaški stručnjaci predviđali blistavu karijeru. Njemu je samo četiri dana prije NBA drafta dijagnosticirana genetska srčana mana koja bi ga mogla koštati života uslijed velikih fizičkih napora.


– Rečeno mi je da odmah moram prekinuti karijeru jer imam proširene srčane arterije zbog čega bi mi srce moglo stati na terenu. Sanjao sam NBA draft, a sada se ispričavam svima koji me podržavaju zato što me neće moći gledati u najjačoj svjetskog ligi. Međutim, ovo ni slučajno nije kraj. Moj život tek je na početku – izjavio je Austin koji je odmah dobio ponudu sveučilišta Baylor da se vrati i postane dio trenerskog tima.


Pamić je umro u golmanskom dresu


Strast prema sportu koštala je života i Alena Pamića, nekadašnjeg nogometaša »Žminja«, »Karlovca«, »Rijeke«, »Standarda« iz Liegea i »Istre 1961«. Njegovi zdravstveni problemi prvi put su se pojavili 2010., kada je na treningu »Standarda« ostao bez svijesti. Nakon toga je kolabirao još dva puta, zbog čega su mu obitelj i liječnici zabranili igranje dok ne obavi sve potrebne pretrage i konačno sazna uzrok srčanih problema.


Na malonogometnom turniru u Maružini, Pamića su prijatelji pozvali da kao golman odigra zadnje tri minute jedne utakmice. Kolabirao je prilikom jednog istrčavanja s gola, a okupljeni su mu odmah počeli pružati pomoć. Na žalost, više mu nije bilo spasa. Alen Pamić umro je na pragu 24. rođendana u golmanskom dresu.



Hank Gathers bio je velika NBA nada, s time da njegovi problemi sa srcem nisu morali značiti rastanak s igranjem košarke na najvišoj razini. Naime, njemu liječnici sveučilišta Loyola Marymount krajem 1989. objasnili da ne mora prekidati karijeru, pod uvjetom da uredno konzumira propisane lijekove.


Međutim, Gathers je zaključio da lijekovi utječu na njegovu izvedbu i prestao ih je piti. Nekoliko mjeseci kasnije, 4. ožujka 1990., na terenu je doživio smrtonosni srčani udar, samo tri tjedna nakon svog 23. rođendana.



Kada je potpisao za »Dinamo« početkom 1986. Samuel Okwaraji postao je prvi afrički nogometaš u hrvatskom nogometu. Tada dvadesetogodišnji Nigerijac uknjižio je samo jedan nastup u modrom dresu, a karijera ga je nakon toga odvela u Austriju i Njemačku. Sredinom kolovoza 1989. Okwaraji je imao fatalni srčani udar u 77. minuti utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Nigerije i Angole u Lagosu.


Medicina je u međuvremenu osjetno napredovala, baš kao i briga o zdravlju vrhunskih sportaša. Unatoč tome, mnogi su, poput nogometaša Marca-Viviena Foea, Antonija Puerte i Miklosa Fehera, životom platili srčane probleme koji nisu bili na vrijeme dijagnosticirani ili su jednostavno ignorirani.