Skupina u Malmoeu

ŠVEDSKI RASPLET Norvežani sigurni putnici u polufinale, Mađarska i Slovenija u igri za još jedno mjesto

Hina

Norvežanin Sander Sagosen/Foto REUTERS

Norvežanin Sander Sagosen/Foto REUTERS

 Norveškoj je u susretu protiv Slovenije dovoljan bod za osvajanje prvoga mjesta u skupini i koje u polufinalu vodi na poraženog iz utakmice Hrvatska – Španjolska, dok je Sloveniji dovoljan bod iz tog dvoboja za drugo mjesto i prolazak u polufinale 



MALMO U posljednjoj utakmici 2. kola skupine II drugog kruga natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu za rukometaše domaćin Švedska je u Malmou svladala Mađarsku sa 24-18 (10-9), a tim se rezultatom Norveška pridružila Hrvatskoj i Španjolskoj u polufinalu.


Nakon što je Norveška ranije u utorak nastavila je sa stopostotnim učinkom na Europskom prvenstvu svladavši Island sa 31-28 (19-12), za teoretski prolazak u polufinale joj je trebao neuspjeh Mađarske bilo protiv Švedske bilo protiv Portugala u posljednjem kolu u srijedu. Norvežani nisu morali čekati srijedu jer je stigla pomoć od susjeda Šveđana već u utorak.


Dvoboj Švedske, koja je još ranije izgubila sve izglede za polufinale, te Mađarske bio je neizvjestan sve do posljednjih 10-ak minuta. Tijekom prvog poluvremena niti jedna reprezentacija nije imala prednost veću od dva gola, a sve do 48. minute igralo se gol za gol. Dvanaest minuta i 43 sekunde prije isteka vremena Bence Benhidi je poravnao na 18-18, ali Mađarska do kraja utakmice više nije postigla niti jedan pogodak, dok je Švedska čak šest puta poentirala.




Lucas Pellas i Jim Gottfridsson su s po pet golova predvodili Švredsku, dok je kod Mađarske najbolji bio vratar Roland Mikler sa 14 obrana, a Zoltan Szita je postigao četiri pogotka.


Norveška je protiv Islanda furiozno krenula u utakmicu i nakon prvih osam minuta imala prednost od 7-0. Do kraja prvog poluvremena razlika je varirala između sedam i osam golova, a Island se »probudio« te u nastavku. S dva uzastopna pogotka Islanđani su smanjili na 19-14, a sredinom drugog poluvremena primaknuli su se na tri razlike, 23-20 u 43. minuti. Ipak, niti u jednom trenutku Island se nije primaknuo na manji zaostatak od toga iako je imao nekoliko napada za dodatno smanjenje razlike. Sander Sagosen s devet i Christian O’Sullivan sa šest golova bili su najefikasniji kod Norveške, dok su Olafur Andres Gudmunsson s pet i Arnor Thor Gunnarsson s četiri gola predvodili Island.


U prvoj utakmici dana Slovenija je svladala Portugal sa 29-25 (14-15). U vrlo izjednačenoj utakmici od samog početka, u kojoj su briljirali vratari, Portugalci su pružili jako dobar otpor favoriziranoj Sloveniji. Ipak, Portugalci su u drugom dijelu napravili previše tehničkih pogrešaka pa u 48. minuti Slovenci po prvi puta vode s tri razlike (24-21), a u 51. minuti povećavaju na 27-22 te rješavaju utakmicu. Kod Slovenaca je Blaž Janc zabio sedam, a Jure Dolenec šest golova, dok je Portugal predvodio Andre Gomes sa šest pogodaka uz 15 obrana Aldreda Quintane.


Uoči posljednjeg kola vodi Norveška s osam bodova, druga je Slovenija sa šest, treća Mađarska ima četiri boda, dok su Portugal, Island i Švedska osvojili po dva boda.


U posljednjem kolu sastaju se Mađarska – Portugal, Norveška – Slovenija i Švedska – Island. Norveškoj je u susretu protiv Slovenije dovoljan bod za osvajanje prvoga mjesta u skupini i koje u polufinalu vodi na poraženog iz utakmice Hrvatska – Španjolska koji se igra u srijedu od 16 sati u Beču, dok je Sloveniji dovoljan bod iz tog dvoboja za drugo mjesto i prolazak u polufinale. U slučaju pobjede Slovenije, tada bi Slovenija bila pobjednik skupine, a Norveška bi završila na drugom mjestu. Izglede za polufinale još uvijek ima i Mađarska koja prvo mora svladati Portugal, a zatim se nadati porazu Slovenije od Norveške kako bi stigla do drugog mjesta i ogleda protiv pobjednika skupine I u polufinalu.


Portugal – Slovenija 24-29 (15-14)Norveška – Island 31-28 (19-12)Mađarska – Švedska 18-24 (9-10)

TABLICA:


1. Norveška 4 4 0 0 124-105 82. Slovenija 4 3 0 1 108-99 63. Mađarska 4 2 0 2 100-106 44. Portugal 4 1 0 3 112-116 25. Island 4 1 0 3 101-110 26. Švedska 4 1 0 3 88-97 2(Hina) xzm yzm