Junak pobjede

IVAN STEVANOVIĆ ‘Vratari žive od samopouzdanja i nije nam lako slušati kritike’

Igor Duvnjak

Jasno je da nam nije lako, ali takav je to posao. Mi smo u specifičnoj situaciji, jednostavno su sve oči uperene u nas. I kada ekipa ide u napad mi smo u neku ruku sami, tako da imamo vremena razmišljati o svemu. Teško je kada ne ide dobro – iskren je Stevanović



RIJEKA – Hrvatski rukometaši su s viceprvacima svijeta Norvežanima vješto i srčano važnom pobjedom vadili kestenje iz vatre koju su si zapalili prethodnih dana, prvo porazom i neuvjerljivom igrom sa Švedskom u Splitu, potom i teško izborenom pobjedom s Bjelorusijom kada je momčad također iskazala niz slabosti.


U trenucima kada je bio uočljiv silazan trend u igri mučno je bilo čekanje velikog duela s itekako kvalitetnim rivalima, priprema za utakmicu je bila sve drugo nego ugodna.


Momčad i izbornik Lino Červar su se našli na meti kritika, bilo je sve manje onih koji su vjerovali u njih.




Riječanin Ivan Stevanović među vratnicama se, međutim, prometnuo u junaka utakmice, igrači ispred njega su pak rafalnom paljbom izrešetali norvešku zonu »6-0« reagiravši na najbolji način.


Vratar hrvatske rukometne reprezentacije prometnuo se u junaka važne pobjede nad Norvežanima u zagrebačkoj Areni / Foto Davor KOVAČEVIĆ


Vratar hrvatske rukometne reprezentacije prometnuo se u junaka važne pobjede nad Norvežanima u zagrebačkoj Areni / Foto Davor KOVAČEVIĆ



– Mediji su nas stisli, možda malo i nepravedno. Borili smo se s medijima u protekla dva tri dana. Ali dobro, što je tu je. Takav nam je posao, ili smo pukovnici ili pokojnici. To, naravno, vrijedi i za nas vratare. Nije nam bilo lako. Imali smo iza sebe onaj loš dan sa Šveđanima, a onda nam je došla ta utakmica s Bjelorusijom u nekom nezgodnom terminu. »Arena« nije bila puna, a to je specifična dvorana i kada nije skroz popunjena daje dojam neke hladnoće – kaže Ivan Stevanović. – Jasno da je bilo teško, nije bilo lako igrati s Bjelorusima ali sada s Norveškom je to bilo sasvim suprotno. Bilo je sve super.


Užitak


Netko će u šali primijetiti da je Hrvatskoj trebalo vremena za aklimatizaciju po prelasku s mora na kontinent, po dolasku iz Splita u Zagreb.


– Naravno da nam je nakon one sjajne atmosfe u Splitu na početku ovdje bilo teško, ali protiv Norveške je stvarno bilo jako dobro i bio nam je užitak igrati u »Areni« u Zagrebu.


Stevanović je jedna od stranica u hrvatskom golmanskom trokutu, koji je tema brojnih rasprava u ovdašnjim rukometnim razgovorima od početka Europskog prvenstva. Hrvatski vratari su itekakva meta pohvala i kritika.


– Jasno da nam nije lako, ali takav je to posao. Mi smo u jednoj specifičnoj situaciji, jednostavno su sve oči uperene u nas. I kada ekipa ide u napad mi smo u neku ruku sami, tako da imamo vremena razmišljati o svemu. Teško je kada ne ide dobro. Mi na neki način živimo od samopouzdanja i naravno da nam nije lako kada sa svih strana stižu kritike, ali s druge strane to nam je dio posla, treba se nositi s time.


Kada je u prvom napadu Stevanović obranio prvi šut kao da je nagovijestio na svoje sjajno izdanje protiv Norveške u danskom Herningu, gdje je zaustavio Vikinge u kvalifikacijama za Olimpijske igre.


Fantastičan osjećaj


– »Arena« je skoro pa moj dom. Tu sam proveo skoro pet godina i naravno da se ovdje dobro osjećam. S druge strane mi je bilo izuzetno važno da me, što bi se reklo, prva lopta pogodi a ne da je obranim. Kasnije je bilo puno lakše. Inače, igrali smo jako dobru utakmicu. Bili smo dobri obrambeno, ali bili smo dobri i napadački. Sve što smo htjeli nam je prolazilo. Bilo je super, a imali smo suparnika koji je jako dobar i kojega jako dobro poznajemo te smo izuzetno zadovoljni uspjehom.


Ivan je u ovoj pobjedi mogao uživati u skandiranjima njegova nadimka s nakrcanih tribina.


Ivan je u pobjedi nad Norvežanima mogao uživati u skandiranjima njegova nadimka s nakrcanih tribina / Foto Davor KOVAČEVIĆ


Ivan je u pobjedi nad Norvežanima mogao uživati u skandiranjima njegova nadimka s nakrcanih tribina / Foto Davor KOVAČEVIĆ



– To je bilo fantastično. Poseban je osjećaj igrati u »Areni«. Specifična je to dvorana koja kada nije puna ne ostavlja dojam velike buke, nije toliko akustična. Kada je, međutim, popunjena do posljednjeg mjesta, kao što je to bio slučaj sada protiv Norvežana, onda je to nešto sasvim drugo. Što se tiče skandiranja mog imena, nema se što reći nego hvala ljudima što su došli u takvom broju. Nakon svega smo presretni. Nadam se da će tako biti i u srijedu protiv Francuske.


Stevanović je u najavi prvenstva priželjkivao da se njegova ekipa »nekako dogega« do polufinala. Taj put je ispao jako težak, za ostvarenje cilja treba podvig.


– Znali smo da će biti teško, a mislim da će nam protiv Francuza biti još i teže nego sada jer oni igraju jedan drugačiji rukomet. Norvežani u ovom trenutku, čak u posljednjih par godina igraju možda najljepši rukomet na svijetu, ali Francuzi igraju rukomet »na mišiće«. Ponavljam, s njima će biti još i teže. Pojavljuju se sada razne kalkulacije, koliko će razlike trebati nama ili njima. Koliko god će biti teže nego sada dobro je da imamo tri dana odmora poslije Norveške. Vjerujem da ćemo se uspjeti dobro pripremiti za njih.


S Norveškom koja igra lijepo Hrvatska bi »dala gol kada se sjetila«, a protiv snažne francuske obrane će takve akcije prolaziti znatno teže. U tom nadmetanju »na mišiće« Hrvatskoj će itekako biti potrebna čvrsta obrana.


Samopouzdanje


– Mislim da nam treba jedna utakmica kao ona koju smo odigrali s njima u skupini Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Tada smo bili strpljivi i igrali smo jako dobru obranu, primili smo mali broj golova. Treba nam jedna takva utakmica. S njima moramo igrati izuzetno strpljivo u obrani i možda lakšim golovima iz kontre i polukontre pokušavati se odvojiti koliko to bude moguće.


Hrvatska si je za tu utakmicu napravila najbolju predigru pobjedom nad Norvežanima čime si je vratila dobro raspoloženje i nužno samopouzdanje.


– Naravno da je sada stanje puno bolje. Ovo je izuzetno bitna pobjeda, došla je u jednom jako važnom trenutku za nas. Dobili smo tri dana da se pripremimo u miru i mislim da ćemo to napraviti u najboljoj namjeri da ih pobijedimo u srijedu.


Stevanović i suigrači su s Norvežanima bili silno motivirani, nema dvojbe da će tako biti i za utakmicu s Francuzima. Tko ne bi želio novi uspjeh pred brojnim navijačima.


– Igramo doma, mora se znati da smo mi domaćini. Tako se moramo postaviti od prvog trenutka. Jasno da će i onda njima biti teže igrati. Nikome nije lako igrati pred 15.000 ljudi koji igraju protiv tebe, a nama će naravno biti lakše. Nadam se da će publika u ovolikom broju doći i u srijedu. Mi imamo vjere u sebe. Ova pobjeda nam je dala malo »gasa« i očekjem da će u srijedu sve biti O. K. – poručio je Ivan Stevanović.


Vratarima nije lako slušati kritike jer žive od samopouzdanja / Foto Davor KOVAČEVIĆ


Vratarima nije lako slušati kritike jer žive od samopouzdanja / Foto Davor KOVAČEVIĆ



Hrvatske opcije za polufinaleHrvatska može u polufinale ako u posljednjem kolu Skupine I pobijedi Francusku ili odigra neriješeno. Naravno, računa se da će danas Francuska svladati Srbiju a Švedska Bjelorusiju. U jednoj varijanti joj je dosta bilo kakva pobjeda, u drugoj ona sa dva ili tri gola razlike. Sa dva gola razlike mora dobiti ako zabije najmanje 22 gola, a s tri razlike ako zabije manje od 22 gola. Sve je to varijanta ako Švedska pobijedi Norvešku, nastao bi trokut s Francuzima u kojem bi Hrvatska imala bodova kao Švedska, ali i bolju gol razliku od nje. Ako pak u posljednjem kolu Norveška pobijedi Švedsku, onda će Hrvatskoj dostajati bod ili bilo kakva pobjeda s Francuskom.


Ako Norveška i Švedska odigraju neriješeno, Hrvatskoj je dosta bilo koja pobjeda. Postoji opcija da Hrvatska, Norveška i Švedska završe natjecanje s istim brojem bodova, ali u tom slučaju Hrvatska vjerojatno neće imati najbolju gol razliku u tom trokutu u kojem joj je ta gol razlika sada 0. Tada ne bi prošla dalje porazom od Francuske. Jedino što u takvom takvom odgovara Hrvatskoj je pobjeda Norveške od četiri gola razlike i to da Norvežani ne smiju zabiti više od 31 pogotka. Susreti Hrvatska – Francuska i Švedska – Norveška igraju se 24. siječnja.