Video tehnologija

Danski suci uveli bi ‘challenge’ u rukometu: “E, da smo to imali na utakmici s Hrvatskom”

Portal Novilist.hr

Martin Gjeding i Mads Hansen

Martin Gjeding i Mads Hansen

Trener bi imao pravo prigovora, a suci bi onda prekinuli utakmicu, otišli pogledati spornu situaciju pa odlučili hoće li mijenjati odluku



RIJEKA Mads Hansen i Martin Gjeding danski suci koji su maestralno oštetili Hrvatsku na utakmici protiv Njemčke, pa priznali da zbog toga noćima ne spavaju, još uvijek se žele iskupiti za ono što su učinili. Sad predlažu uvođenje ‘challengea’ u rukometu, po sličnom sistemu kao što već postoji u tenisu i drugim sportovima. 


Trener bi imao pravo prigovora, a suci bi onda prekinuli utakmicu, otišli pogledati spornu situaciju pa odlučili hoće li mijenjati odluku, pišu 24 sata.


– Da je takav sustav postojao na utakmici Hrvatska – Njemačka, ne bismo Hrvatima sudili faul u jednom od zadnjih napada, siguran sam u to. Odlučili smo u trenu, a morao sam pogledati tu situaciju nekoliko puta kako bih shvatio da smo pogriješili, rekao je Martin Gjeding.




Situacija o kojoj pričaju danski suci je bila kod jedan razlike za Njemačku, minutu i pol prije kraja, kad su Karačiću sudili probijanje. Kasnije su Hansen i Gjeding priznali da su pogriješili. Sad žele uvesti revoluciju u rukomet i spriječiti da se takve stvari ponove.


– Puno smo pričali s ljudima iz IHF-a i analizirali što smo mogli drugačije napraviti i što bismo mogli napraviti da spriječimo takve situacije. Jedno od rješenja je upravo taj novi sistem. Upotreba video tehnologije u takvim bi situacijama uveliko pomogla i nama i igračima, rekao je Mads Hansen.


U IHF-u ozbiljno razmišljaju o prijedlogu uvođenja ‘challenge sistema’ u rukomet.


– Otvoreni smo za prijedloge o poboljšanju rukometa. Kad ovo prvenstvo završi, razmotrit ćemo prijedloge, među njima i ovaj da trenerima damo šansu za ‘challenge’ – rekao je predsjednik svjetske sudačke komisije Ramon Gallego, prenose 24 sata.