OI u Tokiju

Predsjednik Japanskog olimpijskog odbora pod istragom zbog korupcije

Hina

Tsunekazu Takeda/Foto REUTERS

Tsunekazu Takeda/Foto REUTERS



TOKIO Nakon što je objavljeno da je predsjednik Japanskog olimpijskog odbora Tsunekazu Takeda pod istragom zbog korupcije, Takeda je odbio dati trenutnu ostavku, već je kazao da će odstupiti kad mu istekne mandat u lipnju ove godine.


Takeda će odstupiti i s mjesta člana Međunarodnog olimpijskog odbora, a cijeli slučaj baca sjenu na domaćinstvo Olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u Tokiju.


Francuske vlasti su pokrenule službenu istragu protiv Takede, kako se navodi još u prosincu prošle godine, i to zbog sumnji u davanje mita prilikom izbora za domaćina OI 2020. godine.




Francuzi su istraživali milijunske iznose koje su Japanci uplatili jednoj singapurskoj savjetničkoj tvrtki, koja se bavi lobiranjem. Vjeruje se da je taj novac korišten za podmićivanje prilikom glasovanja za domaćina Igara 2020., u kojem je 2013. godine Tokio pobijedio Madrid i Istanbul.


»Vjerujem da nisam učinio ništa nepošteno«, kazao je Takeda, koji je u to vrijeme bio i na čelu Organizacijskog odbora kandidature Tokija za OI.


Takeda je na čelu Japanskog olimpijskog odbora od 2001. godine. Japanski mediji tvrde da će ga naslijediti bivši olimpijski prvak u judu Yasuhiro Yamashita ili sadašnji šef Japanskog nogometnog saveza Kozo Tashima.