''Ubojica na biciklu''

Kralj Sunca: Britanski tisak slavi Froomea

Hina

Britanski je tisak u ponedjeljak prepun pohvala na račun novog biciklističkog junaka nakon što je Chris Froome postao drugi Britanac u dvije godine koji je pobijedio na Tour de Franceu. Naslovnice gotovo svih većih britanskih listova prepune su fotografija 28-godišnjeg Britanca u pobjedničkoj žutoj majici s velikim osmjehom nakon što je naslijedio Bradleya Wigginsa kao pobjednik najveće biciklističke utrke na svijetu

LONDON – Britanski je tisak u ponedjeljak prepun pohvala na račun novog biciklističkog junaka nakon što je Chris Froome postao drugi Britanac u dvije godine koji je pobijedio na Tour de Franceu.Naslovnice gotovo svih većih britanskih listova prepune su fotografija 28-godišnjeg Britanca u pobjedničkoj žutoj majici s velikim osmjehom nakon što je naslijedio Bradleya Wigginsa kao pobjednik najveće biciklističke utrke na svijetu. »Britanske pobjede na Touru nalikuju na autobuse – čekate 99 Tourova za prvu pobjedu, a zatim odmah dođe i druga«, piše »Daily Telegraph«.»Ali doseg pobjede Froomea imat će više odjeka u svijetu, nego ona Sir Bradleya prije 12 mjeseci«, dodaje taj list.Koristeći ime kojem je biciklistu rođenom u Keniji dodijelio francuski tisak, Telegraph dodaje: »Kralj Sunca (nadimak Luja XIV.), koji sjaji s tisuću vatri na Skyu (ime Froomove momčadi, u prijevodu nebo), može vladati godinama«. Za »Daily Mail«, »nije bilo vjerojatno da će Chris Froome ostaviti trag u povijesti, ali je na Elizejskim poljanama večer prije kada je noć počela padati na grad svjetla, to učinio«.»Kad nije na biciklu, pristojan je, a na biciklu je ubojica, očito ne samo iz obveze da pobijedi nego i da slomi suparnike, da im oduzme vremena i da im nanese bol čak i kada njegove noge više ne mogu podnositi napore«, piše »Daily Mail«, suprotstavljajući Froomovu pristojnost s jedne strane i žarku ambiciju koja mu je donijela pobjedu na 100. izdanju Toura.

Više je dnevnika opisalo i počast koju je Froome odao svojoj majci Jane, preminuloj 2008. »Times« je posvetio posebno izdanje utrci po Francuskoj s fotografijom Froomea kako vozi oko Arc de Triomphea i s njegovim riječima: »Dao bih sva samo da vidim njen osmjeh kako ulazi sa mnom u Pariz«.


Britanac je pobijedio s 4 minute i 20 sekundi prednosti ispred Kolumbijca Naira Quintane, što je najveća prednost od vremena Lancea Armstronga, kojem je oduzeto sedam naslova zbog dopinga.