Biciklizam

Četverostruki osvajač Tour de Francea Chris Froome pozitivan na Vuelti

Hina

Chris Froome, REUTERS

Chris Froome, REUTERS

Poznato je da imam astmu i točno znam kakva su pravila«, kazao je Froome u izjavi koju je objavila njegova momčad Team Sky



Četverostruki osvajač Tour de Francea Chris Froome bio je pozitivan na doping na Vuelti u Španjolskoj u rujnu, ali britanski biciklist tvrdi da nije prekršio antidopinška pravila.


U Froomeovom urinu utvrđena je previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu.


Froome (32) koji je slavio na Vuelti ove godine, objasnio je u priopćenju da je poslušao liječnički savjet uzevši povećanu dozu lijeka za astmu te da pritom nije prekoračio dopušteni limit.




Međunarodna biciklistička federacija (UCI) je objavila da je obavijestila Froomea 20. rujna o ‘lošim nalazima« iz uzorka koji je prikupljen nakon 18. etape 7. rujna.


Taj je uzorak imao dvostruko dopuštenu količinu Salbutamola, koji Svjetska antidopinška agencija (WADA) tolerira kao legalni lijek za astmu.


»Poznato je da imam astmu i točno znam kakva su pravila«, kazao je Froome u izjavi koju je objavila njegova momčad Team Sky.


»Koristim inhalator za ublažavanje simptoma i to uvijek u dopuštenim granicama i dobro znam da će me testirati svaki dan dok nosim majicu vodećeg na utrci.«


Froome je izjavio da se njegova astma pogoršala na Vuelti te da je zbog toga poslušao savjet momčadskog liječnika da poveća dozu Salbutamola.


»Ozbiljno shvaćam svoju vodeću poziciju u sportu. UCI ima apsolutno pravo pregledati rezultate testa i zajedno s momčadi ću im dati sve informacije koje traže«, dodao je britanski biciklist.


Salbutamol je lijek čije korištenje WADA dopušta kada ga se uzima do granice od 1,600 mikrograma u razdoblju od 24 sata i ne više od 800 unutar 12 sati.


Sky javlja da je analiza Froomeovog uzorka pokazala prisutnost Salbutamola u koncentraciji od 2,000 nanograma na mililitar (ng/ml), dok je granica WADA-e 1,000ng/ml.