Portugalski post festum

ZLATKO DALIĆ: Igrali smo koliko su nam dopustili snaga i energija

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Pokušali smo dati šansu svim igračima, s te strane nam je ova utakmica protiv Portugala bila dobar ispit i pokazatelj za budućnost - kaže Dalić



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je s Portugalom (1:1) u prvom nastupu poslije epohalnog dostignuća osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i prijateljskoj utakmici poslije koje izbornik Zlatko Dalić može biti sasvim zadovoljan. U prvom redu činjenicom da je momčad, unatoč prijateljskom karakteru utakmice, iskazala odlike momčadi koja je u Rusiji bila na najvišoj natjecateljskoj razini. Naravno da je bespredmetno uspoređivati podražaje na najvećem momčadskom natjecanju na svijetu i prijateljsku utakmicu lišenu naboja, ali suštinski se ništa nije promijenilo. Hrvatska momčad je od prve do devedesete minute bila u službi rezultata, koliko god Dalić tvrdio da mu nije primaran.


– Nisam očekivao lijepu utakmicu s obzirom da nam je to bio prvi nastup nakon Svjetskog prvenstva, a ugodno sam iznenađen portugalskom reprezentacijom i njihovim mladim, brzim igračima, pogotovo na bokovima, primjerice Brumom koji odlično radi višak. Imaju kvalitetu i namučili su nas, prisilili nas da se branimo, i imali su dosta šansi iz kojih su mogli zabiti. Rade dobar posao uoči kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a to je ono što i mi želimo – rekao je poslije utakmice izbornik »kockastih«, koji je nastojao, što je moguće više, pružiti priliku igračima koji su u zadnje vrijeme malo participirali u utakmicama nacionalne momčadi.


Dobar ispit


– Pokušali smo dati šansu svim igračima, s te strane nam je ova utakmica protiv Portugala bila dobar ispit i pokazatelj za budućnost. Naravno i dobra priprema za utakmicu Lige nacija protiv Španjolske. Igrali smo koliko možemo u ovom trenutku, koliko su nam dopustili snaga i energija. Novi igrači? Ne mogu donositi sud o igračima poslije polusatnih nastupa ili jednog poluvremena, ali budite sigurni da će svi u dogledno vrijeme dobiti priliku nametnuti se. Uspjeli smo parirati Portugalcima, iako smo, pomalo i neočekivano, bili slabiji u posjedu lopte. Treba priznati i to da smo u drugom poluvremenu bili dosta jalovi u igri prema naprijed.




Ono što Dalića posebno raduje jest činjenica da je Hrvatska u Faru bila dočekana kako i dolikuje drugoj reprezentaciji na svijetu. Doduše, u njegovim očima Portugal je već apsolviran, a misli usmjerene utakmici protiv Španjolaca.


– U Portugalu je bio lijep ambijent, lijepa atmosfera, a ljudi su nas pozdravili kao svjetske viceprvake. Rekao sam već da je rezultat bitan, ali nije primaran. Pokušat ćemo popraviti neke segmente, pogotovo prekid jer smo opet primili pogodak na taj način. Protiv Španjolske možemo očekivati puno bolju utakmica, ali i mi ćemo biti bolji. Svi su sada dali koliko mogu, svoj maksimum, a raduje me svaki novi igrač koji se pojavi i pokaže kvalitetu. To nam treba.


Šareni sastav


Jedan od njih je Lovre Kalinić, koji je protiv Portugala prvi put nastupio kao vratarska opcija broj jedan poslije reprezentativnog umirovljenja Danijela Subašića.


– Znali smo koliko je Portugal kvalitetan, a mi smo, k tome, još bili u malo »šarenom« sastavu u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Međutim, pokazali smo da se i takvi možemo nositi s velikim momčadima. Imali su Portugalci svoje šanse, izrazitije nego mi, ali nastavimo li ovako, mislim da će Hrvatska igrati dobro. Mi smo u ovom trenutku momčad u stvaranju, normalne su oscilacije u igri. Što se moje igre tiče, uvijek želim dati maksimum. To je moj put – naglašava Lovre Kalinić, kojega u utorak očekuju nova iskušenja protiv španjolskih napadača.



 Dejan Lovren neće biti na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću za susret Lige nacija protiv Španjolske u Elcheu u utorak (20.45 sati). Branič Liverpoola je tek završio terapiju zbog ozljede zdjelice, zbog koje još nije zaigrao za svoj klub ove sezone i ne bi bio spreman nastupiti protiv Španjolaca. Stoga će Lovren u svom klubu nastaviti raditi po programu oporavka. Osim na Lovrena, izbornik Dalić na utakmici protiv Španjolske od ranije ne može računati niti na napadače Andreja Kramarića i Antu Rebića, dok će se momčadi u Španjolskoj priključiti Ivan Rakitić, koji je prema ranijem dogovoru propustio prijateljsku utakmicu protiv Portugala u Faru.



– Španjolci su momčad za puno poštovanje, ali moramo gledati sebe, dati svoj maksimum i pokušati uzeti što nam se pruža. Osjećamo da smo viceprvaci svijeta, imamo svoju kvalitetu i trebamo se tako postaviti. Naravno, teren je mjerilo, na terenu moramo biti pravi. Ozračje? S našim izbornikom uvijek je relativno opuštena atmosfera, bez pritiska, ali znamo i sami kako se ponašati u nekim situacijama, poput onih da se mobiteli ne koriste za vrijeme ručka, to nam nitko ne treba govoriti.


Teška utakmica


Lovre je pred kraj prvoga poluvremena u jednom istrčavanju nehotice udario u ruku Domagoja Vidu, ali posljedice, međutim, nisu bile ozbiljne.


– Sve je na kraju dobro prošlo. Volim izaći na dubinske lopte, a u toj situaciji sam, srećom, uspio donekle povući nogu pa nije bilo teže ozljede – zaključio je Kalinić.


Ivan Santini dobio je priliku u drugom poluvremenu u razdoblju kada mu okolnosti nisu išle u prilog s obzirom na činjenicu da se Hrvatska uglavnom branila. Golgeter »Anderlechta« više je boravio na svojoj polovici nego u protivničkom šesnaestercu,


– Utakmica je bila teška, protiv tehnički dobrog Portugala koji je igrao kod kuće i držao posjed lopte. S obzirom na broj novih igrača u Hrvatskoj i na kratko vrijeme provedeno zajedno, mislim da je dobro što smo se uspjeli na kraju obraniti i ne izgubiti. U tih tridesetak minuta što sam igrao uglavnom sam imao obrambene zadatke, nadam se da će u idućim utakmicama do izražaja ipak više doći moje napadačke kvalitete. Sve u svemu, moramo biti zadovoljni i gledati pozitivne stvari. Španjolska? I to će biti teška utakmica, jer su Španjolci među najboljim reprezentacijama na svijetu, a igraju slično poput Portugala, s velikim posjedom lopte. Bit će i u prednosti zbog domaćeg terena, ali uz malo sreće možemo do bodova – rekao je Santini.



 U prvi mah sve je izgledalo ružno. Vratar »kockastih« Lovre Kalinić istrčao je i htio napucati loptu, ali umjesto nje svom je snagom opalio nadlakticu Domagoja Vide koji je uskoro na nosilima iznesen s terena i svoje mjesto prepustio Tinu Jedvaju. Sve je, srećom, prošlo bez težih posljedica.


– Vida je prilikom tog sudara zaradio jaku kontuziju nadlaktice, no na pregledu rentgenskom snimkom nisu se vidjele nikakve koštane ozljede i trebao bi uskoro biti spreman – pojasnio je liječnik reprezentacije, dr. Zoran Bahtijarević.