Drugi čin

Večeras u Maksimiru derbi igraju Dinamo i Hajduk: Favorit ne postoji

Ivana Vaupotić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



ZAGREB Večerašnji derbi s »Hajdukom« na stadionu Maksimir označit će drugi čin u deset ključnih dana za trenera »Dinama« Marija Cvitanovića. »Modri« su u četvrtak odigrali slabu utakmicu na uzvratu trećeg pretkola Europske lige kod norveškog »Oddsa«, sada ih očekuje sraz s vječitim rivalom, a iduće subote na rasporedu je gostovanje na Rujevici. Kako je krenulo, Cvitanović se može pripremiti za stresno razdoblje.


– Ne znam može li u najvećem hrvatskom derbiju biti izraženog favorita. Igramo u Zagrebu, pred svojim navijačima i jasno je da želimo pobjedu. Samim time, možemo se staviti u ulogu favorita, ali tek će se na terenu vidjeti tko ima takav status – poručuje Cvitanović.


Jasna vizija


Pod njegovim vodstvom »Dinamo« je odigrao pet utakmica, s time da niti jedna nije bila pretjerano upečatljiva. Zapravo, jedinu odliku modre igre u ovoj sezoni predstavljaju brojne oscilacije. Pri tome olakotnu okolnost za Cvitanovića predstavlja činjenica da sportska javnost za sve krivi njegovog prethodnika, Ivajla Peteva. Opet, jasno je da bi se to moglo promijeniti ako »Dinamo« ne bude na visokoj razini u derbijima s »Hajdukom« i »Rijekom«.


– Ja se osjećam kao i prije svake utakmice. Pozitivno sam uzbuđen i spreman na sve. Pripremamo se i analiziramo Splićane, za mene nema razlike između derbija i bilo koje druge utakmice. Svakog protivnika respektiram i cijenim, ali gledam da mi budemo bolji – dodaje 42-godišnji stručnjak.U modrom taboru nema ozlijeđenih igrača, što znači da Cvitanović s najjačim raspoloživim snagama očekuje svoje vatreno krštenje.– Vjerujem da će »Hajduk« pružiti sve što je pokazao u dosadašnjem dijelu sezone, kolektivnu igru s puno entuzijazma i jasnom vizijom. Mi se za to moramo pripremiti, ali trebamo gajiti naš stil igre i brinuti uvijek samo o sebi – rezonira maksimirski šef struke.

Potencijal


S druge strane, trener »Hajduka« Joan Carrillo stiže u Zagreb bez Frana Tudora, Borje Lopeza, Tome Bašića, Ivana Pešića i Ante Ercega, koji je prije tri dana sa dva gola torpedirao »Brondby« u trećem pretkolu Europske lige.– Za nas su to važni igrači, ali takva je situacija. Moramo pronaći rezerve u našim redovima i nadomjestiti njihove izostanke. Vjerujem da će igrači koji dobiju priliku umjesto njih biti na razini koju priželjkujemo – kaže španjolski stručnjak. Zadnje gostovanje »Hajduka« na stadionu Maksimir okončano je iznenađujućom pobjedom koja je označila početak kraja »Dinamovih« šampionskih ambicija. »Modre« je nakon toga savladao i »Slaven Belupo«, a to je tada značilo da zahuktaloj »Rijeci« mogu staviti samo soli na rep. Danas i Splićani razmišljaju o jurišu na naslov prvaka.– Mi gledamo prema naprijed. Da bismo imali sigurnu budućnost, moramo se koncentrirati na derbi. U Zagreb idemo pobijediti »Dinamo« jer nama su ta tri boda jako bitna – tvrdi trener »Hajduka«. Momčad koja večeras stigne do pobjede, provest će barem 24 sata na vrhu HT Prve lige. To razdoblje bit će i dulje, ako »Rijeka« ne osvoji sva tri boda na sutrašnjem gostovanju kod »Osijeka«. – Znam koliki je potencijal moje momčadi. Naš cilj je pobjeda u Zagrebu, kako bismo nastavili pokazivati potencijal koji imamo. Poručio sam igračima da moraju biti uvjereni u naš uspjeh. Tko to nema, neka ostane u Splitu – zaključio je Carrillo.