Matjaž Kek

Uvjeti u Kranjčevićevoj bit će idealni, a utakmica prava reklama za HNL

Denis Frančišković

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

»Lokomotiva« nas je zasluženo pobijedila u tri posljednje utakmice na domaćem terenu, a normalno da me raduje svaki novi teren i poboljšanje infrastrukture u HNL-u. Mi želimo pobjeđivati, to smo dužni sebi, navijačima i klubu i sve ćemo napraviti da to tako bude - kaže Kek



RIJEKA Nogomet se vraća u Kranjčevićevu! Obnovljeni travnjak i dio infrastrukuture u novom ruhu prvi će put dočekati igrače »Lokomotive« i »Rijeke« ove sezone. A bolji trenutak se nije mogao ni birati. Dvoboj klubova koji dijele treće mjesto i imaju istu gol razliku. Riječani su uoči novog derbija zaredali remijima, »Lokomotiva« je uz »Goricu« hit dosadašnjeg dijela prvenstva.


Sastav Matjaža Keka uz »Dinamo« jedini je bez poraza, ali »bijeli« su posljednje tri utakmice u Kranjčevićevoj redom gubili rezultatom 1:0, padali uglavnom u samim završnicama susreta. Dovoljno za veliki oprez…


– Pred nama je jedna vrlo zahtjevna utakmica. Više je tu komponenata, prije svega mi u prijašnjim utakmicama nismo dobro izgledali, a »Lokomotiva« nam je tradicionalno neugodan protivnik. Imamo i malo problema s ozljedama. Ipak, vjerujem da možemo puno bolje na planu igre – ističe trener Kek i dodaje:




– Utakmica je to koja će od nas zahtjevati maksimum, a mi smo u tjednu nastojali kroz treninge i razgovore napraviti ono što se na kraju krajeva od nas i očekuje. Na planu igre smo bolji, zadovoljan sam s pristupom igrača, na utakmici i treningu. Vidi se njihova velika želja da budemo bolji. Uvjeti za igru bit će skoro pa idealni i ne vidim razloga zašto da to ne bude dobra i kvalitetna utakmica. Taj susret bit će prava reklama za HNL u kojoj mi imamo svoje jasne ciljeve. Teren je uvijek bio isti i za njih i za nas. »Lokomotiva« nas je zasluženo pobijedila u tri posljednje utakmice na domaćem terenu, a normalno da me raduje svaki novi teren i poboljšanje infrastrukture u HNL-u. Mi želimo pobjeđivati, to smo dužni sebi, navijačima i klubu i sve ćemo napraviti da to tako bude.


Gorgon otpao


Posebna priča su ozljede Riječana. Iz igre je ispao i Gorgon.


– Situacija s Heberom i Acostyjem je jasna od ranije, nisu u konkurenciji, a otpao je i Gorgon. Žuta je u treningu, ali još ćemo vidjeti nakon posljednjeg treninga. Raspopović se vraća poslije stanke nakon kazne, za Velkovskog vjerujem da bi već u Kupu mogao do prvih minuta u dresu »Rijeke« – dodaje Kek.


U novonastaloj sitaciji bitno je sužen napadački potencijal Riječana.


– Kvržić i Capan su OK. Nisu baš trenirali kroz tjedan, ali će igrati bude li trebalo. Vidjet ćemo hoće li doći u konkurenciju. U kadar ćemo, ako treba, uzeti i juniore. Ne vidim zašto ovo ne bi bila dobra prilika, izazov i motiv za nekog drugog. Kazne i ozljede su sastavni dio prvenstva i onda treba opravdati širinu kadra – smatra riječki šef struke.



Rješenja se traže i u srcu momčadi, veznom redu gdje je sada siguran povratak Lončara.


– Normalno da tražimo rješenja u veznom redu. Mogu reći da se od početka vraća Lončar, on može dati kreaciju i poticaj prema naprijed. Očekujem da se još digne Pavičić. Mislim da je tu malo problem samouvjerenosti i odlučnosti, da se stane bliže igraču i ide u odgovornost i u neki rizik kada smo u zadnjoj trećini napada.


Čestitke Dinamu


»Rijeka« polako ulazi u seriju gostujućih utakmica. »Bijelih« nakon »Slaven Belupa« sljedećeg vikenda praktički cijeli listopad neće biti na Rujevici u natjecateljskoj utakmici.


– Meni je najprirodnije kad igramo u normalnom ritmu, doma i vani. A ovo su sada izvanredni uvjeti, nitko od nas nije najsretniji, a opet se sve istrpilo. Dolazimo do normalnog rasporeda, najbitniji su sada tereni koji su u puno boljem stanju i omogućavati puno bolju igru – tvrdi trener »Rijeke«.


Obje momčadi ističu agresiju i posjed kao ključ pobjede. Koliko je to presudno ili nije moglo se vidjeti kod »Dinama« koji je u odličnoj igri s manjim posjedom slomio »Fenerbahče«.


– Kao prvo, čestitke »Dinamu« na pravoj europskoj utakmici i pravom rezultatu. Dobro je to za hrvatski nogomet. Moje je mišljenje da su agresija i čvrsti duel jedni od postulata modernog nogometa – ustvrdio je Kek.



Antonio Mirko Čolak po svemu sudeći zaigrat će u vršku napada, dobiti šansu od prve minute.


– Već smo analizirali igru Lokomotive, znamo da su kompaktni i čvrsti i da dobro igraju na kontre. Imaju dobre igrače prema naprijed. No, znamo kako ćemo odgovoriti. Gledamo na našu igru i s takvim razmišljanjem možemo naprijed – tvrdi Čolak.


Treći remi u nizu po Antoniju nije previše narušio ozračje…


– Atmosfera je dobra, htjeli smo dobiti Osijek, ali eto… Nismo baš najbolje odigrali, ali opet nismo niti izgubili. Fokusirani smo na Lokomotivu, želimo je dobiti – znakovito poručuje Čolak.