Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Novi zaokret

Treća HNL - zapad ipak sa 14 ili 16 klubova, upitna Četvrta liga

Ivan Peraić/Foto Arhiva NL
Ivan Peraić/Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 10:35 2019-07-02T10:35:37+02:00

RIJEKA Natjecateljska komisija HNS-a sastala se jučer u Zagrebu i potvrdila prijedlog Međužupanijskog nogometnog odbora Rijeka o Trećoj HNL - zapad sa 12 klubova, međutim to istodobno ne znači da će u tom brojčanom stanju i krenuti u natjecanje. Naime, zbog inzistiranja nekih klubova (Buje, Otočac...), Natjecateljska komisija ostavila je mogućnost vodstvu MNO-a Rijeka da ligu proširi do maksimalno 16 klubova. Pored Buja i Otočca u kombinaciju bi mogli ući dva zainteresirana kluba iz Primorsko-goranske županije - Naprijed i Borac. Buje je naknadno podnijelo zahtjev za igranje Treće HNL s tri (umjesto četiri) uzrasne kategorije, Otočac se također naknadno javio sa zahtjevom, a u slučaju Naprijeda i Borca morat će se napraviti značajni ustupci u postupku licenciranja što će onda prirodno izazvati svu lavinu nezadovoljstva kod onih klubova koji su sve ove godine trošili novac da bi udovoljili svim uvjetima za dobivanje trećeligaških licenci, ali i onih klubova koji nisu podnijeli zahtjev za trećeligaškom vizom svjesni da ne ispunjavaju uvjete. Još gore će im pasti saznanje da, ukoliko Naprijed i Borac budu promovirani, neće na području MNO-a Rijeka biti dovoljno klubova za igranje Četvrte međužupanijske lige! U prijevodu, u tom slučaju svi klubovi koji se neće ugurati u Treću HNL sa 16 klubova ispast će u Prvu županijsku ligu, a županijski prvaci neće napredovati što bi trebala biti logična posljedica njihovih sportskih napora da budu - prvi!

- U slučaju da idemo na širenje Treće lige na 16 klubova, otvorit će se puno problema. Ne samo da će se morati raditi kompromisi po pitanju licenciranja, već se postavlja i pitanje imamo li dovoljan broj klubova za Četvrtu HNL, ali i sudaca za Treću HNL zapad sa 16 klubova. Potrebno je najmanje četiri suca po utakmici... - govori Ivan Peraić, predstavnik MNO-a Rijeka u Natjecateljskoj komisiji, koji ništa ne želi prejudicirati kada je u pitanju konačni saziv trećeligaškog i četvrtoligaškog natjecanja na području ovih triju županija.

Natjecateljska komisija HNS-a prebacila je lopticu na MNO Rijeka na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem.

- Predsjednik je trenutno odustan. Nastojat ćemo se sastati što prije i donijeti konačne odluke - dodao je Peraić.

Kuloarima se pronijela priča da MNO Rijeka na čelu s Marijanom Kustićem nikako nije sklon »Ligi 16«, što podrazumijeva ukidanje Četvrte međužupanijske lige pa se kao svojevrsno kompromisno riješenje nameće Treća HNL - zapad sa 14 klubova (Opatija, Krk, Novigrad, Jadran, Grobničan, Pazinka, Rudar, Nehaj, Crikvenica, Vinodol, Uljanik i Rovinj plus Buje i Otočac) pa bi ostalo dovoljno prostora da se u najgorem slučaju skupi najmanje deset klubova za Četvrtu HNL. Sigurnima se u tom slučaju mogu smatrati Naprijed, Borac, Cres, Vihor, Kraljevica, Mladost (F), Žminj i Gospić, a njima bi se mogli priključiti OŠK Omišalj, Kraljevica i(li) Medulin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.