Zamjena domaćinstva

Samo Rujevica “kockastima” jamči optimalne uvjete protiv Finske. Kiša nije jedini razlog

Marko Cvijanović

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Hrvatska ne smije dovesti u pitanje pobjedu protiv Finske zbog neravnina ili lokava na osječkom travnjaku ili riskirati »dvodnevni« program utakmice, kao što je to bilo protiv Kosova u Maksimiru



 Iako će konačna odluka uslijediti u petak poslije sastanka Izvršnog odbora HNS-a, velika je vjerojatnost da će hrvatska nogometna reprezentacija predstojeću kvalifikacijsku utakmicu protiv Finske 6. listopada igrati u Rijeci, umjesto u Osijeku. U najvećoj mjeri zbog lošeg stanja travnjaka u Gradskom vrtu i činjenice da učestali ciklonalni poremećaji već izvjesno vrijeme harače Hrvatskom, a vremenska prognoza za listopad ne odiše optimističnim najavama. Čelnici HNS-a, opomenuti lošim iskustvom organizacije posljednje domaće kvalifikacijske utakmice protiv Kosova, što se igrala dva dana zbog poplavljenog maksimirskog travnjaka, očito ne žele ništa prepustiti slučaju pred prvu od dviju izlučnih utakmica za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji (druga je u Kijevu protiv Ukrajine 9. listopada), a savršena rujevička podloga nameće se kao jedini logičan izbor.


Brza podloga


Stvar je vrlo jasna, Hrvatska ne smije dovesti u pitanje pobjedu protiv Finske zbog neravnina ili lokava na osječkom travnjaku ili riskirati »dvodnevni« program jedne utakmice, kao što je to bio slučaj protiv Kosova u Maksimiru. Samo Rujevica u ovom trenutku jamči optimalne uvjete »kockastima« protiv Finske. Brza rujevička podloga pogoduje tehnički besprijekorno potkovanim hrvatskim igračima, koji na poplavljenom maksimirskom travnjaku nisu mogli doći do izražaja ni protiv slabašnih Kosovara. A što to rujevički travnjak čini najboljim u Hrvatskoj?


Riječ je o takozvanom mixto terenu, hibridnom travnjaku što u svojoj strukturi ima određenu količinu umjetnih vlakana koja mu daju stabilnost i postojanost. Podloga na koju se postavlja sastavljena je od kvarcnog pijeska iz kojeg raste trava i koja u gornjem sloju dopušta veliku propusnost vode u donje slojeve. Oni su napravljeni kroz drenažu što tu ogromnu količinu vode odnosi s terena. Sličnim principom postavljani su travnjaci na Santiago Bernabeuu, San Siru, Ajax Areni…


Procedura




Priprema i postavljanje rola s hibridnom kombinacijom na rujevičkom stadionu stoji između 650 i 700 tisuća eura, ali obuhvaća sve, od drenaže i odvodnje do navodnjavanja. Spomenuti iznos odnosi se isključivo na radove kada se stvara potpuno nova podloga. Ako drenaža već postoji, zamjena travnatog busena za ovakav hibridni stoji između 200 i 250 tisuća eura. U doba najslabije vegetacije, dakle u prosincu, siječnju i veljači, omjer prirodne trave naspram umjetne je 70-30, dok u doba pune vegetacije taj omjer bitno raste i iznosi 90-10. Toliko o rujevičkom travnjaku.


Kad je u pitanju procedura eventualne zamjene grada domaćina, stvari ovako stoje. Dakle, uoči početka kvalifikacijskoga ciklusa svaki od saveza sudionika natjecanja prijavljuje stadione na kojima će njihova reprezentacija igrati utakmice. HNS je, konkretno, za tekući kvalifikacijski ciklus prijavio stadione u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a za dvoboj s Finskom u zadanom roku (120 dana prije početka spomenute utakmice) prijavio domaćinstvo Gradskog vrta. S obzirom na »slučaj Kosovo«, čelnici HNS-a razmatrali su mogućnost zamjene domaćinstva zbog ekstremnih vremenskih (ne)prilika i lošeg stanja osječkoga travnjaka, što je bilo moguće službeno zatražiti od UEFA-e najmanje tri tjedna prije unaprijed određenog datuma odigravanja utakmice. Budući da se u HNS-u još nisu očitovali po tom pitanju, čekaju se konačne odluke. Što god i kad god odlučili službeni Zagreb i Nyon, Rujevica je spremna dočekati »kockaste«.