HNS-ove dvorske bitke

ŠTO JE ISTINA? Modrićeva riječ u ovom je trenutku jedina legitimna i mjerodavna, a sve ostalo su špekulacije

Marko Cvijanović

Luka Modrić/Foto R. BRMALJ

Luka Modrić/Foto R. BRMALJ

Špekulacije su okončane službenim priopćenjem za javnost HNS-a u kojemu stoji da je »rukovodstvo HNS-a razmotrilo opciju igranja na većem stadionu koji bi mogao odgovoriti očekivano velikom interesu navijača Hrvatske, ali da se ostalo pri ranije zauzetom stavu da će kvalifikacije biti odigrane u četiri najveća hrvatska grada.« Prethodno se jedino predsjednik HNK-a Rijeka i dopredsjednik HNS-a Damir Mišković javno očitovao o tekućoj problematici, snebivajući se nad hipotetičkom tezom da mu netko od najbližih suradnika radi iza leđa.



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija ipak će odlučujuću utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo protiv Slovačke odigrati u Rijeci, a ne u Zagrebu, iako su odgovorni u Hrvatskom nogometnom savezu ozbiljno razmatrali mogućnost promjene domaćinstva, o čemu su najviše govorila (pre)glasna razmišljanja iz svlačionice »kockastih« i HNS-ovih ureda. Otprilike ovakvim kronološkim slijedom: neki igrači, oduševljeni spektakularnim poljudskim ambijentom protiv Mađarske, među sobom su poslije utakmice poveli priču o što skorijem povratku Splitu koja se aktualizirala istoga trenutka kada je postalo jasno da će susret sa Slovačkom postati sudbonosan. Izbornik Zlatko Dalić ostao je suzdržan, ali budući da se želje hrvatskih reprezentativaca već izvjesno vrijeme itekako uzimaju u obzir, čelnici HNS-a navodno su ozbiljno počeli razmišljati o promjeni domaćinstva, bez obzira što za to nije bilo realne osnove.


Što se poslije toga događalo u uredima krovne organizacije hrvatskog nogometa još uvijek je obavijeno velom tajni. Jesu li u HNS-u poslali upit Slovacima pristaju li na zamjenu domaćinstva? Je li po istom pitanju kontaktiran službeni Nyon? Jesu li zahtjevi bili artikulirani na formalno-pravnim osnovama ili je sve ostalo u sferi neslužbenih kontakata? Odgovora još uvijek nema. Špekulacije su okončane službenim priopćenjem za javnost HNS-a u kojemu stoji da je »rukovodstvo HNS-a razmotrilo opciju igranja na većem stadionu koji bi mogao odgovoriti očekivano velikom interesu navijača Hrvatske, ali da se ostalo pri ranije zauzetom stavu da će kvalifikacije biti odigrane u četiri najveća hrvatska grada te će nakon Zagreba, Osijeka i Splita svjetske doprvake u ovom ciklusu dočekati i Rijeka.« Prethodno se jedino predsjednik HNK-a Rijeka i dopredsjednik HNS-a Damir Mišković javno očitovao o tekućoj problematici, snebivajući se nad hipotetičkom tezom da mu netko od najbližih suradnika radi iza leđa.


Uz dužno poštovanje prema Miškovićevim ukazima na transparentnost i još jednom u nizu HNS-ovih priopćenja, gromoglasnu tišinu u Vukovarskoj u prvom je redu prekinula objava Luke Modrića na Twitteru. Iza triju rečenica kapetana »kockastih« sažeta je poanta: »Sa Slovačkom u Rijeci, istom strašću kao u svakom gradu Hrvatske. Igrači ne odlučuju gdje. Zato nema skrivanja iza momčadi kad se krivo procjenjuje.«. Modrić je, dakle, dao do znanja da igrači nisu izričito tražili da se sa Slovačkom ne igra na Rujevici, da igrači i inače ne odlučuju gdje će se igrati njihove utakmice te da je netko krivo procijenio kada je odlučivao o tome da Rijeka ugosti posljednju utakmicu tekućega kvalifikacijskog susreta. Ne zbog toga što Rijeka ne zaslužuje domaćinstvo utakmice od iznimnog rezultatskog značaja, već isključivo zbog malog kapaciteta rujevičkog stadiona. Budući da se u HNS-u nisu očitovali o Modrićevom istupu u javnosti, kapetanova riječ u ovom je trenutku jedina legitimna i mjerodavna.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU