Josip Mišić

SMS PROPUSNICA Bivši veznjak Rijeke javio se iz Grčke gdje je na snazi policijski sat

Ivan Volarić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Dobije se povratna SMS poruka koja služi kao svojevrsna propusnica. Policija na ulicama zaustavlja prolaznike i provjerava poruke uz predočenje osobne iskaznice - kaže veznjak PAOK-a



RIJEKA Grčka je u nastojanju da obuzda širenje zaraze koronavirusom od ponedjeljka uvela policijski sat. Tu vijest objavio je naciji grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u obraćanju putem televizije.


– To je možda posljednji korak koji se žurno mora poduzeti. Moramo zaštiti zajedničko dobro, naše zdravlje – rekao je Mitsotakis u nedjelju navečer kada je u Grčkoj zabilježeno nešto više od 600 slučajeva zarazom Covidom-19 i 15 smrtnih slučajeva. Od početka tjedna na grčke ulice mogu samo oni koji se vraćaju s posla, idu u nabavu hrane i lijekova ili odlaze liječniku.


Tako otprilike izgleda agencijska vijesta emitirana prije nekoliko dana. A kako to izgleda u praksi?




– Znači, nitko ne može izaći iz svojega doma prije nego što SMS porukom ne izvjesti policiju i ne navede gdje ide i zbog čega mora izaći. Dobije se povratna sms poruka koja služi kao svojevrsna propusnica. Policija na ulicama zaustavlja prolaznike i provjerava poruke uz predočenje osobne iskaznice. Bez toga nema izlaska – objašnjava Josip Mišić, prvotimac PAOK-a i bivši veznjak one trofejne, šampionske momčadi Rijeke.


Miške« se nakon odlaska s Rujevice u lisabonski Sporting prošle zime skrasio u Solunu gdje život nije stao, ali se odvija po posebnim »korona« pravilima.


Svi u istom košu


– Trgovine rade, ali samo one koje prodaju kućne potrepštine, hranu… Osim toga, otvorene su i ljekarne. Sve ostalo je kao i u Hrvatskoj – zatvoreno – nastavlja Mišić. – Mi smo s treninzima stali prošloga petka kada još nisu na snazi bile posebne mjere kretanja. Tada su nam iz kluba preporučili da ne izlazimo previše čega sam se uglavnom pridržavao. Nisam previše izlazio, niti išao po gradu. Skočio sam do trgovine i doma. Međutim, vidim da se ljudi kreću po ulicama, ne djeluju mi, barem za sada, tako preplašeno.


Mišićevi u Županji barem za sada žive daleko od problema s koronavirusom… U svakodnevnom je kontaktu s dečkima s kojima je dijelio svlačionicu u dresu Rijeke. Putevi su ih s Kvarnera odveli na razne strane Europu.


– Moji su u Slavoniji dobro… Tamo je situacija što se koronavirusa tiče OK. U mojem kraj barem za sada nema oboljelih. Čujemo se često s Bradarićem i Ristovskim. Situacija je svugdje ista. Svi su zatvoreni u svoje domove i čekaju informacije kada će se ili da li će se uopće nastaviti prvenstvo. Svi smo u istome košu.


Polufinale Kupa


Sportašima naviklima na dva treninga dnevno i utakmice vjerojatno najteže pada što su tijekom većega dijela dana osuđeni na kauč i fotelju. Neki su, doduše, otkrili neke nove sklonosti. Primjerice, prema – kuhanju…


– Ne, nisam taj tip… Supruga je sa mnom pa se ne moram hvatiti kuhače i kuhanja. Kako kratim vrijeme u karanteni? Iskreno, dosadno mi je. Gledamo TV, pratimo vijesti iz Hrvatske… Svaki dan raste broj oboljelih. Ne znamo kada će to stati, zapravo ne znam koji je način da se to zaustavi.


Drugoplasirani PAOK je uoči stanke izgubio derbi od lidera Olympiakosa. Prva i druga momčad u prvenstvu trebale bi se sastati i u uzvratu polufinala Kupa. PAOK je dobio prvi susret 3:2.


– Znamo ono što i svi, da će se sve napraviti da se prvenstvo i kup odigraju do kraja. Novac čini svoje… Ne znamo kada i kako. Trebali smo početi trenirati prošloga petka, pa su sve prolongirali za sedam dana. Iskreno, sumnjam da ćemo ovoga petka krenuti s treninzima. Ne znam do kada će se ovako čekati. Olympiakos je pobjegao na 14 bodova i tu utrku smo izgubili. Doduše, to je bilo jasno i nakon što smo kažnjeni sa sedam bodova minusa. Drugo mjesto vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. U Kupu je sve još otvoreno. Ako budemo pravi, možemo se progurati do finala.


Sve se poklopilo


Stanka uslijed koronavirusa prekinula je Mišićevu sezonu za pamćenje. Možda i najbolju od one kada je u bijelom dresu zajedno sa suigračima vodio Rijeku do duple krune.– Stanka je loše pala ne samo meni, već i svima drugima. Nakon stanke nije lako opet ući u ritam treninga pa utakmica. Treba ponovo loviti formu u hodu. Treba pritom paziti i na ozljede. Što se mene tiče, stvarno sam zadovoljan. Ovo mi je najbolja sezona u karijeri. Nikada u sezoni nisam zabio više od dva gola!

 



 »Miške« je, kao i većina onih igrača iz šampionske momčadi bijelih, posebno vezan uz Rijeku…


– Naravno da sve pratim… Rijeka je napokon došla na svoje nakon Kekova odlaska. Počeli su konačno pokazivati određenu kvalitetu, šteta što ih je stanka zaustavila jer su bili baš u dobrom nizu – rekao je Mišić.



A ove sezone Mišić je postigao šest golova i pritom upisao 11 asistencija, što je strašan učinak za središnjeg veznog igrača.


– Poklopilo se sve pomalo. Od dobre prilagodbe na novu sredinu pa do povjerenja koje uživam u momčadi. Imam dosta slobode u igri. Iz svega toga proizlazi i samopouzdanje. Imam osjećaj da s loptom mogu napraviti što god poželim. Baš sam se uoči stanke dobro osjećao… Međutim, teško mi je pričati o nogometu u ovoj situaciji. Daj Bože da prvo bude zdravlja pa ćemo onda razmišljati o svemu drugome – rekao je Mišić čije igre u dresu PAOK-a sasvim sigurno nisu prošle nezapaženo kraj izbornika Zlatka Dalića.


Barem ne bi smjele…