St. Gallen ili Sarpsborg

SAMO BEZ PODCJENJIVANJA Sve što trebate znati o prva dva moguća europska suparnika “bijelih”

Orlando Rivetti

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Jedan je od najstarijih švicarskih klubova, nikad na vrhu, ali uvijek vroma blizu najboljih. Igraju značajnu ulogu. Znaju oscilirati, ali ako su dobili Basel to je znak da su u dobrom ritmu. Nisu atraktivni, ali Riječani moraju biti oprezni... – kazat će Miroslav Blažević



RIJEKA Rijeka je jučer u Nyonu saznala svog prvog suparnika na putu do Europske lige, odnosno, kuglice su odredile da to bude pobjednik iz susreta drugog pretkola, St. Gallen – Sarpsborg. Švicarci i Norvežani će prvi međusobni susret odigrati u četvrtak u St. Gallenu, a uzvrat je na programu sedam dana kasnije. Rijeka će 9. kolovoza gostovati kod Švicaraca ili Norvežana, a uzvratni susret trećeg pretkola na rasporedu je 16. kolovoza na Rujevici.


– Zadovoljan sam, jer su na kraju bile ostale samo dvije kuglice. Jedna s brojem pobjednika susreta St. Gallen – Sarpsborg i druga s Basaksehirom! Šanse su bile, dakle, 50-50 da izbjegnemo Basaksehir i uspjeli smo. Odradili smo sastanke s predstavnicima oba kluba. St. Gallen je blizu Züricha, imaju odličan travnjak na stadionu od 17,5 tisuća ljudi. Puno navijača Rijeke moći će put Švicarske, a predstavici St. Gallena su najavili i svoje navijače na Rujevici. U velikom broju, jer zanimanje je veliko. Druga je priča s Norvežanima. Grad je smješten sat i pol vožnje od Osla. Logistički veoma zahtjevno putovanje. Imaju stadion od 6,5 tisuća ljudi, prvi put su u Europi, mladi su klub, postoje samo deset godina, prošle sezone igrali su finale Kupa Norveške, u prvenstvu osvojili treće mjesto – rekao je generalni direktor HNK Rijeka Luka Ivančić, koji je sa šefom marketinga, Urošom Stanićem, prisustvovao ždrijebu u Nyonu.


Treba istaknuti da su Švicarci počeli svoje prvenstvo, a St. Gallen je na gostovanju u Baselu pobijedio 2:1 pogotkom Marca Sratorea, koji je ušao u nastavku, u 94. minuti utakmice. Prvi gol djelo je Ittena Cedrica. Imali su 24 udaraca, 9 u okvir gola, 51 posto posjed lopte… Trener je Nijemac Peter Zeidler, koji je prošle sezoe vodio Sochaux, a prije toga radio i u Salzburgu…




St. Gallen u četvrtak igra s Norvežanima, a u nedjelju u drugom prvenstvom kolu švicarske lige protiv Siona od 16 sati. Rijekini »snimatelji« imat će prilike u četiri dana dobiti jasnu sliku pojedinačnih vrijednosti, kao i snagu kolektiva.


St. Gallen je osnovan 1879. godine.


– Jedan je od najstarijih švicarskih klubova, nikad na vrhu, ali uvijek vroma blizu najboljih. Igraju značajnu ulogu. Znaju oscilirati, ali ako su dobili Basel to je znak da su u dobrom ritmu. Nisu atraktivni, ali Riječani moraju biti oprezni… – kazat će Miroslav Blažević, koji je desetljećima radio u Švicarskoj.


ST. GALLEN



St. Gallen je osnovan 19. travnja 1879. godine. Riječ je o najstarijem klubu u Švicarskoj, koji ima relativno malo uspjeha s obzirom na svoju tradiciju. Dvaput su bili prvaci Švicarske, 1904. i 2000. godine, no nakon toga su uglavnom tavorili u sredini ljestvice. U dva navrata su čak ispadali u drugoligaško društvo. Najveći europski uspjeh Švicarci baštine iz sezone 2013./14. kada su igrali skupnu fazu Europske lige. U play off-u su izbacili Spartak iz Moskve, a u skupini na kraju zauzeli četvrto mjesto u konkurenciji Valencije, Swanse Cityja i Kuban Krasnodara. Svoje domaće utakmice St. Gallen igra na »Kybunparku«, koji na svoje tribine prima 19.694. gledatelja. Grad St. Gallen prema popisu iz 2016. godine ima oko 75.000 stanovnika.


Momčad koju vodi Nijemac Peter Zeidler transfermarkt je procijenio na 17,7 milijuna eura (Rijeka vrijedi preko 24 milijuna eura). Najskuplji igrači su kapetan, branič Silvan Hefti (1,75 milijuna eura) i veznjak Marco Aratore (1,5 milijuna eura). St. Gallen je u prvom kolu švicarske Superlige slavio na gostovanju kod Basela (1:0), a momčad je igrala u sustavu 4-3-3: Stojanović – Tchhernegg, Vilotić, Hefti, Witwer – Ashlmeru, Quintlla, Kuteša – Tafer, Iften, Ben Halifa.


SARPSBORG 



Prvi je ovo europski izlet norveškog Sarpsborga FF 08 koji u svojih 18 godina postojanja nije imao prevelikih uspjeha na domaćoj sceni. Klub je često mijenjao ime, a pod aktualnim nastupa od 2009. godine. Domaće utakmice igraju se na Sarpsborg Areni koja u gradu od 55.000 stanovnika prima 7.500 gledatelja. Momčad trenera Geira Bakkea se nakon 16. kola Eliteserien nalazi na šestom mjestu sa sedam pobjeda i pet remija. Transfermarkt momčad procjenjuje na sedam milijuna eura. Najskuplji igrač je napadač Roonie Schwartz, koji je procijenjen na 600 tisuća eura. U posljednjom susretu Sarpsborg FF 08 svladao je islandski IBV 2:0 (prvo pretkolo EL). To je bio prvi europski izlet Norvežana.