Odgojne mjere

Roman Abramovič namjerava navijače-rasiste poslati u Auschwitz!

Igor Duvnjak

Na engleskim tribinama nije sve tako idealno kao što se prikazuje/Foto REUTERS

Na engleskim tribinama nije sve tako idealno kao što se prikazuje/Foto REUTERS

U prošlosti smo detektirali takve ljude u masi publike i udaljavali smo ih sa stadiona na tri godine. Sada im međutim možemo reći: »Pogriješili ste. Imate dvije mogućnost. Više ne doći na Stamford Bridge ili pak razumjeti vašu pogrešku - kaže gazda Chelsea



LONDON Vodstvo nogometaša Chelseaja se želi uključiti u borbu protiv rasizma, tog nametnika koji se hrani na zdravom tkivu sporta. Naravno, želi pomesti pred svojim pragom, upozoriti svoje navijače na to zlo suvremenog društva koje se manifestira i na nogometnim stadionima. Klub je lansirao svojevrsnu kampanju kako bi sa legendarnog stadiona na Stamford Bridgeu jednom zauvijek bile uklonjene one »najrasističkije« skupine takozvanih ljubitelja nogometa, koje podliježu najnižim strastima. Kako prenosi tamošnji »Sun«, navijač koga klub u vlasništvu ruskog bogataša Romana Abramoviča proglasi krivim za rasističko ponašanje imat će dvije mogućnosti; jedna je zabrana dolaska na stadion druga je podvrgavanje nekim odgojnim metodama. U »varijanti B« je posjet zloglasnom nacističkom logoru Auschwitz, mjestu masovnog istrebljenja židova i drugih od strane Hitlerova režima tijekom Drugog svjetskog rata.


Snažna je to gesta samog Abramoviča, koji je židov i vrlo je osjetliv na devijantna ponašanja. Predsjednik kluba Bruce Buck potvrdio je ozbiljnost nakana kluba.


– Nije dovoljno neke udaljiti sa stadiona, to neće promijeniti njihovo ponašanje. Ova drugačija politika navijačima daje mogućnost kako bi shvatili ono što su učinili i želju da se bolje ponašaju. U prošlosti smo detektirali takve ljude u masi publike i udaljavali smo ih sa stadiona na tri godine. Sada im međutim možemo reći: »Pogriješili ste. Imate dvije mogućnost. Više ne doći na Stamford Bridge ili pak razumjeti vašu pogrešku. Kada pjeva stotinu osoba teško je poduzeti neke mjere, ali prema pojedincima možemo reagirati, rekao je predsjednik kluba.