Univerzalna pravda

“Rijeka” nadomak titule: Hajdukovci istrčali u Maksimiru u majicama “respect” i – pobijedili!

Ivana Vaupotić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Soudani je propustio dvije najbolje prilike za Dinamo, a bilo bi nepravedno da gol zabije čovjek koji u normalnim okolnostima ne bi ni smio biti na terenu



Subotnje izdanje derbija najtrofejnijih hrvatskih klubova posjetila je univerzalna pravda, učinivši sve ono što se u zadnjih šest dana događalo u hrvatskom nogometu nešto lakše probavljivim. Prilikom izlaska na travnjak igrači “Hajduka” u rukama su imali bijele majice s ispisanom riječi koju je Tihomir Pejin u prošlom kolu pokazao El Arabiju Hilalu Soudaniju umjesto crvenog kartona nakon udaranja suparnika džonom u koljeno. Suvišno je objašnjavati da taj natpis, “Respect”, nije predstavljao poruku podrške za trojicu članova Komisije za žalbe HNS-a.



ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 12.436. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek) 6,5. Pomoćnici: Petrović (Valpovo), Grgić (Osijek).


Strijelci: 0:1 Erceg (29′), 0:2 Futacs (90′).




Žuti karton: Erceg, Tudor, T. Bašić (Hajduk).


DINAMO: Livaković 6, Šitum 5,5, Lešković 6, Perić 5,5, Pivarić 5,5, Moro 5,5 (od 59′ Gojak 6), Knežević 5,5 (od 33′ Sammir 6), Marcos Guilherme 5,5 (od 59′ Ćorić 5), Antolić 5,5, Soudani 5,5, Hodžić 5.


HAJDUK: Stipica 6,5, Tudor 6,5 (od 85′ Ismajli -), Nižić 6, Terziev 6, Memolla 6, Gentsoglou 6, Jefferson 6, Barry 6, Vlašić 6 (od 62′ Kožulj 6,5), Erceg 6,5 (od 46′ T. Bašić 6), Futacs 7.



Igrala se 7. minuta kada je Ante Erceg napravio prekršaj na Soudaniju, a potom, baš u trenutku kada je sudac Ante Vučemilović puhnuo u zviždaljku, uklizao Mariju Šitumu i džonom ga okrznuo po gležnju. Taj potez kažnjen je žutim kartonom, iako nitko nije provjerio vide li se tragovi krampona. A svi oni koji su pratili izlaganja Ante Kulušića, povjerenika za suđenje MAXtv Prve lige, znaju da baš taj detalj dijeli brutalni start od nesportskog ponašanja.


Devet minuta kasnije “Hajduk” je zaprijetio preko Hamze Barryja, čiji je udarac sa skoro trideset metara Dominik Livaković jedva izvukao ispod prečke. Modri su pikušali uzvratiti preko Soudanija, no čini se da je na njegovu koncentraciju utjecao stres zbog događaja u zadnjih šest dana. 


U 27. minuti stigla je potvrda “Kulušićevog teorema” i prvi dokaz da ipak postoji univerzalna pravda. Domagoj Antolić neoprezno je džonom ušao u natkoljenicu Frana Tudora, a Vučemilović mu nije pokazao karton. Vjerojatno se nisu vidjeli tragovi krampona. No, iz tog prekida “Hajduk” je poveo preko Ercega kojem je asistirao Marko Futacs – 0:1.


Naravno, “Dinamo” je nakon toga morao nešto i odigrati. Tako je u 36. minuti Soudani atraktivno pucao s petnaest metara, a lopta se od prečke odbila na crtu i završila je u rukama Dantea Stipice. I tu se vidjela univerzalna pravda jer bilo bi nepravedno da gol zabije čovjek koji u normalnim okolnostima ne bi ni smio biti na terenu. Početkom drugog dijela Sudani je imao još jednu priliku, ali Stipica je čudesno obranio.


Nastavak je ponudio napade “Dinama” koji su sa svakom novom minutom sve više ličili na stihiju. Splićani su se, s druge strane, smireno i organizirano branili, čekajući priliku za kontru. Jedna takva ukazala se u 90. minuti, kada je Futacs poentirao za potvrdu pobjede Splićana – 0:2.