Sudac i navijač

Riječki sudac Edvin Jurišević: ‘Messi je pravi gospodin, baš mi nijednom nije prigovorio’

Marko Cvijanović

UVIJEK UZ KOCKASTE NA VELIKIM NATJECANJIMA – Edvin Jurišević

UVIJEK UZ KOCKASTE NA VELIKIM NATJECANJIMA – Edvin Jurišević

Kako se Messi ponašao? Kao vrhunski profesionalac, bio je u potpunosti fokusiran na igru. Nije raspravljao sa sucima, šutio je i igrao, a dosta su ga tukli –  kaže Edvin Jurišević, koji prati Hrvatsku na svakom velikom natjecanju od EURO-a 2004. godine u Portugalu



NIŽNJI NOVGOROD Poznata lica u Nižnjem Novgorodu. Jedno od njih – Riječanin Edvin Jurišević, profesionalni sudac u američkoj MLS ligi, koji ne propušta utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na velikim natjecanjima.


Od 2004. godine i Europskog prvenstva u Portugalu! Iako je još uvijek na listi dvadesetorice sudaca elitne kategorije, protekle sezone nije ga bilo na američkim nogometnim travnjacima zbog operacije prepona, ali bio je itekako aktivan. Kao jedan od vodećih VAR sudaca budno je pazio da američki nogomet bude što »čišći«. U Nižnji Novgorod je stigao iz Moskve gdjese družio s dvojicom američkih kolega kojima je pripala čast suditi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Markom Geigerom i Jairom Marrufom.


– U Nižnjem Novgorodu će mi se pridružiti neki prijatelji iz Rijeke, vjerujem da će biti jednako uspješno kao i u Kalinjingradu – kaže Edvin, koji je kao osamnaestogodišnjak počeo studirati na sveučilištu Nebraska, ne sluteći da će tamo ostvariti svoj američki san, a slavu steći nogometni sudac, a ne kao diplomant cijenjenoga sveučilišta u srcu SAD-a. Uoči utakmice s Argentinom podijelio je neka svoja iskustva o Lionelu Messiju, kojem je imao čast suditi prošloga ljeta tijekom prijateljske utakmice između »Barcelone« i »Juventusa« u New Yorku.


Iskustva




– To mi je ujedno bila posljednja utakmica prije operacije. Obje su momčadi igrale u najjačim sastavima. Za »Barcelonu« su igrali Messi i Rakitić, za »Juventus« Mandžukić i Pjanić… Kako se Messi ponašao? Kao vrhunski profesionalac, bio je u potpunosti fokusiran na igru. Nije raspravljao sa sucima, šutio je i igrao, a dosta su ga tukli. Nije mi bilo ni namjanje teško suditi mu, trebalo ga je samo malo zaštititi i to je to. S druge strane, Lichsteiner je bio vrlo neugodan, prigovarao je na svaku moju odluku, bunio se za svaki prekršaj. Inače, sudio sam mnogim velikim igračima, Beckhamu, Gerrardu, Henryju, ni s jednim nisam imao ni najmanjih problema.


Svojedobno je sudio i Luki Modriću, uz kojega ga veže zanimljiva anegdota…


SUDIO I NEYMARU DOK JE BIO U BARCI – Riječki sudac u MLS-u


SUDIO I NEYMARU DOK JE BIO U BARCI – Riječki sudac u MLS-u



– Sudio sam »Realu« jednu prijateljsku utakmicu… Luka Modrić je smatrao da je na njemu bio prekršaj, počeo se nešto buniti na engleskom, a ja mu priđem i kažem na hrvatskom: »Nije ti ništa, bit će sve u redu, diži se…« Nasmijao se, malo smo popričali i to je to. Vidjeli smo se i tijekom nedavne prijateljske utakmice Hrvatske i Meksika u Dallasu. Tada sam na dar dobio Modrićev dres s potpisima svih igrača. Nije to jedini Modrićev dres, darovao mi ga je kad sam sudio jednu prijateljsku utakmicu »Reala« i »Chelseaja« na njihovim američkim turnejama.


Messi nije zaštićen


Kad je Messi u pitanju, Edvin ne misli da će sutra imati popust kod sudaca.


– Ne vjerujem da suci u Rusiji imaju naputak štititi Mesija, niti ostale zvijezde svjetskoga nogometa. Uostalom, vidjelo se na nekim utakmicama da čak i puštaju preoštru igru. Evo, Neymara su, recimo, Švicarci isprebijali, a nisu bili adekvatno sankcionirani.


Kao školovani VAR sudac, Edvin ima što reći o revolucionarnim promjenama koje su prvi put na najvećim natjecanjima zaživjele upravo u Rusiji.


– U početku nije bilo baš jednostavno priviknuti se, ali poslije mi je sve to postalo rutina. Najveći je problem što predložiti glavnom sucu, koju spornu situaciju signalizirati, procijeniti može li to biti eventualna krucijalna pogreška. Što se tiče VAR-a u Rusiji, pozitivno sam iznenađen. Mislio sam da će biti problema, jer puno sudaca dolazi iz zemalja gdje VAR još nije implementiran, ali za sada je sve u najboljem redu. Je li Sandro Ricci ispravno postupio dosudivši jedanaesterac za Hrvatsku? Apsolutno! Čisti penal! Imao je, doduše, sreće da se dogodilo baš pred njegovim očima. Nije to lako dosuditi, u šesnaestercu kod prekida bude dvadeset igrača. Moj favorit u Rusiji među sucima? Felix Brych. Zna komunicirati s igračima, ima dobar personaliti, upoznao sam ga na Svjetskom prvenstvu u Brazilu…