Iz prve ruke

Predstavljamo protivnike hrvatske reprezentacije u Rusiji: Nije to više “ona Nigerija”

Marko Cvijanović

Konačno zaigrao - Victor Moses (Chelsen) / Foto REUTERS

Konačno zaigrao - Victor Moses (Chelsen) / Foto REUTERS

Njemački izbornik Gernot Rohr je obaveznu igru podigao na višu razinu, ali... To još uvijek nije dovoljno da bi Hrvatska morala strepiti. Nije to ona Nigerija iz najboljih godina – kaže Boris Pučić



RIJEKA – Nije se moglo bolje poklopiti: Boris Pučić u nedjelju je stigao iz Nigerije u Rijeku da bi za »Novi list« iz »prve ruke« rekao nešto više o protivniku hrvatske nogometne reprezentacije u skupini na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Rusiji. Pučić, baš kao i nekadašnji voditelj omladinskog pogona »Rijeke«, Predrag Stilinović, već godinama radi u Akademiji Abuja, koju je osnovao većinski vlasnik HNK-a »Rijeka«, Social Sport.


– Pratio sam ždrijeb iz Moskve s mladićima koje treniram… Nisu bili presretni kad su izvukli Hrvatsku, ali trsili su se da će Nigerija pobijediti. Iskreno, čisto sumnjam – kaže Pučić, koji smatra da je nigerijska reprezentacija najviše dobila angažmanom njemačkoga izbornika Gernota Rohra.


Trener u Abuji - Boris Pučić


Trener u Abuji – Boris Pučić





– Nigerijska je reprezentacija imala problem s kojim se suočavaju sve afričke momčadi – nije imala obaveznu igru. Rohr je taj segment podigao na višu razinu, ali… To još uvijek nije dovoljno da bi Hrvatska morala strepiti. Nije to ona Nigerija koja je u najboljim godinama kada su okosnicu momčadi činili veliki igrači poput Kanua, Okoche, Babayara…



1930. nisu nastupili


1934. nisu nastupili


1938. nisu nastupili


1950. nisu nastupili


1954. nisu nastupili


1958. nisu nastupili


1962. nisu nastupili


1966. nisu nastupili


1970. nisu nastupili


1974. nisu nastupili


1978. nisu nastupili


1982. nisu nastupili


1986. nisu nastupili


1990. nisu nastupili


1994. drugi krug


1998. drugi krug


2002. skupina


2006. nisu nastupili


2010. skupina


2014. drugi krug



– Obi Mikel igra u Kini, Moses je dugo bio ozlijeđen, zaigrao je za »Chelsea« tek u posljednjoj utakmici, Musa i Inheanacho su rezervni igrači »Leicestera«, Iwobi igra nešto češće u »Arsenalu«, ali to još uvijek ne znači da mogu parirati Hrvatskoj. Uostalom, Nigerijci su u kvalifikacijama pobjeđivali tijesno, iako treba uvažiti činjenicu da nisu upisali nijedan poraz. Ako im treba tražiti mane, onda je to u svakom slučaju njihova obrana koja kvalitetom puno zaostaje za napadačkim dijelom momčadi.


Nigerijci su »poletjeli do neba« poslije nedavne pobjede nad velikom Argentinom… Do te mjere da se još nisu spustili s oblaka.


– Malo ih je »prebacilo« poslije te utakmice, iako… Još uvijek se na ulicama ne osjeća euforija uslijed plasmana reprezentacije na Svjetsko prvenstvo. Prije bi se odmah na ulicama prodavali dresovi, šalovi… Ovaj put kao da se još ne osjeća ta nogometna groznica. Donekle razumijem zašto je to tako, previše je problema u zemlji da bi se ljudi bavili nogometom. Kako se prvenstvo bude približavalo, euforija će rasti, to sigurno. Hoće li ići u Rusiju? Oni bogati Nigerijci – sigurno. Oni drugi, dakle siromašni, jer u Nigeriji nema srednjeg staleža, gledat će SP u Rusiji na televiziji.



Svazi – Nigerija 0:0


Nigerija – Svazi 2:0


Zambija – Nigerija 1:2


Nigerija – Alžir 3:1


Nigerija – Kamerun 4:0


Kamerun – Nigerija 1.1


Nigerija – Zambija 1:0


Alžir – Nigerija 1:1



Inače, lako je moguće da obol nigerijskoj reprezentaciji da i Akademija Abuja s obzirom da se nekolicinja njezinih igrača našla na širem popisu A reprezentacije. Riječ je o Oriju Okwonkwu (Bologna), Sadiqu Umaru (Torino) i Nuri Abdullahiju (Roma).


– U Abuji ima puno talentiranih igrača, nastojimo ih, što je moguće više, disciplinirati u igri i oni to dobro prihvaćaju – zaključio je Pučić.



7 nastupa


5 pobjeda


3 remija


10 poraza