Liga prvaka

Postave još nepoznanica: Prorijeđeni modri traže veliko iznenađenje protiv Cityja

Ivana Vaupotić

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Foto Slavko Midžor / PIXSELL



U predvečerje zadnjeg kola skupine C Lige prvaka najveće dvojbe predstavljaju udarne jedanaestorke koje će Nenad Bjelica i Pep Guardiola sutra izvesti na travnjak stadiona Maksimir. Naravno, situacije u kojima se nalaze Dinamo i Manchester City potpuno su različite, baš kao i izgled njihovih svlačionica.


Već dva tjedna se zna da je poraz na gostovanju kod Atalante hrvatskom prvaku odnio puno više od tri boda. Dino Perić i Kevin Theophile-Catherine tada su zaradile žute kartone, zbog čega nemaju pravo nastupa u ogledu s Građanima, a to znači da Bjelica sada mora izmisliti dva nova stopera ili promijeniti formaciju 3-5-2, koju je koristio u svih pet dosadašnjih kola Lige prvaka.


Suvišno je podsjećati da ta utakmica ima iznimnu važnost za Dimano jer može označiti ili kraj ili nastavak europskog puta u ovoj sezoni. Doduše, postoji i kombinacija koja društvu iz Maksimirske 128 donosi prolaz čak i u slučaju poraza. Takav rasplet bit će moguć ako Atalanta ne pobijedi Šahtar u Harkivu.




Međutim, Bjelica je već odavno istaknuo da ne namjerava kalkulirati i čekati vijesti iz Ukrajine, nadajući se najboljem. U prijevodu, Dinamo će pokušati napasti uglednog suparnika i stići do druge pobjede u skupini C. Osvajanje tri boda značilo bi proboj do drugog uzastopnog proljeća na međunarodnoj sceni, s time da bi ishod utakmice u Harkivu pokazao radi li se o Ligi prvaka ili Europskoj ligi.


Budući da svaka ideja vezana uz napadačku igru ima temelje u čvrstoj obrani, očigledno je da maksimirski šef struke razmišlja o puno stvari. Najizglednija varijanta je vraćanje Arijana Ademija na stopersku poziciju, a to bi za sobom povuklo i preslagivanje veznog reda. Ovisno o formaciji za koju se odluči, Bjelica na raspolaganju ima nekoliko kombinacija, s time da svaka nosi određeni rizik. S druge strane, Guardiola si može priuštiti odmaranje dijela stožernih igrača za nastavak Premiershipa. Olakotnu okolnost za Dinamo pri tome predstavlja raspoloženje navijača Manchester Cityja, koji na društvenim mrežama pokazuju da ih sučeljavanje s Dinamom zanima koliko i lanski snijeg.


Preciznije, većina njih više razmišlja o nadolazećem derbiju s Arsenalom nego o utakmici koja za njihov klub nema veliku natjecateljsku važnost. Samim time je jasno da bi Guardiola sutra mogao na teren poslati kombiniranu momčad, prihvati li gard navijača. No, da ne bude zabune, i takva postava Građana bi bila favorit u srazu s Dinamom.


Uzme li se u obzir nedavni poraz u derbiju s Manchester Unitedom, koji je gurnuo Građane na četrnaest bodova zaostatka za Liverpoolom, nije isključena ni mogućnost da Guardiola na maksimirski travnjak pošalje kaznenu ekspediciju. Pobjeda u Ligi prvaka ne bi imala veliku natjecateljsku težinu za njegovu momčad, ali bi zato vratila samopouzdanje.


U svakom slučaju, jasno je da se Bjelica nalazi u puno težoj poziciji. Dinamo pod svaku cijenu mora tražiti veliko iznenađenje, a kartoni i ozljede su prorijedili momčad. Pri tome nikako ne treba zaboraviti da čak ni bod u srazu s velikim suparnikom ne bi bio dovoljan ako Atalanta pobijedi u Harkivu.