Viceprvaci Druge lige

Orijent 1919 je jesenski hit unatoč oproštajnom porazu od Međimurja. Budicin: Igrači su bili iznad svog maksimuma

Igor Duvnjak

Međimurje nije pokvarilo odličnu jesen Orijenta 1919  Foto Sergej DRECHSLER

Međimurje nije pokvarilo odličnu jesen Orijenta 1919 Foto Sergej DRECHSLER

Ako želimo ići naprijed, moramo ozbiljnije raditi, pojačati kvalitetu uvjeta za trening. Jedino tako možemo napredovati - kaže uspješni strateg momčadi s Krimeje



RIJEKA – Nogometašima Orijenta 1919, hitu jesenske drugoligaške utrke, u subotu su se na Krimeji pri ulasku u ciljnu ravninu zaplele noge u ogledu s kvalitetnim gostima iz čakovačkog Međimurja.


Ovi su itekako dobro znali iskoristiti slab dan viceprvaka jeseni na njegovom terenu i dvama golovima kazniti nepažnje u obrani u prvom te izlaganje uvijek neugodnom kontranapadu u drugom slučaju i odnijeti bodove s Krimeje na oproštaju sa poluseznom o kojoj se inače među brojnim poklonicima popularnih »crvenih« sa zadovoljstvom pričalo svih ovih proteklih mjeseci.


U ovom slučaju igrači ispred poslovično budnog i okretnog golmana Carla Berkovića nisu prikazali izdanje koje su navijači od njih očekivali i priželjkivali, golman je bio među najistaknutijim pojedincima svoje momčadi, vadio je kestenje iz vatre u nekoliko situacija, ali nije uspio spasiti poraza momčad trenera Fausta Budicina.




– Mislim da je pobjeda Međimurja zaslužena. Pogriješili smo u onim stvarima o kojima smo pričali cijeli tjedan – konstatirao je Fausto Budicin, itekako uspješni trener Orijenta 1919, čovjek za kojeg ovdašnji pratitelji nogometnih zbivanja imaju samo riječi pohvale.


Čuju se komentari da je iz ove momčadi uistinu izvlačio maksimum tijekom cijele sezone, da je »iz limuna znao cijediti i posljednje kapi soka«. U ovoj posljednjoj utakmici, međutim, domaće vozilo se nikako nije uspjelo pokrenuti.


Slabiji treninzi


– Znali smo da su suparnici dobri u prekidima igre i u kontranapadima. Upravo smo tako i dobili dva gola. Imali su oni još takvih situacija koje su mogli oploditi trećim golom nakon njihove oduzete, odnosno naše izgubljene lopte.


Mi smo imali također neke opasne situacije kada, nažalost, lopta nije htjela u gol. Na kraju je došla na naplatu malo slabija kvaliteta treniranja posljednjih nekoliko tjedana jer smo imali velikih poteškoća. Kada ne radiš na nekoj visokoj razini, to mora doći na naplatu, mora se vratiti na utakmici.


Što se izostanaka zbog ozljeda tiče, činjenica je samo da su igrali oni igrači koji su bili u najboljoj formi za utakmicu, za koje sam ja tako procijenio. Realno, treba reći da je Međimurje kvalitetna ekipa. Nije sramota izgubiti od njih, ali malo ostaje žal jer mislim da smo mogli bolje rješavati određene situacije, biti ozbiljniji u nekim trenucima.



Nogometni stadion na Krimeji je opet postao stjecište brojnih poznatih i manje poznatih Riječanki i Riječana, sve u razdoblju kada je klub kao stara dobra ponornica iz sivila izronio prema drugoligaškom vrhu. Gušt je pogledati po nakrcanim tribinama jer se oko sebe rado pozdravljaju brojna draga lica. Bilo je tako i protiv Međimurja, došao je legendarni napadač Rijeke Zoran Škerjanc, nekadašnji hrvatski reprezentativac Elvis Brajković, upamćen kao jedan od hrvatskih junaka u nezaboravnoj pobjedi u Palermu s Italijom pod vodstvom legendarnog Tomislava Ivića. Crvene su došli pogledati i ljudi izvan nogometa, uz ostale su tu bili i Predrag Sloboda, nezaboravni čelnik iz zlatne ere vaterpolista Primorja EB i sadašnji čelnik HBS-a, Vidoje Vujić, istaknuti političar i privrednik, član vodstva boksača Rijeke iz dana kada se ovaj klub borio za titulu prvaka Jugoslavije, Dorotea Pešić- Bukovac, čelnica Riječkog sportskog saveza i brojni drugi.



Trener je i prije ovog susreta upozorovao na delikatnost trenutka, na to kako posljednja utakmica u sezoni zna biti delikatna. Pitanje je koliko su njegova upozorenja bila ozbiljno shvaćena i koliko je momčad, obasuta u posljednje vrijeme kišom pohvala radi zapaženih ostvarenja, bila koncentrirana na ovaj teški susret s kvalitetnim suparnicima, nisu li je silni epiteti uljuljkali.


– Moramo znati koja je naša realnost, a ona je da moramo trenirati maksimalno i da budemo ponizni, da se od početka utakmice borimo za dobre rezultate. Čim smo opušteniji, odnosno čim padne kvaliteta izvedbe na treninzima tijekom tjedna, onda ti to lopta neće vratiti na terenu.


Umor


Spominjane pohvale, bez obzira na ovaj posljednji rezultat, nisu nimalo pretjerane, njegova momčad je najugodnije drugoligaško iznenađenje.


Sastavu koji je tek ušao u ligu je predviđana borba za ostanak, u klubu bi tada bili zadovoljni plasmanom oko sredine ljestvice, međutim crveni su viceprvaci jeseni. Okupljaju brojnu publiku na Krimeji kao što je bilo i u subotu. Trener, koji je tvorac ovih uspjeha se, međutim, traži još nekoliko dana vremena za neke konkretnije ocjene polusezone.


– Trenutno sam malo umoran od svega. Uzet ću si nekoliko dana da se malo distanciram od svega pa ću u miru moći donesti pravu analizu. Ne bih sada ništa htio reći ovako »na vruće«, bolje je da prespavam koji dan.


Po onoj da »apetit raste jedući«, njegova momčad je otvorila apetite navijačima, ali trener ne želi »trčati pred rudo«.


– Tek je završio prvi dio sezone. Pohvale igračima koji su bili iznad svog maksimuma u većini utakmica. Ali ponavljam, ako želimo ići naprijed, mi moramo ozbiljnije raditi, pojačati kvalitetu uvjeta za trening. Jedino tako možemo napredovati. Moramo znati gdje nam je mjesto, pričamo nešto o Prvoj ligi, a imamo uvjete kakve imamo. Na kraju krajeva, sve se vidi na terenu.