Ima li budućnost?

Opatijska inicijativa ujedinila sve političke opcije u PGŽ. Može li sada postati i nacionalni projekt?

Edi Prodan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Opatijska inicijativa sadrži pet ključnih točaka. Prva su TV prava, potom dio novca što se slijeva u kladionice, povećanje turističkih i boravišnih pristojbi te porezne olakšice za svaku tvrtku koja se odluči investirati u sport



Prelazak jeseni u zimu je očigledno sretni period za kreatore »Opatijske inicijative«, skupa mjera koji bi uvođenjem određenih institucionalnih davanja omogućio značajniji dotok novca na račune pet loptačkih, u Hrvatskoj najrazvijenijih, sportova. Kako je poznato ta je Inicijativa nastala lani 14. prosinca u Opatiji, a godinu dana kasnije, 30. studenog izborila je i svoju prvu institucionalnu pobjedu: na svojoj 16. sjednici jednoglasno su je prihvatili članovi Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Rezultat glasanja prošao je istina u sjeni činjenice da se na njoj dogodio i slom Proračuna te institucije, no apstrahiramo li tu činjenicu, posebno s odmakom od nekoliko dana, tom se nenadanom zajedništvu, inače ni najmanje jednoumnih članova ŽS-a, može dodati i pridjev – povijesni.


Neshvaćeni Mišković 


Glavni »lakmus papir« da će većina u ŽS PGŽ podržati Opatijsku inicijativu bio je pozitivni stav Zajednice sportova PGŽ i Turističke zajednice Kvarnera koji su se, istina s manjim ogradama u slučaju Zajednice sportova koja je zatražila da se u perspektivi ta Inicijativa proširi i na druge sportove, posebno one koje nazivamo bazičnima te borilačkima, o njoj izrazito pozitivno referirali. Neobičnost tako snažne potpore od strane ŽS PGŽ iznenađuje i stoga što se Opatijska često naziva i »Miškovićevom inicijativom« s obzirom da je njezin inicijator, u prvo vrijeme bio i pomalo neshvaćeni predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković. K tome, nakon dovođenja Igora Bišćana na trenersku klupu HNK Rijeka, dodatno opterećen odnosima s dijelom tribina. Kako su kuloari dalje nagađali, i u županijskim klupama nalazili su se izvori dijela tih problema.




No, srećom, na našoj prečesto nepotrebnim sukobima opterećenoj društveno-političkoj sceni ipak se pronalazi snage za ispravno određenje prema procesima koji bi u što je moguće skorijoj budućnost mogli i morali uroditi lakšim funkcioniranjem sportskih klubova. Inicijator pozitivnog stava Županije prema Opatijskoj inicijativi bio je župan Zlatko Komadina. Za komentar te odluke unutar Županije bio je pak zadužen njegov zamjenik, kako možemo pratiti i na društvenim mrežama, nogometom i »Rijekom« ostrašćeni zamjenik Marko Boras Mandić.


– Nema tih osobnih stavova koji mogu utjecati na prepoznavanje procesa koji će hrvatskoj sportskoj sceni zajamčiti kvalitetniji rad, bolje rezultate, koji će roditeljima djece sportaša olakšati financiranje tih aktivnosti, ma procesima koji bi trebali utjecati i na znatno bolju zdravstvenu sliku nacije. Jer Opatijska inicijativa je upravo sve to, ne samo skup mjera koji će olakšati rad nekim od sportskih, loptačkih kolektiva. K tome, prije samog stavljanja na dnevni red Županijske skupštine ta je točka prošla svu neophodnu proceduru. Bilo je na nju i primjedbi, od strane Zajednice sportova PGŽ-a, a oni su se odnosili na činjenicu da isključuje velik broj disciplina. Da, u pravu su, no činjenica je da se Inicijativom obuhvaćenim sportovima u Hrvatskoj bavi 80 posto sportaša, a istaknuli smo i dodatnu ogradu da će se u nekoj drugoj fazi u nju uključiti i dodatni kontigent sportova, posebno onih »bazičnih« poput atletike, gimnastike, plivanja kao i kasnije borilačkih, ističe Boras Mandić.


Poštovanje procedure 


Županija je dakle pozitivno reagirala i na taj način ispisala novu, povijesnu stranicu Opatijske inicijative jer postala je prvom institucijom u Hrvatskoj koja o njoj nije raspravljala s »figom u džepu« nego na proceduralno definiranoj točki dnevnog reda najviše instance odlučivanja unutar PGŽ-a.


– Tako je. Mi smo svoje napravili. Poštivali smo proceduru izjašnjavanja i odlučivanja. Vjerovao sam da će biti za prihvaćanje odluke velik broj članova skupštine i stranaka u kojima participiraju, a bilo je još i bolje: posebno mi je drago što je do svega došlo – jednoglasno. Opatijsku su inicijativu prihvatile baš sve snage političkog spektra koji participira u Županijskoj skupštini, a to je uistinu maksimalno razvijeni spektar. Ono čega se i dalje bojim, ono gdje mislim da će biti problema je prihvaćanje Inicijative na nacionalnoj razini. Možda se i varam, bilo bi dobro da me razuvjere, zaključio je Boras Mandić.


A mi se s njegove političke opcije, iz regionalnog lijevog centra u koji pripada stranka čijeg je nastanka nedavno inicijator bio i sam Boras Mandić, Unije Kvarnera, prebacujemo na suprotni dio hrvatske političke scene, do državotvornog HDZ-a. A on pak budi nadu da će Boras Mandićevi strahovi biti odbačeni i unutra državnih, ne samo županijskih granica.


– Hrvatska demokratska zajednica je preko odbora za Sport i tehničku kulturu inicirala ovu temu, te smo već u veljači ove godine zatražili stavljanje te točke na dnevni red Skupštine PGŽ-a. Nažalost stanje u hrvatskom sportu nije dobro, ne postoji model njegovog sustavnog financiranja na razini Hrvatske, mladi sportaši nam odlaze, lige su nam sve siromašnije i klubovi doslovno od vikenda do vikenda skupljaju sredstva za nastavak natjecanja. Dajemo punu podršku Opatijskoj inicijativi, te smatramo da elementi inicijative moraju postati dio strategije Ureda za sport i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se hitno izradio model financiranja sporta. HDZ također ističe da se rješavanjem problematike financiranja najmasovnijih loptačkih sportova mora riješiti i financiranje ostalih sportova, poglavito onih bazičnih, atletike, gimnastike i plivanja. Izradom dobroga modela i osiguravanjem sredstava Hrvatski olimpijski odbor bi također dobio potrebna sredstva kojima bi kvalitetnije mogao servisirati reprezentativne selekcije svih sportova, kao i biti jača i kvalitetnija potpora tzv. malim sportovima koji su također Hrvatskoj donijeli pregršt medalja i uspjeha, naglasio je Vice Sep, HDZ-ov zastupnik u ŽS PGŽ, ali i istaknuti sportski, košarkaški zanesenjak, stručnjak i uspješnik.


Političko jedinstvo 


Priupitali smo ga i za hrvatske pojmove skoro pa zbunjujućeg političkog jedinstva?


– Jedinstvo Skupštine je razumljivo u ovoj problematici, sport ne bi trebao poznavati politiku, niti ovisiti o raspoloženju politike, članovi PGŽ Skupštine su prepoznali želju i inicijativu za bolje dane sporta i podržali Opatijsku inicijativu, zaključio je Sep.


I time nam dao za pravo u onome što ističemo kao izrazito pozitivan stav, ma čime bio motiviran: činjenicu da su sve stranke u ŽS PGŽ od lijevih do desnih, od regionalnih do nacionalnih podržale Inicijativu. Ogolimo li sve naše predrasude prema političarima, s razlogom jer su za njih u pravilu sami krivi, ne možemo drugo nego – čestitati im. Vjerujući da su shvatili kako je za napredak sporta, njemu namijenjene infrastrukture te time širenjem sportske kulture kod najmlađe populacije kao i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja nacije, neophodno nešto zajednički pokrenuti. Kako je u novije doba to učinila jedino Opatijska inicijativa, konačno je prihvaćeno da je ona ponajbolja osnova s koje će se nastaviti pronalaziti puteve, a danas su to uglavnom »slijepe ulice«, u kojima se nalazi financiranje sporta od strane društvene zajednice.


Svoje nam je mišljenje na tu temu iznio i jedan od mlađih zastupnika – Viktor Ivaniš, član sve agilnijeg i aktivnijeg, članstvom rastućeg PGS-a.


– Opatijska inicijativa Damira Miškovića i pet najvećih hrvatskih loptačkih sportova – nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo i odbojka – nužna je za spas hrvatskog sporta. Unatoč dugogodišnjem sustavnom zanemarivanju sportske infrastrukture postignuti su vrhunski, pa čak i nadrealni sportski uspjesi. Upravo su oni primjer direktnog i indirektnog benefita sporta za hrvatski turizam i gospodarstvo. Također imaju neizmjerno važnu socijalnu i društvenu komponentu. Svjedoci smo kako su, unatoč brojnim podjelama u društvu, sportski uspjesi posljednjih godina u više navrata probudili nacionalno zajedništvo i ponos te ujedinili Hrvatsku. Smatramo da hrvatski sportaši zaslužuju bolje uvjete rada, prvenstveno misleći na bolju sportsku infrastrukturu. Ukidanje članarina za djecu imalo bi višestruke pozitivne efekte, od financijskog rasterećenja roditelja i mogućnosti da se svako dijete može baviti sportom do dugoročnog stvaranja zdrave nacije. Treba biti svjestan da zbog veličine tržišta postoji potreba za sustavnim financiranjem ukoliko želimo i dalje biti konkurentni u vrhunskom sportu. Hrvatska je sportska nacija i vrijeme je da se hrvatski sport valorizira na adekvatan način, a to Opatijska inicijativa i jest. Vjerujemo kako su svi predstavnici Županijske skupštine PGŽ-a svjesni sveobuhvatnog doprinosa i važnosti sporta te da je to razlog jednoglasne podrške ovoj hvalevrijednoj inicijativi, naglasio je Viktor Ivaniš, potpredsjednik PGS-a AO Rijeka i županijski vijećnik te dugovječne regionalne stranke.


Pet ključnih točaka 


Vratimo li se Opatijskoj inicijativi, ona sadrži pet ključnih točaka, odnosno izvora iz kojih bi se trebala financirati. Prva su TV prava, potom dio novca što se slijeva u kladionice upravo zahvaljujući klađenju na sportske rezultate, potom povećanje turističkih i boravišnih pristojbi od kojih bi se dio kanalizirao i prema turistički nerazvijenim krajevima kao i dodatnih dvadesetak kuna za koliko bi se povećale turističke boravišne pristojbe. Svi navedeni prijedlozi imali su do sada mnogo »pro« ali i »kontra« argumenta, dok je jedino zadnja i peta stavka »porezne olakšice« imala apsolutnu podršku na svim razinama. Ona bi naime morala omogućiti da svaka tvrtka koja bi investirala u sport, pa i u vrlo uspješni profesionalni, za to dobila – poreznu olakšicu.


Istaknuli smo – Miškovićeva, kasnije Opatijska inicijativa u prvom je mahu naišla na odobravanje istaknutih sportaša na svim razinama, podržali su je načelno i Vlada kao i Predsjednica RH, pa i Sabor, ali još uvijek u jednoj – neobaveznoj, deklarativnoj formi. Sada, konačno, nakon stava i odluke ŽS PGŽ stvari se moraju početi mijenjati i na – zakonskoj osnovi te svakako na – nacionalnoj razini.