Erling Haaland

Norveški tinejdžer i napadač Salzburga stao uz bok Wayneu Rooneyju i Raulu!

Marko Cvijanović

Erling Haaland/Foto REUTERS

Erling Haaland/Foto REUTERS

Norveški tinejdžer je sa 19 godina i 58 dana postao pritom treći najmlađi igrač u povijesti Lige prvaka koji je ostvario hat-trick, mlađi od njega bili su samo Raul sa 18 godina i 113 dana (1995.), odnosno Wayne Rooney sa 18 godina i 340 dana (2004.). 



RIJEKA Kakav debi u Ligi prvaka! Devetnaestogodišnji napadač Salzburga Erling Haaland u prvom je nastupu u elitnom europskom klupskom nogometnom natjecanju postigao hat-trick i ponio najviše zasluga za uvjerljivu pobjedu austrijske momčadi nad Genkom (6:2). Norveški tinejdžer je sa 19 godina i 58 dana postao pritom treći najmlađi igrač u povijesti Lige prvaka koji je ostvario hat-trick, mlađi od njega bili su samo Raul sa 18 godina i 113 dana (1995.), odnosno Wayne Rooney sa 18 godina i 340 dana (2004.). Mladi golgeter nije slučajno bio tako učinkovit, on je ove sezone u austrijskom prvenstvu već postigao 11 golova i to na samo sedam odigranih utakmica. Uzimajući u obzir cjelokupnu statistiku, njegov je golgeterski doprinos momčadi Salzburga uistinu golem. Erling je, dakle, ove sezone odigrao devet utakmica, postigao 17 golova i upisao pet asistencija. To u prijevodu znači da u prosjeku postiže gol svake 42 minute! Njegove atribute najbolje će opisati suigrač Maximilian Wöber:


– Erling je fenomenalan igrač, s takvom visinom biti tako plemenit igrač i imati takvu kontrolu lopte… jako je teško igrati protiv njega na treningu, moguće ga je zaustaviti samo prekršajem. U ovoj utakmici protiv Genka još jednom je potvrdio da će biti jedan od najboljih napadača na svijetu.


Haaland je, uzgred, na sebe skrenuo pozornost već na Svjetskom prvenstvu reprezentacija do 20 godina u utakmici Norveške i Hondurasa u skupini postigao devet golova i bio najzaslužniji za uvjerljiv trijumf (12:0). Haaland je u siječnju ove godine stigao u Salzburg iz Moldea za pet milijuna eura, a tržišna vrijednost mu je vrlo brzo narasla na 12 milijuna eura.




Prije dvije godine Erling je u jednom intervjuu otkrio da je te godine narastao »samo« pet centimetara, što je doista bilo malo u usporedbi s prethodnom godinom u kojoj je u visinu »otišao« dvanaest centimetara! Haaland junior je u međuvremenu došao do 193 centrimetra i izrastao u napadača velikog potencijala, koji na velikoj sceni djeluje poput puno iskusnijih golgetera koji se ni približno ne mogu pohvaliti s takvom statistikom. O Erlingovoj nogometnoj budućnosti najviše će reći činjenica da o njegovoj karijeri već izvjesno vrijeme brine Mino Raiola. Pametnom dovoljno.