Orijent 1919 vs. Osijek

Na Krimeji se od 14 sati sastaju druga momčad Prve HNL i sušački stogodišnjak

Ivan Volarić

Krimejske tribine ponovo bi mogle biti dobro ispunjene/Foto Arhiva NL

Krimejske tribine ponovo bi mogle biti dobro ispunjene/Foto Arhiva NL

Kada smo birali suparnike za prijateljske utakmice kojima ćemo obilježiti stotu obljetnicu kluba onda smo se vodili s time da to budu suparnici koji imaju neku povezanost s našom bogatom klupskom povijesti . Zato smo se odlučili i na Osijek s kojim je Orijent 1982. godine igrao osminu finala Kupa bivše države. Time počinjemo obilježavaljenje, a bit će još jako puno događaja - kaže predsjednik kluba Saša Matijaš.



RIJEKA Današnjom utakmicom protiv Osijeka na Krimeji (14 sati, HNTV) počinje niz događaja kojima je cilj obilježiti sto godina Orijenta. Predsjednik kluba Saša Matijaš i njegov suradnici, koji su preuzeli vođenje kluba prošloga ljeta, upravo su dostojnu proslavu velikog klupskog jubileja podcrtali kao jedan od glavnih segmenata svojega ambicioznog projekta. Jasno je da susreti protiv najvećih hrvatskih klubova nisu slučajno odabrani u godini kada bi se Orijent mogao približiti hrvatskoj nogometnoj eliti i zakoračiti u drugoligaške vode.


– Kada smo birali suparnike za prijateljske utakmice kojima ćemo obilježiti stotu obljetnicu kluba onda smo se vodili s time da to budu suparnici koji imaju neku povezanost s našom bogatom klupskom povijesti – govori Saša Matijaš. – Zato smo se odlučili i na Osijek s kojim je Orijent 1982. godine igrao osminu finala Kupa bivše države. Time počinjemo obilježavaljenje, a bit će još jako puno događaja.


Ozljede


Utakmica će dobro doći navijačima Orijenta željnim pravih utakmica, treneru Marinu Mikcu da vidi gdje mu je momčad u ovoj fazi priprema, ali i svima u klubu da testiraju svoje mogućnosti u kontekstu nastojanja da se na proljeće probiju do Druge HNL.





– To će nam biti idealan test! Osijek je jak, znamo kako je odigrao dosadašnje prijateljske utakmice i sigurno će nam to predstavljati veliki izazov. Žao nam je što neki važni igrači ne mogu igrati zbog ozljeda, ali ovo je prilika da isprobamo neke druge, mlađe igrače.



S Krimeje su u HNS poslali zahtjev za dobivanje drugoligaške licence.


– Podnijeli smo molbu, te poslali materijal vezan uz pravne kriterije, a još moramo onaj vezan uz financijske i infrastrukturalne, a za to termin ističe krajem ožujka. Naravno, mi ćemo puno ranije odaslati i taj materijal kako bi imali što više vremena za otklanjanje primjedbi. Sada krećemo uređivati prostor gdje je semafor i gdje će biti smještene TV kamere. HNTV-u je želja češće prenositi utakmice s Krimeje i zbog toga želimo osigurati primjerene uvjete za TV prijenose.


Najteže će biti zadovoljiti infrastrukturalne uvjete.


– Imamo obećanje gradonačelnika da će do ljeta ići uređenje glavne tribine, te trava iza gola. Pomoćni teren će vjerojatno ići u nekom drugom dijelu, ali to nam nije uvjet za dobivanje licence. Ne bi smjelo biti problema, imamo čvrsta obećanja – rekao je Matijaš.



Osijek je tek prvi eminentni »rođendanski« suparnik Orijenta. U gradu na Rječini s posebnim se iščekivanjem čeka ogled prvih susjeda, gradskih rivala Orijenta i Rijeke.


– Rijeka je sigurno atraktivan suparnik u ovom podneblju i naravno da razmišljamo i o tome. Međutim, Rijeku smo uvjetno rečeno sačuvali za neka malo toplija vremena kada će i posjeta sigurno biti značajnija.


Film i monografija


Centralni događaj bit će ogled protiv reprezentacije Hrvatske, vjerojatno na jesen.


– Povezala bi se utakmica reprezentacije u Istri ili na Rujevici s gostovanjem na Krimeji. Ti termini, odnosno domaćini tih utakmica nisu još definirani. Reprezentacija ima tek definiranu utakmicu protiv Azerbajdžana u Maksimiru, sve ostalo još nije poznato. Vjerujem da će do te utakmice doći u drugoj polovici godine.


Posebna priča su klupska monografija, koju bi trebao ispisati Marinko Lazzarich, inače autor Rijekine monografije, te dokumentarni film.


– Zamislili smo da monografiju i film izdamo krajem godine kako bismo obuhvatili sve ove događaje kroz godinu. To je ogroman posao. Monografija Orijenta ne može biti knjiga od sto stranica, nemoguće je tako bogatu povijest, sto godina kluba, svesti na sto stranica. Monografija će imati 350 stranica, to je jako puno posla, teksta, razgovora, fotografija… Što se filma tiče, želja nam je ostaviti jedan trag, videozapis o klubu čega do sada nije bilo. Šteta je što nema materijala iz daleke prošlosti, ali snaći ćemo se na neki način – rekao je Matijaš.