Član Bilićeva stožera

NIKOLA JURČEVIĆ Argentinski recept: nametnuti kontroliranu igru i čekati

Ivana Vaupotić

Lakše igramo utakmice s velikim reprezentacijama - Nikola Jurčević / Foro Davor Kovačević

Lakše igramo utakmice s velikim reprezentacijama - Nikola Jurčević / Foro Davor Kovačević

Rekao bih da su u ovoj reprezentaciji Engleske top klase Harry Kane, Dele Alli i Raheem Sterling – kaže Jurčević



ZAGREB Prema riječima Nikole Jurčevića, hrvatska reprezentacija sada se nalazi u situaciji koja joj najbolje odgovara.


– Nismo pod imperativom koji si sami stvaramo kada igramo s reprezentacijam koje ne pripadaju svjetskom vrhu. Povijest našeg nogometa nas uči da puno lakše igramo utakmice s velikim reprezentacijama, a ja se nadam da će tako biti i s Englezima – kaže Jurčević koji je proveo dvije godine u »West Hamu« kao član stručnog stožera Slavena Bilića.


Znači, vjerujete da hrvatski reprezentativci ne osjećaju veliki pritisak?




– Svjetsko prvenstvo u ovoj fazi donosi posebna psihološka stanja. Iz utakmice u utakmicu igrači se strahovito troše na fizičkom i emotivnom planu, a to se ne može s ničim usporediti. Budući da smo relativno mlada država, kod nas su taj naboj i ponos posebno izraženi. Od trenutka kada smo prošli Rusiju u četvrtfinalu, igračima stižu poruke sa svih strana. Oni sada nose cijelu naciju na leđima, u pozitivnom smislu.


Kakvu utakmicu očekujete?


– Kao što sam rekao, lakše igramo utakmice s velikim reprezentacijama. Sjetite se samo Nizozemske u Parizu, Njemačke u Klagenfurtu ili, na kraju krajeva, Argentine u Nižnjem Novgorodu. Mislim da bi ovaj polufinale mogla biti repriza te utakmice. Ako zabijemo prvi gol, sve će nam se otvoriti, kao i s Argentinom. U svakom slučaju, vjerujem da neće biti nestrpljivosti bude li rezultat dugo vremena neriješen.


Engleski mediji tvrde da je Hrvatska na rubu snaga zbog produžetaka u osmini finala i četvrtfinalu. Može li to biti presudno?


– Siguran sam da je to predimenzionirano. Po meni, mi smo u tim utakmicama s Danskom i Rusijom dobili na stabilnosti i samopouzdanju. Kada je snaga u pitanju, podsjetit ću da u nekim dijelovima tih utakmica nismo bili u pravom ritmu, a zatim smo se naglo dizali i odlično igrali. Osim toga, nastup u polufinalu Svjetskog prvenstva svakom je dodatni izvor snage i energije. Što se same utakmice tiče, nema razloga da ulazimo u nekakvu jurnjavu s Englezima i visoki presing. Trebamo nametnuti kontroliranu igru i čekati ih, kao što smo napravili s Argentinom.


Živjeli ste dvije godine u Londonu i poznajete tamošnje medije. Iz čega proizlaze arogancija i bahatost koju i sada pokazuju?


– Kada njihova reprezentacija igra sa suparnicima koje ne smatraju najboljima na svijetu, znaju biti prepotentni. Jednostavno, to je njihov način funkcioniranja. Skloni su podcjenjivaju malih nacija, a nas upravo tako doživljavaju. Osim toga, tako pokušavaju i sami sebe dodatno ohrabriti. Vjerujem da će to biti dodatni motiv za naše dečke koji su, koliko sam vidio, vrlo korektni i odmjereni.


Reprezentacije koje su ostale na Svjetskom prvenstvu do sada su odigrale pet utakmica. Kako vam izgleda ono što je pokazala Engleska?


– Vrlo teško je dati neku konkretnu ocjenu jer im je Belgija bila jedini snažan suparnik, a tu utakmicu igrali su s kombiniranom postavom jer su već ranije osigurali osminu finala. Budući da ih je taj poraz gurnuo u lakši dio ždrijeba, možemo reći da su imali i sreće. S Tunisom u se mučili do zadnjih minuta, Panamu su razmontirali, a s Kolumbijom i Švedskom nisu bili pretjerano uvjerljivi. Opet, u nokaut fazi Svjetskog prvenstva najbitniji je krajnji rezultat.


Sve te igrače imali ste priliku vidjeti iz bliza u Premiershipu. Kakav su dojam ostavili na vas?


– Svi su fizički izmnimno moćni i brzi. Rekao bih da su u ovoj reprezentaciji Engleske top klase Harry Kane, Dele Alli i Raheem Sterling. Ostali su vrlo dobri igrači koji mogu bljesnuti u svakom trenutku. Mlađi su od naše reprezentacije, a to im daje prednost u smislu energije. Međutim, na našoj strani je iskustvo. Za razliku od nekih prijašnjih godina, Engleze krasi veliko zajedništvo koje vidi u njihovim nastupima. Međutim, sigurno nisu nepobijedivi.