Ludi mercato

Modrić u Interu, san ili stvarnost?

Ivana Vaupotić

Ivan Perišić i Luka Modrić/Foto REUTERS

Ivan Perišić i Luka Modrić/Foto REUTERS

Dolazak Cristiana Ronalda u Juventus definitivno je dao dodatnu dozu privlačnosti talijanskom klupskom nogometu, a Inter će ove sezone nakon dugih šest godina čekanja opet nastupiti u Ligi prvaka i pojačavaju momčad



ZAGREB Ostvare li se najnovija želja Luciana Spallettija, neće biti fraza kada netko kaže da Inter u novoj sezoni ide na hrvatski pogon. Nerazzurri su, naime, krenuli po Luku Modrića, a talijanski mediji tvrde da im je taj transfer na vrhu liste prioriteta, što sugerira da neće samo tako odustati ako Real Madrid odbije početnu ponudu.


Za sada u javnost nisu izašle konkretni iznosi, no jasno je da europski prvak neće prodati najboljeg igrača Svjetskog prvenstva za kikiriki. Ako će ga uopće prodati. Ovog ljeta Cristiano Ronaldo otišao je u Juventus za 117 milijuna eura, a Real još uvijek nije doveo »kapitalca« kojim bi opravdao taj transfer. Samim time, nije teško pretpostaviti kako bi navijači naučeni na trofeje primili odlazak još jednog ključnog igrača.


S druge strane, u obzir treba uzeti Modrićevu životnu dob. Kapetan hrvatske reprezentacije će 9. rujna napuniti 33 godine, što, u kombinaciji sa Zlatnom loptom iz Rusije, znači da je Realu ovo idealna i vjerojatno zadnja prilika da ga kvalitetno unovči. To definitivno zvuči grubo i nekorektno, ali povijest govori da madridski klub funkcionira na taj način.




Zapravo, Real se zbog životne dobi rješavao igrača koji su bili puno veće legende kluba od Modrića. Uostalom, dovoljno se sjetiti ne tako davnih primjera Raula Gonzaleza i Ikera Casillasa. Modrić, doduše, igra u životnoj formi i trenutno je sasvim sigurno najbolji veznjak na svijetu, no pitanje je kakve planove imaju čelnici Reala za završni dio ovog prijelaznog roka. A iz njihove perspektive ova prilika izgleda idealno.


Naime, Modrić ima ugovor s Realom do srpnja 2020. godine, a tržišna vrijednost mu, s obzirom na životnu dob, pada, iako je nogometno znanje neupitno. Preciznije, sada je procijenje na 25 milijuna eura, odnosno na duplo manje od, na primjer, dvije i pol godine mlađeg Ivana Rakitića. Povrh toga, Zlatna lopta iz Rusije Realu pruža jedinstvenu priliku za podizanje cijene.


S druge strane, dolazak Ronalda u Juventus definitivno je dao dodatnu dozu privlačnosti talijanskom klupskom nogometu, a Inter će ove sezone nakon dugih šest godina čekanja opet nastupiti u Ligi prvaka.


Nerazzurri su zbog toga ovog ljeta bili itekako aktivni na tržištu. Romi su za veznjaka Radju Nainggolana platili 38 milijuna eura, a argentiskom Racingu 23 milijuna eura za napadača Lautara Martineza. Zatim, besplatno su doveli stopera Stefana de Vrija iz Lazija i univerzalca za lijevu stranu Kwadwa Asamoaha iz Juventusa, dok su Atleticu iz Madrida dali 6 milijuna eura za jednogodišnju posudbu Šime Vrsaljka. U istom aranžmanu doveli su i desnokrilnog napadača Mattea Politana iz Sassuola, s time da ih je to koštalo 5 milijuna eura i transfer Jensa Odgaarda u suprotnom smjeru.


Svi nositelji igre iz prošle sezone za sada su ostali u klubu, uključujući Ivana Perišića, Marcela Brozovića, Maura Icardija i Joaoa Mirandu. To, pak, znači da bi možebitno dovođenje Modrića predstavljalo šlag na torti Spallettijevog igračkog kadra i buđenje nade da se Inter može vratiti na pozicije koje je držao prije osam-devet godina.


Naravno, taj transfer za sada je tek plan čija realizacija ovisi isključivo o procjeni čelnika Reala. Nije na odmet istaknuti da talijanski mediji kao dobar znak vide činjenicu da Modrić trenutno provodi godišnji odmor s obitelji u Porto Cervu na Sardiniji, a usput tvrde da on ne bi imao ništa protiv igranja u istoj momčadi s trojicom hrvatskih reprezentativaca.