Novi trenerski početak

MATJAŽ KEK: Ne razmišljam o EURU dok ne stvorim ekipu koja će imati gard i karakter

Ivan Volarić

Matjaž Kek/Foto I. TOMIĆ

Matjaž Kek/Foto I. TOMIĆ

Previše je tih 1:1 rezultata... Ali, znao sam kakvo je stanje i ovo je za mene veliki izazov. U ovom tjednu sam tek upoznao ekipu i baš mi je bilo OK. Sve su to dečki koji imaju svoje probleme, a neki od njih igraju u velikim klubovima. Sada sve to treba složiti u jedan kolektiv i prepoznatljivu igru i onda će to biti OK - kaže bivši trener nogometaša Rijeke



RIJEKA Slovenske kolege neposredno nakon remija Slovenije i Makedonije (1:1), prve domaće kvalifikacijske utakmice povratnika na izborničku funkciju Matjaža Keka, iznijele su zanimljiv podatak s kojim su suočili bivšega trenera nogometaša Rijeke. Slovenija je i petu utakmicu zaredom odigrala 1:1 s trećim različitim izbornikom! Naravno da Kek nije upro prstom u igrače, takvo nešto nije činio ni dok je bio na Rujevici, ali je brzo detektirao gdje je problem:


– Igrači jednostavno nedovoljno vjeruju u svoje mogućnosti, nedostaje nam više samopouzdanja da bi mogli neke utakmice prelomiti u svoju korist…


U prijevodu, višegodišnja stagnacija slovenskog nogometna učinila je svoje. Slovenska vrsta potonula je do 67. pozicije na FIFA-inoj ljestvici. Kada je Kek 2011. godine zaključio svoj prvi mandat, ostavio je reprezentaciju čak 40 mjesta niže!


Nedokazana generacija




– Prije svega govorimo o jednoj generaciji igrača koja je nedokazana i ima tu potencijala, međutim, treba nam ta jedna utakmica da nas probije i onda bi sve bilo lakše – nastavio je Kek u utrobi stadiona Stožice analizirati svoj novi izbornički početak u opuštenom društvu riječkih novinara. – U Izraelu smo bili nadomak pobjede, a sada se vidi koliko je taj rezultat dobar jer su Izraelci uvjerljivo dobili Austriju. Utakmica protiv Makedonije mogla je otići na jednu i drugu stranu. Komplimenti Makedoncima i njihovoj reprezentaciji koja se izgradila kroz Ligu nacija. Nama nedostaje kvaliteta igre, ali imamo voljni moment. Kažnjava se svaka naša pogreška. Tako je bilo u Izraelu, a tako je bilo i sada protiv Makedonije. Čeka nas puno posla.



Hrvatska je poražena od Mađarske?


– Nisam gledao utakmicu, ali naravno da sam čuo za rezultat. Ima opasnih rezultata u kvalifikacijama. Dvije reprezentacije iz svake skupine idu dalje i to je ono što sve vuče naprijed. Bit će zanimljivo u kvalifikacijama. Ulog je velik!



Skupina je neizvjesna, izjednačena?


– Utakmica u Haifi i ova na Stožicama bila je gledljiva. Igramo gledljiv nogomet. Meni nedostaje brža reakcija nakon izgubljene lopte, ali imali smo tek tri treninga skupa. Većinu igrača sam tek sada upoznao. Moramo gledati prema naprijed, ispraviti greške zbog kojih smo kažnjeni.


Reprezentacija je pomlađena?


– Imamo potencijala u mladim reprezentacijama, ali sve to trebaš vidjeti kroz trening i druženje, da bi upoznao karaktere igrača. Sigurno da osim razmišljanja o poboljšanjima u igri idu i razmišljanja o dopunskoj selekciji igrača.


Pred vas nije stavljen imperativ plasmana na EURO?


– Imperativ uvijek postoji! Slovenija je već bila na velikim natjecanjima. Možda se to malo previše povezivalo s mojim imenom. Ne možeš očekivati da ćeš uzeti ekipu bez treninga i očekivati da će se sve okrenuti za 360 stupnjeva. Dosta smo nisko na rang listi FIFA-e, nekad to zna biti varljivo, ali u ovom slučaju odražava jednu pozitivnu seriju Makedonije i jednu dugu seriju Slovenije bez pobjede. Previše je tih 1:1 rezultata… Ali, znao sam kakvo je stanje i ovo je za mene veliki izazov. U ovom tjednu sam tek upoznao ekipu i baš mi je bilo OK. Sve su to dečki koji imaju svoje probleme, a neki od njih igraju u velikim klubovima. Sada sve to treba složiti u jedan kolektiv i prepoznatljivu igru i onda će to biti OK.


Strpljenje


Koliko vam je bilo lakše ući u ovu priču s obzirom na to da iza sebe već imate višegodišnje iskustvo rada u reprezentativnom nogometu koji je specifičan u odnosu na klupski?


– Meni je teže jer tu su određena očekivanja, a ja imam neki svoj način rada koji zahtjeva kontinuitet. Moramo sami sebi dati neki imperativ, moraš postaviti neki cilj. Ne možeš sada reći »bit ću zadovoljan trećim ili četvrti mjestom u skupini«. Skupina je baš natjecateljska i bit će još rezultata gdje će se gubiti bodovi… Možda je jedino Poljska krenula malo otvorenije.


Je li za vas osobno veći uspjeh plasman na SP 2010. godine ili da primjerice uspijete ovu selekciju odvesti na EURO?


– Ne razmišljam o tome dok ne stvorim ekipu koja će imati taj gard i karakter. Sve te reprezentacije protiv kojih mi igramo se dugo vremena slažu. Ne znam koliko dugo će ljudi imati strpljenja. Sve vide Slovenija na velikim natjecanjima, uska igračka baza ti ne daje neke velike mogućnosti. Osim toga, kvalifikacije se odigraju u jednoj godini. Sada nam u idućem terminu u lipnju slijede dva gostovanja, utakmica kod Austrije, koja je ostala bez boda, bit će izuzetno bitna. Sada već malo više znam o igračima, a i oni o meni. Nisam nezadovoljan, ali ni sretan s ovim rezultatima. Imali smo povrh svega peh da smo igrali u četvrtak u Izraelu, put je dugo trajao i možda nam je nedostajalo malo svježine u drugom poluvremenu protiv Makedonije – rekao je Kek.



 Srdačno ste se uoči utakmice izljubili sa Stefanom Ristovskim?


– To je kao da sretneš sina nakon dugo vremena! S Darkom Velkovskim nisam bio tako dugo u Rijeci, iako mi je drago da je konačno počeo igrati. Igra kvalitetno. Što se tiče Rileta, to su neke stvari koje se ne mogu zaboraviti. Na kraju te kao čovjeka veseli kada te protivnički igrač, koji je bio tvoj igrač, pozdravi na takav način. Jedva sam čekao da ga vidim. Želim mu sve najbolje i u ovoj utakmici je pokazao da je bio jedan od velikih oslonaca one ekipe Rijeke.