Liga nacija

Luis Enrique najavio napadačku igru protiv Engleske i Hrvatske

Hina

Luis Enrique / Reuters

Luis Enrique / Reuters

»Igrat ćemo napadački, imati loptu u svom posjedu te stvarati prilike. Kada ne budemo imali loptu visoko ćemo i agresivno pritiskati protivničku obranu«, rekao je 48-godišnji Enrique na konferenciji za medije uoči okršaja na Wembleyu



MADRID Španjolska u subotu u Engleskoj igra svoju prvu utakmicu nakon razočaravajućeg ispadanja sa Svjetskog prventva a debitant na njenoj klupi Luis Enrique najavljuje napadačku igru uz posjed lopte.


»Igrat ćemo napadački, imati loptu u svom posjedu te stvarati prilike. Kada ne budemo imali loptu visoko ćemo i agresivno pritiskati protivničku obranu«, rekao je 48-godišnji Enrique na konferenciji za medije uoči okršaja na Wembleyu.


U utorak će, pak, Španjolska ugostiti Hrvatsku u Elcheu u svojoj drugoj utakmici u Ligi nacija. Pobjedama u ova dva susreta Enrique želi vratiti Španjolsku u vrh svjetskog nogometa.




»Španjolska je bila uzor drugima, momčad koju je poznavao čitav svijet«, istaknuo je. Od 2008. godine do 2012. bilo je njeno zlatno razdoblje okrunjeno s dva naslova europskog prvaka te jednim najboljeg na svijetu. Od tada na iduća tri natjecanja nije prošla dalje od osmine finala. Nakon ispadanja od domaćina Rusije prije mjesec i pol dana kormilo je preuzeo bivši Barcelonin trener.


Izostavio je s popisa veznog Kokea, desnog beka Jordija Albu te krilnog Lucasa Vázqueza a zbog obiteljskih rayloga neće biti napadača Diega Coste. Od igranja su se pak oprostili branič Gerard Piqué, vezni Andrés Iniesta te ofenzivni David Silva. Enrique je pozvao deset novih igrača među kojima su povratnik u momčad napadan Álvaro Morata i stoper Raúl Albiol.


»Razgovarao posebno s igračima, sa svima zajedno…nemam jednu zatvorenu metodu rada. Radim stvari koje vidim da nedostaju momčadi. Njihovo ponašanje tijekom proteklog tjedna, koliko smo radili zajedno, bilo je besprijekorno. Primjerice pravilo da neće koristiti mobitele prilikom objeda prihvatili su s oduševljenjem«, rekao je Enrique.


Još ranije je rekao da će igrati u formaciji 4-3-3 u kojoj već godinama igraju no odbio je dati popis igrača s kojima će krenuti po prve bodove.


»Optimist sam, ne sjećam se niti jednog tjedna kada sam kao trener vidio toliko predanog rada kao sada. Jedva čekam da ih sutra vidim kako se natječu«, rekao je Enrique koji je bio trener Barcelone od 2014. do ljeta 2017. Nakon toga se odmarao godinu.


Španjolska je zadnji put s Engleskom igrala u studenom 2016., također na Wembleyu no tada u prijateljskoj utakmici. Pod vodstvom Julena Lopeteguija na klupi Španjolci su ondje odigrali 2-2. Bila je to jedna od prvih utakmica Lopeteguija kao izbornika. Kasnije će svoj ciklus završiti s 20 utakmica bez poraza. Njega je na svjetskom prvenstvu privremeno naslijedio sportski direktor reprezentacije Fernando Hierro koji je nanizao još tri susreta bez poraza a onda je ispao tek na jedanaesterce od domaćina Rusije u osmini finala.


Prije toga je Španjolska posljednji put izgubila u ljeto 2016. u osmini finala Europskog prvenstva s 2-0 od Italije.