Derbi na Rujevici

LUKA CAPAN: Osječani su nezgodni, ali mi moramo težiti našem okomitom i agresivnom načinu igre

Denis Frančišković

Luka Capan/Foto Arhiva NL

Luka Capan/Foto Arhiva NL

Ne smije im se dopustiti niti malo prostora jer to uvijek uspiju iskoristiti. Imaju s jedne strane Bočkaja, s druge Hentyja koji su nezgodni, individualci koji u svakom trenutku jednim potezom mogu priprijetit - kaže branič Rijeke



RIJEKA Rujanska nedjeljna večer (19 sati), dobri suparnici, momčadi željene nadigravanja… S jedne strane »Rijeka«, s druge »Osijek«, kao i kormilari Matjaž Kek i Zoran Zekić, ali i majstori poteza poput Alexandera Gorgona i Harisa Hajradinovića. I gledatelji željni dobrog nogometa. Ispunjeni su svi preduvjeti za derbi sedmog kola na Rujevici, čeka sam još samo prvi zvižduk Frana Jovića.


Osječani postaju sve veća lovina, bod su prednost ispred »bijelih«, a ulog je popriličan. Iako, ovo je tek prvi sudar dva pretendenta na vrh u dugačkom maratonu od 36 kola. Momčad Matjaža Keka ohrabrena je pripremnom izvedbom pod stijenama Kantride u kojoj je nadigran »Maribor« (4:0), gosti su pak u stanci minimalno svladali tuzlansku »Slobodu« u Velikoj (1:0).


»Rijeka« i »Osijek« klubovi su koji ne štede na obostranim komplimentima. Slični su po mnogočemu, »Rijeka« je pod Kekom došla do povijesnog naslova, »Osijek« pod Zekićem priželjkuje sličan scenarij.




– Kada je klub u nekom progresivnom napretku, kada ima svoju filozofiju, a uz mogućnost financijski zadovoljiti apetite trenera i struke, onda je to već predznak za jednu organizaciju, sistem…, ono što »Osijek« sada sigurno ima. Ima kontinuitet i u stručnom stožeru i sigurno da njihova dopunska selekcija, dolazak novih i kvalitetnih igrača, znači da misle izuzetno ozbiljno. U vrhu su hrvatskog nogometa, ispred nas su na ljestvici i već tradicionalno su naše utakmice u posljednje vrijeme i pune agresije, ali super fer i korektne. Kad se završi susret, pokazujemo koliko je obostranog poštovanja. Vjerujem da će takav biti i današnji ogled – najavljuje trener Riječana Matjaž Kek.


I on, kao i igrači, vjeruje da će se pozitivna energija s Kantride pretočiti na travnjak i tribine Rujevice. Navijači su puno puta biti važan zamašnjak prema uspjehu »bijelih«.


– Derbi je derbi, a vidjeli smo neki dana na Kantridi kako izgleda sinergija navijača i momčadi, onako spontano… Normalno da želimo da se takvo nešto nastavi i na Rujevici. Ludo bi bilo govoriti da nismo imali podršku i u utakmicama u kojima nismo dobro izgledali. To nas raduje, a na kraju krajeva, to je i obveza za nas – smatra Kek.


Daroviti Luka Capan čeka svoju šansu. Protiv Maribora odigrao je zapaženo, skrenuo pažnju na sebe…


– I ja sam zadovoljan kako sam odigrao protiv Maribora, pogotovo zato što nisam dugo igrao. Nadam se da ću zaigrati i u prvom sastavu, ali o tome odlučuje trener. Naravno, najviše bih volio u veznoj liniji – kaže Luka.


O Osječanima sve najbolje, ali i o svojim suigračima. Cilj je jasan, samo pobjeda.


– Dolazi nam izuzetno jaka momčad, momčad s puno dobrih individualaca. Osječani igraju agresivan nogomet s puno kontri i polukontri. Dobro nam je došla ova stanka, pripremili smo se jako dobro. Naravno, idemo po pobjedu.


O pristupu, kaže Luka. suvišno je više i govoriti. Treba pokazati raznovrsnost i posebnu pozornost obratiti na dva gostujuća igrača.


– Moramo samo težiti našem načinu igre. Znači puno paseva, okomito i agresivno. Sigurno neće biti laka utakmica, gosti su nezgodna momčad, ne smije im se dopustiti niti malo prostora jer to uvijek uspiju iskoristiti. Imaju s jedne strane Bočkaja, s druge Hentyja koji su nezgodni, individualci koji u svakom trenutku jednim potezom mogu priprijetiti – tvrdi Capan.