Rusija naših snova

Kolinda Grabar-Kitarović uveličala Dalićevo predstavljanje knjige

Ivana Vaupotić

Zdravko Marić, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Zlatko Dalić/Igor Kralj/PIXSELL

Zdravko Marić, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Zlatko Dalić/Igor Kralj/PIXSELL



ZAGREB Otvorena promocija autorske knjige Zlatka Dalića “Rusija naših snova” – Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu – ove je srijede još jednom rasplamsala uspomene na Svjetsko prvenstvo srebrnog sjaja. Među uzvanicima u kinu Europa pojavila se i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na Mundialu uživo pratila sve nastupe reprezentacije.


– Kada mi je Hrvatski nogometni savez povjerio reprezentaciju, shvatio sam da mogu podići igrače samo ako im pristupim kao prijatelj i čovjek od povjerenja. Oni su to prepoznali i zajednički smo krenuli na taj put. Ponosan sam na ovu knjigu jer ona je zapis svega, od dana kada sam postao izbornik, zaključno s dočekom. Tu je zabilježeno sve, povijest i san koji je postao java. Ova knjiga je i zahvala igračima bez kojih srebra nikadane bi bilo te posveta svim našim navijačima diljem svijeta. Neka ona bude dodatni motiv i putokaz za generacije koje dolaze – istaknuo je izbornik o knjizi koju su izdale Sportske novosti, uz pokroviteljstvo Podravke. Na 180 stranica svog literarnog prvijenca Dalić je pokušao otkriti tajnu uspjeha reprezentacije na Mundialu, otkrivajući do sada nepoznate detalje vezane uz kovanje srebrne medalje koja je prije nešto više od pet mjeseci ujedinila Hrvatsku. Uz njega su na promociji sudjelovali Miroslav Ćiro Blažević, koji je napisao predgovor, predsjednik uprave Podravke Marin Pucar, te predstavnici Sportskih novosti, glavni urednik Mario Zorko,komentator Anton Samovojska i novinar Dražen Antolić. – Imao sam privilegiju da uistinu upoznam Zlatka Dalića u trenutku kada nije bio faca. Vjerujte, odmah sam znao da će biti veliki trener. Nisam vjerovao u ovo čudo koje je napravio u Rusiji, ali on je bio toliko ambiciozan i jako je žurio u to, kao da je znao da je znanje uvijek neprikosnoveni autoritet. I savršeno se naoružao znanjem. Često me konzultirao, ali nisam mu dao niti jedan savjet. Trudio bih se da ga isprovociram da samkaže kako bi nešto napravio. Ponekada se ne bih složio s njim, ali imao sam refleks da to prešutim jer sam shvatio da bih u njegovoj dobi postupio na isti način. Njegove zasluge u ovom rezultatu su uistinu velike, i zato mi je drago da sada odajemo priznanje jednoj sportskoj veličini, mom Zlatku Daliću – rekao je Ćiro.

Knjiga se može nabaviti na svim kioscima, a Dalić je odlučio svoj dio zarade proslijediti humanitarnoj zakladi nogometne reprezentacije “Vatreno srce” koja će sredstva usmjeriti za pomoć potrebitoj djeci.