Veliki gubitak

KRAJ JEDNE EPOHE: Odlazak čovjeka koji je stvorio moćnu Miškovićevu Rijeku

P. N.

Matjaž Kek se u Velikoj Gorici oprostio od navijača i grba kluba u kojem je proveo pet i pol godina/D. KOVAČEVIĆ

Matjaž Kek se u Velikoj Gorici oprostio od navijača i grba kluba u kojem je proveo pet i pol godina/D. KOVAČEVIĆ

Rujevicu napušta čovjek koji je uz Damira Miškovića najzaslužniji za stvaranje moćne Rijeke koja je privremeno narušila Dinamovu dominaciju, ali i odigrala nekoliko zapaženih europskih sezona.

RIJEKA Ako noć sa subote na nedjelju ne donese neki veliki preokret i Matjaž Kek ustraje u svojoj ostavci, onda se slobodno može zaključiti da je subotnjim porazom u Velikoj Gorici završila jedna više nego uspješna era u novijoj povijesti riječkoga prvoligaša. Matjaž Kek odavno je već i matematički potvrdio da je najuspješniji i najdugovječniji trener u povijesti kluba.Kek je na riječku klupu prvi put sjeo 9. ožujka 2013. godine. Naslijedio je na toj funkciji sportskoga direktora Srećka Juričića koji je uskočio za kormilo nakon smjene Elvisa Scorije. Kek je u prvom susretu svladao Inter 2:1, odnosno ostvario prvu od ukupno 164 pobjede u 274 službene utakmice (65 remija, 45 poraza) na klupi Rijeke u četiri različita natjecanja. Kada se uzmu u obzir samo prvenstvene utakmice Keku je ovo bio 201. susret, 29. prvenstveni poraz (50 remija, 122 pobjeda).

Matjaž Kek je u proteklih 2037 dana, odnosno pet godina, šest mjesec i 27 dana , osvojio četiri trofeja. Dva Kupa Hrvatske (2014., 2017.), Superkup (2014.) i prvi, povijesni naslov prvaka (2017. godine). Triput su bijeli pod njegovim vodstvom igrali skupnu fazu Europske lige, ostvarili neke od antologijskih uspjeha u Europu poput trijumfa nad Stuttgartom, nekadašnjim europskim prvacima Milanom i Feyenoordom ili remija s osvajačem Europske lige Sevillom. Kekov mandat ostat će upamćen i po velikoj fluktuaciji igrača, činjenici da u tom razdoblju nije promovirao niti jednog juniora iz vlastite škole, ali isto tako da je za njegovo vrijeme Rijeka ostvarila niz velikih inozemnih tranfsera poput rekordnog u povijesti kluba – prodaje Andreja Kramarića u Leicester City za 10 milijuna eura.


Rujevicu napušta čovjek koji je uz Damira Miškovića najzaslužniji za stvaranje moćne Rijeke, koja je duplom krunom privremeno narušila Dinamovu dominaciju, ali i odigrala nekoliko zapaženih europskih sezona.