Izbornik Argentine

JORGE SAMPAOLI Bit će teško, Hrvatska ima strašnu generaciju

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Ovo je  komplicirano natjecanje, pogotovo kad misliš da ćeš lakoćom pobijediti prvu utakmicu. Hrvatska je za nas veliki izazov, igrat ćemo protiv izvanredne momčadi, sjajne generacije igrača. Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska dobila dodatni vjetar u leđa poslije pobjede nad Nigerijom – kaže Jorge Sampaoli



NIŽNJI NOVGOROD Jorge Sampaoli je u svojoj knjizi »Ništa nije nemoguće« napisao da Lionel Messi na svako svjetsko prvenstvo odlazi kao da mu je pištolj prislonjen na sljepoočnicu. Najavljujući večerašnju utakmicu s Hrvatskom pojasnio je što je točno pritom mislio:


– Mislio sam na preveliki pritisak kojem je Leo izložen. To uvijek ide istim smjeron: ako postigne pogodak, svi smo zaslužni, a ako Argentina izgubi, onda je samo Leo odgovoran. To jednostavno nije pošteno prema njemu i zato ću sada reći da sam ja odgovoran za njegov promašeni jedanaesterac. Messi je i dalje najbolji igrač na svijetu – rekao je Sampaoli, trudeći se iz petnih žila obraniti lik i djelo najvećega igrača današnjice, koji je uoči utakmice s Hrvatskom uistinu suočen s golemim pritiskom javnosti. Tim više što je Cristiano Ronaldo protiv Maroka postigao svoj četvrti pogodak i odveo Portugal nadomak plasmana u drugi krug natjecanja. Ispada da je i za Messija, i za Argentinu večerašnja utakmica protiv Hrvatske »biti ili ne biti«.


– Prva je utakmica bila važna, ali nismo uspjeli pobijediti i sada je ova s Hrvatskom još važnija. Sada dolazimo do one tvrdnje da je svjetsko prvenstvo doista komplicirano natjecanje, pogotovo kad misliš da ćeš lakoćom pobijediti prvu utakmicu. Dvoboj s Hrvatskom je za nas veliki izazov, igrat ćemo protiv izvanredne momčadi, sjajne generacije igrača. Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska dobila dodatni vjetar u leđa poslije pobjede nad Nigerijom.



Je li Rusija zadnja Messijeva prilika za osvajanje naslova svjetskog prvaka i dostizanje Maradone?– Ljudi vole uspoređivati razne stvare da bi definirali razlike, ali u ovom slučaju su u pitanju generacijske različitosti, a to je nešto sasvim drugačije. Nemojte zaboraviti da je Leo izgubio samo pet ili šest utakmica, od 76 koliko ih je odigrao u dresu Argentine. Leo je stup naše reprezentacije, kao što je to bio Maradona u svoje doba.


Glave skupa


Brine li vas činjenica da je Messi posljednjih dana izuzetno ljut?


– Svi smo bili uzrujani što nismo pobijedili Island, ali uspjeli smo se oporaviti. Ponavljam, Leo ne smije snositi svu odgovornost na svojim plećima. Uostalom, svakome se može dogoditi da promaši jedanaesterac, ali… Nije bitan samo jedan igrač, bitna je cijela momčad. Moramo skupiti glave i u dobrim i u lošim trenucima, ponekad nam nogomet servira neugodna iznenađenja. Najbitnije je od svega naš stav, ne želimo ispasti s turnira. Svjesni smo da nam se izgledi za prolaz smanjuju, ali još uvijek je sve u našim rukama. Fokusirani smo, dobro smo trenirali posljednjih dana, ali to moramo potvrditi na terenu.


Uoči utakmice s Islandom ste izdiktirali sastav. Možete li to ponoviti pred dvoboj s Hrvatskom?



Prema podacima kojima raspolaže specijalizirani nogometni portal transfermarkt.de argentinska nogometna reprezentacija procijenjena je na 700 milijuna eura, što je dva puta više od vrijednosti hrvatskih igrača koji vrijede 350 milijuna eura. Argentinci su sedma najvrijednija reprezentacija prvenstva, a Hrvatska je na 10. mjestu. Tri najskuplje momčadi su Francuska, koja je procijenjena na 1,08 milijardi eura, Španjolska (1,03) i Brazil (981). Najskuplji igrač u redovima aktualnih svjetskih doprvaka očekivano je Lionel Messi, koji je »težak« 180 milijuna eura. Iza njega su Paulo Dybala (110 ) te Sergio Aguero (80), Gonzalo Higuain (60) i Angel di Maria (40). Najskuplji igrač u redovima »kockastih« je Ivan Rakitić koji vrijedi 50 milijuna eura. Iza njega su Luka Modrić (40), Ivan Perišić (40) i Mateo Kovačić (30).


– Ne mogu. Iz jednostavnog razloga što još nisam razgovarao s igračima i priopćio im tko će igrati.


Izvjesno je da ćete mijenjati sustav?


– Planirali smo sve utakmice unaprijed, vodeći računa o različitim odlikama naših protivnika. Imamo plan i za Hrvatsku, momčad će doživjeti određene promjene, ali naš stil ostaje isti. Nastojat ćemo se nametnuti posjedom lopte, biti agresivni u protivničkom šesnaestercu, a to iziskuje i neke novine u našoj igri.


Slučaj Kalinić


Izgledno je da će priliku dobiti Pavon?



Paulo Dybala, napadač Juventusa i Argentine, smatra da će Hrvatska igrati otvorenije od Islanda, što bi njemu i suigračima moglo otvoriti prostor za razvijanje igre i pobjedu. – Uvjeren sam da će Hrvatska, zbog klase igrača koju ima, protiv nas tražiti pobjedu. No, budu li tražili pobjedu mogli bi nam otvoriti prostor, za razliku od onoga što je radio Island. Napadaju puno pa moramo iskoristiti prostor koji će nam ostaviti. Tako ćemo nastojati razviti svoju igru – rekao je Paolo Dybala, koji o hrvatskim nogometašima ima itekako pozitivno mišljenje. Počev od svog suigrača iz Juventusa Marija Mandžukića.– Mandžukić je vrlo specifična osoba, način na koji se ponaša, ostavlja dojam lošeg momka, agresivca, no zapravo je dobra osoba. Kada otvoriš vrata njega kao osobe vidiš da je skroman i radnik. Imam jako dobar odnos s njim. Na terenu je drugačija osoba. Nema respekta ni prema kome, u pozitivnom smislu, nije ga briga tko se nalazi s druge strane baš kao što je i rekao. Smatram da su gotovo svi hrvatski igrači, njegovi kolege, takvi.»Vezano za mogući presing, pak, vidjeli smo da se Rakitić povlači, igrom umara. Treba biti pažljiv na isturene igrače poput Mandžukića koji su snažni. Napadaju puno pa moramo iskoristiti prostor koji će nam ostaviti. Tako ćemo nastojati razviti svoju igru«, dodao je napadač koji je protiv Islanda bio na klupi.


– Pavon je kvalitetan igrač, može u svakom trenutku preokrenuti utakmicu. Pavona jako poštujem, u njemu imamo džokera kojeg možemo izveći iz rukava.


Kakvu Hrvatsku očekujete?


– Hrvatska sigurno ima drukčiji plan u odnosu na utakmicu protiv Nigerije, vjerojatno će Modrić igrati malo ofenzivnije, ali hrvatska će momčad i dalje igrati na brze kontre s dvama krilnim igračima i s Mandžukićem u sredini. Jako poštujem aktualnu generaciju hrvatske reprezentacije, riječ je o izuzetnim igračima koji igraju u najboljim klubovima na svijetu. Svejedno, nadam se da ćemo mi biti ti koji ćemo se radovati poslije utakmice. Uzgred, želimo u toj utakmici pronaći što više prostora za Messija, ne želimo da Messi u svakom trenutku bude okružen dvojicom ili trojicom hrvatskih igrača. Nadam se da sam pogodio formulu.


Mislite li da je »afera Kalinić« utjecala na ozračje u hrvatskoj momčadi?


– Ne znam zašto je Kalinić morao napustiti kamp, dobio sam informaciju da je otišao kući i to je to. Što god bilo, Hrvatska je pobijedila prvu utakmicu koje često znaju biti komplicirane. Mislim da će taj slučaj dodatno povezati hrvatsku momčad i da će biti teško pobijediti je.